Teknik Tekstil Araştırma Merkezi işe 10 proje ile başladı

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Teknik Tekstil Araştırma Merkezi önümüzdeki ay tamamen hizmete açmış olacak. Koruyucu tekstil ve medikal tekstile yoğunlaşacak olan merkezde şimdiden 10 projenin çalışmaları yürütülüyor.

Yıllık 1.5 milyar dolar gelir ile Türkiye tekstil ihracatındaki payını yaklaşık yüzde 20’ye ulaştıran teknik tekstil sektörü, dünyadaki rakipleri ile mesafeyi kapatmak için İzmir’de kurduğu merkeze mayıs ayında kavuşacak. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, teknik tekstil konusunda iddia sahibi olmak için kurduğu Teknik Tekstil Araştırma Merkezi’nde (TEKSMER) henüz tam olarak hizmete girmeden teknolojik özellikte lif ve elyaf geliştirme konusunda 10 Ar-Ge projesi yürütülüyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Yerleşkesi’nde kurulan TEKSMER’de eksik olan son birkaç cihazın da tamamlandığını ve merkezin mayıs ayında tam olarak hizmete açılacağını kaydeden Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk, “TEKSMER, tamamlandığında ne iş yaparız diyerek bir yıl önce proje çalışmalarına başladık. Ekiplerimiz firma ziyaretleri ve değişik bölgelerde toplantılar yaptılar. Şu an TEKSMER’de proje yürüten 10’un üzerinde firma var. Bunların sayısını arttırmaya çalışıyoruz. Lif ve elyaf araştırmalarında kullanılmak üzere Türkiye’de olmayan bir cihaz getirdik” diye konuştu.

TEKSMER’in asıl hedefinin yeni teknolojik lif ve elyaf geliştirmeye yönelik projelerin yürütülmesi olduğuna işaret eden Ünlütürk, “Teknolojik bir laboratuvar kurduk. Laboratuvar Türkiye’de yapılamayan testleri yapacak şekilde tasarlandı. Ama asıl hedefimiz merkezin proje geliştirmesi. Firmalarla birlikte yeni teknik tekstiller geliştireceğiz. Bunun için Türkiye’de olmayan, yeni lif ve elyafların geliştirilmesinde kullanılan bir cihaz getirdik. Teknik tekstilin temelini karışımlı elyafl ar oluşturuyor. Özelliğini buradan alıyor. Bunu geliştiren ülkeler ve firmalar işin esas kaymağını yiyor. Bizim de hedefimiz buradaki firmalarla birlikte yeni elyafl ar, yeni lifl er geliştirmek” dedi.

Koruyucu ve medikal tekstillere ağırlık verecek

Ünlütürk, TEKSMER’in başlangıç olarak koruyucu tekstillere yoğunlaşacağını, burada belli bir mesafe aldıktan sonra da medikal tekstil üzerine araştırmalara ağırlık vereceğini belirterek, “Dünyada teknik tekstil 10 başlıkta değerlendiriliyor. Biz de bundan 5 yıl önce yaptığımız fizibilite çalışmasında koruyucu ve medikal tekstillerin ön plana çıkıtğını gördük. Buradan hareketle TEKSMER de koruyucu tekstille araştırmalarına başladı. Bu alanda biraz yol aldıktan sonra da medikal tekstille ilgili araştırmalar yapacak. Medikal tekstil ameliyatta kullanılan birçok üründen, damara takılan stende kadar çok geniş bir alanı kapsıyor. Koruyucu tekstil ise itfaiye için yanmaz kumaşlar, çok soğuk ortamlar için giyilen kıyafetler, savunma sanayiine yönelik kıyafetlerden oluşuyor” diye konuştu.

Teknolojimizi geliştirip hammaddeyi burada üreteceğiz