Zona Hastalığı Nedir?

Zona Hastalığı Nedir?

Zona hastalığı vücuda bir çeşit virüs girmesi sonucunda meydana gelmektedir. Bu virüs aslında bize hiçte yabancı değil! Suçiçeği hastalığına da sebep olan virüsün ta kendisi. Suçiçeği geçiren bireyler de bu virüs bir ömür boyu barınmaktadır. Gençlik dönemlerin de bağışıklık sistemi aktif çalıştığı için bu virüsü sindirebilmektedir ancak ilerleyen yılar da, bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla kendini tekrar göstermektedir. Genelde bu şekilde meydana geldiğin de deri döküntüsü ve ağrılar ilk belirtiler olarak gözlemlenir. Bu virüsün bir başkasından size geçme ihtimali yoktur. Sadece zamanında suçiçeği geçirmiş bireyler tehlike altındadır.

Zona Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Zona hastalarına yakalanan kişiler de görülen belirtiler aşağıda sıralanmaktadır:

  • -Mecalsizlik hissi en yaygın belirtilerden biridir. Buna eşlik eden baş ağrısı da bu hastalığın belirtisi olmaktadır.
  • -Sürekli devam eden cildin çeşitli yerlerin de hissedilen ağrılar da bu hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır.
  • -Cildinizin bazı yerlerinde döküntüler yaşanabilir. Bunlar genel olarak bel ve alın gibi bölgelerde görülmektedir.
  • -Döküntü olan bölgeye temas halinde çok ciddi acılar yaşamanız söz konusu olmaktadır.

Sizler de bu belirtilerden bir kaçına sahipseniz kesinlikle bir doktor kontrolünden geçmeniz gerekmektedir. Burada yazılan bilgiler sizleri konu hakkında fikir sahibi yapmak adına hazırlanmıştır. Her şeyden önce sizlere tavsiyemiz bir doktor kontrolünden geçmenizdir.
Doktora gittiğiniz zaman muhtemel olarak sizleri şu şekilde kontrol edecektir: döküntü olan bölgeleri gözlemleyerek ve belirtiler hakkında bilgi alarak teşhisi koyacaktır.

Zona Hastalığın da Erken Teşhisin Önemi Nedir?

Hastalık erken müdahale edildiği taktir de ilerleyen zamanlar da yaşanacak ağrıların azalması söz konusudur. Geç teşhis edilmiş ve doktora geç başvurmuş kişiler de ilerleyen zamanlar da şiddetli ağrılar söz konusu olmaktadır.

Kendi Kendime Ne Yapabilirim?

Aslın da kendi başınaza bir şey yapmanızı9 tavsiye etmiyoruz. Doktorunuz bir tavsiyede bulunursa onu dikkate almanızı tavsiye ediyoruz. Fakat bu duruma rağmen sizlerin yapabileceği bazı önlemler de yok değil. Mesela döküntü olan bölgelere yapışmayacak derecede bol elbiseler tercih etmeniz sizin için güzel bir ilk adım olacaktır. Döküntü olan yerleri serinletmek adına soğuk bir duş almak da güzel bir tedbir olacaktır. Hastalığınızın belirtisi olan döküntüler bel bölgeniz de sıklık gösteriyorsa kemer takmamanız güzel bir adım olacaktır. Yada lastikli alt giysiler giymenizi tavsiye edebilirim.

Kendi kendinize yapacaklarınız bu kadarla sınırlı kalmalıdır. Döküntü olan bölgeyi kaşımak vesaire benzeri şeyler yapmak kesinlikle tavsiye edilmemektedir.

Zona Hastalığı Süreçleri

Hastalık bazı kişiler de 4-5 gün bazı kişiler de ise 1 ay 1 yıl kadar süreyle görülmektedir. Buna sebep olan bazı faktörler vardır.( virüsün sinirlere zarar vermesi gibi) Eğer ki sorun göz ve çevrenize teşkil ediyorsa kesinlikle doktora başvurmanız gerekmektedir. Kendini yenilemeyen tek organ göz olduğu için herhangi zarar da büyük sonuçlarla karşı karşıya kalma ihtimaliniz yüksektir.

Makalenin PDF dosyasını indirebilirsiniz: Zona Hastalığı Nedir.docx (16.8 KB)