Uyku Apnesi Nedir? Belirtisi, Tanısı ve Tedavisi Nasıldır?

Uyku apnesi, gevşemiş ve daralmış boğaz duvarı nedeniyle solunum yollarının tıkandığı uyku esnasında oluşan ciddi bir solunum bozukluğudur. Normal koşullar altında, bu durum nefes almaya müdahale etmez. Ancak uyku apnesi olan insanlarda kaslar çok zayıflar ve nefes almaya müdahale eden solunum yollarının daralmasına veya tıkanmasına neden olurlar.

Uyku apnesi hastalarında hipopne ve apne olmak üzere iki tür solunum bozukluğu vardır. Hipopne, solunum yollarının yüzde 50’den daha fazla küçülmesi ve nefes darlığına neden olması ve yavaşlaması ile oluşur. Hypnonea genellikle yaklaşık 10 saniye sürer. Apne, tüm hava yolları yaklaşık 10 saniye engellendiğinde oluşur. Apne, kan oksijen seviyeleri düştüğünde beynimiz uyanmamızı ve tekrar nefes almamızı ister. Gece boyunca, uyku apnesi hastaları apneye ve hipopona tekrar tekrar maruz kalabilirler.

Uyku apnesinin şiddeti, uyku esnasında 1 saat içinde solunum sıkıntısı sıklığını ölçerek apne-hipoponea indeksi aracılığıyla ölçülebilir. Hafif seviyelerde solunum bozuklukları bir saat içinde 5-14 kez ortaya çıkar. Orta düzeylerde, solunum sıkıntısı saatte 15 ila 30 kez oluşur. Ciddi vakalarda solunum sıkıntısı bir saat içinde 30 defadan fazla ortaya çıkabilir.
Uyku apnesi, obstrüktif uyku apnesi, merkez ve kompleks olmak üzere üç tipe ayrılır.

Obstrüktif uyku apnesi boğaz kaslarının gevşediği en yaygın tiptir. Merkezi uyku apnesi, beyin nefes düzenleyen kaslara iyi sinyal göndermediğinde ortaya çıkar. Bu arada, uyku apnesi kompleksi, merkezi ve obstrüktif uyku apnesinin bir kombinasyonudur.

Uyku apnesinin belirtileri her yaşta yaşanabilir. Genellikle, rahatsızlığa uykusu sırasında yakalanan kişi uykusu ağır ise bunu fark edememektedir.

Uyku Apnesinin Nedenleri

Uyurken boğazın arkasındaki tavandan yumuşak dokuları (uvula), bademcikleri, boğaz yan duvarını ve dilini destekleyen kaslar gevşer. Bu hava yollarının daralmasına veya kapanmasına neden olur, böylece yeterince oksijen kaynağı alamayız. Yani havayolu açıklığına kavuşturmak için verilen tepki beyin tarafından hissediliyor. Bu engellenen uyku bozuklukları genellikle kısa bir süre sonra tekrarlanır ve bir saat içinde tekrar eder. Diğer uyku bozuklukları veya uyku apnesi merkezi, beyin solunum kaslarına sinyaller göndermediğinde bir an nefes almamızı sağlıyor. . Sonuç olarak, sağlıklı uykuya devam etmek yerine nefes darlığı ile uyanmakta buluyoruz kendimizi.

Uyku Apnesinin Tanısı

Uyku apnesinin teşhisi, hastanın yaşadığı semptomları, kan basıncını, fizik muayene, boy, boy ve boyun ölçümü ve kan testleri isteyerek başlanabilir.
Uyku apnesinin nedeni belli olmazsa, doktorlar polisomnografi adlı bir test yoluyla gece uykusunu gözlemleyebilirler. Bu gözlemde, solunum şekli, kalp hızı ve vücut oksijen seviyeleri, emilim seviyeleri ve diğer vücut parçaları yakından izlenecektir. Polisomnografi, birkaç testten oluşan bir kombinasyondan oluşur:

  • Elektromiyografi (EMG), kas sinyali aktivitesini incelemek ve kaydetmek için.
  • Beyin dalgalarını gözlemlemek için elektroensefalografi (EEG).
  • Kalbi izlemek için elektrokardiyografi (EKG).
  • Göğüs ve karın kaslarının kayıtları.
  • Hava akımını ağız ve burundan kaydedin.
  • Kalp atışı kaydı ve kandaki oksijen seviyeleri (nabız oksimetresi).

Klinikte uyku gözlemine ek olarak, bu gözlem evdeki uyku hastalarını gözlemlemek için özel bir kayıt cihazı ile evde de yapılabilir. Kan oksijen seviyelerini, kalp atış hızını, solunum şekillerini ve hava akışını kaydeder. Hastada uyku apnesi varsa, test sonuçları apne sırasında düşük oksijen düzeyleri gösterir, ancak uyandığında yine yükselir.

Uyku Apnesi Tedavisi

Uyku apnesinin tedavisi, yaşanan durum ve ciddiyet esas alınarak yapılır. Hafif uyku apnesi için önerilen tedavi, yaşam biçimlerini değiştirmektir:

  • Sakinleştirici ilaçlar ve uyku hapları kullanmaktan kaçının.
  • Fazla kiloluysanız kilo verin.
  • Sırt büstü uyumaktan kaçının. Eğimli bir pozisyonla yatmaya çalışın.
  • Sigara alışkanlığını bırakın.
  • Özellikle yatmadan önce alkol ya da likit tüketimini sınırlayın.

yukarıda yalnız basit uyku apnesi olan tıkayıcı apneden bahsedilmiş.Bundan çok daha önemlisi miks apne , santral apne, komleks apne ve change-stokes solunum bozukluğu var. Uyku doktorları bu konularda bilgili ve tecrübeli olmalılar. Aksi halde teşhis ve tedavi de başarı sağlayamazlar.