Total Testesteron Testi Nedir?

TOTAL TESTOSTERON VE TOTAL TESTOSTERON TESTİ NEDİR?
Total testosteron testi libido kaybı, erektil fonksiyon bozukluğu, jinekomasti, osteoporoz ve infertilite gibi belirtilere sahip olan hipogonadizmin belirlenmesinde, gecikmiş ya da erken puberte olasılığının belirlenmesinde, anti-androjen tedavisinde ve ya hastaya yapılan testosteron takviyesinin sonuçlarını öğrenmek için erkek bireylere yapılır. Kadınlar da ise hirsutizm, virilizasyon ve oligomenore belirtilerinin nedeninin buluna bilinebilmesi için uygulanan bir testtir.

Bebeklerde de ambigius genitalia veya virilizasyonun belirlenmesi için testosteron testi yapılır. Bu nedenlerden dolayı testosteron testleri çok önemlidir. Yazımızda bu konu ile ilgili detaylara yer vereceğiz.

Androjen salgılayan tümörlerin teşhisinde ve tedavi aşamasında tedavinin verdiği yanıtın takip edilmesi için testosteron testine başvurulur.

Erkek bireylerde testisin interstisyel (leydig) hücreleri tarafından testosteron salınımı yapılır ve bu hormon en önemli androjenik hormondur. Az miktarda adrenal korteksten de salgılanır.

Kadınlar da ise bu hormon overlardan salgılanır.

Lh (luteinizan hormon) hormonu testisteki testosteron sentezini uyaran bir hormondur. Kandaki testosteron seviyesini yakıp eden geri besleme mekanizması tarafından bahsettiğimiz sentez işleminin kontrolünü yapar. Kontrol aynı zamanda hipotalamus ve hipofiz üzerinden gerçekleşir.

Shbg (seks hormon bağlayan globülin) sayesinde testosteronun kanda dolaşımı ve kanda taşınımı gerçekleşir. Aynı zaman da albümine bağlı olarak da taşınır. az bir kısmı da kanda serbest halde bulunur. Eğer testosteron hormonu Shbg ile kanda taşınıyorsa biyolojik olarak aktif olamaz. Testosteron albümine çok gevşek bağlanmıştır. Bu yüzden serbest dolaşan testosteron ile albümine bağlanan testosteron birlikte biyolojik bir şekilde aktif olan testosteron havuzunu oluşturan iki testosteron çeşididir.

Testosteron hormonu östrojenin prokürsörü olması sebebiyle kadınlar da sentezlenir.

Cinsiyet karakterlerinin belirlenmesinde yardımcı olur. Anabolizan etkileri önemlidir.

Fazla üretilmesi yetişkin erkeklerde bir sorun teşkil etmezken erkek çocuklarında püberteye erken girilmesine sebebiyet oluşturur.

Libido kaybı, erektil fonksiyon bozukluğu, jinekomasti yani memelerde büyüme, osteoporoz ve infertilite gibi bulgulara sahip olan hipogonadizmin ortaya çıkaran etken testosteron hormonunun yetersiz salınımıdır.

Total testosteron seviyesi down sendromu , üremi, myotonik distrofi de düşük seviyede bulunur.

Yazıyı indirmek için: Total Testesteron testi nedir.docx (13.8 KB)

Yapılan testlerde total testosteron normal gözükebilir. Fakat esas aktif olan serbest testosteron değeri düşük olabilir. Bunun tersi de olabilir. Serbest testosteronu ölçebilmek için Total testosteron, SHBG ve albümin düzeylerini de bilmek gerekir. Bu sonuçlar ile birlikte hesaplama yapılarak serbest testosteron ve yararlanabilir testosteronu saptamak çok önemlidir.

1 Beğeni