Sigara ve KOAH

Sigara%20%C4%B0%C3%A7enler%20Nas%C4%B1l%20KOAH%20Oluyor%20

Tütün ürünlerinin tüketimi kanser, solunum yolu, kalp rahatsızlıları gibi birçok hastalığın oluşmasına sebebiyet verir. Uzun süreli tüketimlerde ağır hastalıklara neden olurken hiç içmeden dahi sigara dumanına maruz kalındığında da aynı şekilde solunum yolu hastalıkları baş gösterecektir. Sigara içenlerde en fazla rastlanan solunum yolu hastalığı KOAH’dır.

KOAH Nedir?

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı; hayati riski olan ileri derece bir akciğer hastalığıdır. Zararlı veya kimyasal kokuların uzun süreli solunmasına bağlı olarak akciğerde oluşan kronik bir hastalıktır. Akciğerdeki tahriş sonucu hava kanalları daraldığından solunumda zorlanma görülür. Buna bağlı olarak balgam, hırıltı gibi rahatsız edici ve solunumu daha da zorlaştıran belirtilen baş gösterir.

Her belirti KOAH olmasa da, belli başlı belirtileri vardır. Göğüste sıkışma, uzun süreli öksürük, balgam çıkarma, nefeste daralma KOAH’ın belirtililerinden sadece birkaç tanesidir. Bu belirtiler vücutta kendini göstermeye başladığı zaman mutlaka bir hekime danışılmalıdır.

Sigara ve KOAH

KOAH’ın başlıca nedenlerinden biri sigaradır. Sigara içenlerin KOAH olma riski içmeyenlere göre 30 kat daha fazladır. Sigaranın içerisinde fazlasıyla bulunan kimyasallar akciğere giden solumu tıkayarak göğüste sıkışmaya neden olur. Bu da KOAH olma riskini iki katına çıkarır. KOAH belirtileri genelde sigara içenlerde görüldüğü için ilk başka önemsenmez. Başlarda öksürük olarak kendini gösteren KOAH, daha sonra balgamlı öksürük ve göğüs sıkışmasına kadar gitmektedir. Sigaraya erken yaşta başlayıp, uzun süre içenlerde hastalığın seyri daha ağır olur.

Hastalığı azalmak ve ilerlemesini önlemek için sigaranın bırakılması şarttır. Sigarayı bıraktıktan sonra düzenli olarak kullanılan ilaçlar vardır. Bu ilaçlar biraz da olsa solunum yolunu açarak solunumu rahatlatacaktır. Ancak sigara içilmeye devam edildiği takdirde ilaçların da bir faydası olmayacaktır.

İleri derece KOAH hastalarında oksijen tedavisi uygulanır. Oksijen tedavisi sürecinde sigara içilmeye devam edilirse bu sefer hayati bir risk ortaya çıkar ve hastayı ölüme kadar götürebilir.

Sigara bağımlılık nedeni ile bırakılması zor bir maddedir. Hastalığına rağmen bırakmakta zorlanan kişiler tıbbi bir yardım alabilirler veya ilaç tedavisine başlayabilirler. Sadece hastalık durumunda değil kişinin sağlığı için de sigara bırakılmalıdır. Sigarayı bırakmak için ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayabilirsiniz.

Koah’ın oluşmasında en büyük etken maddelerden biri de aslında sigaradır. Sigara sadece hastalığın başlangıcı değil tedavi süresini de etkilemektedir. Sigara içilmeye devam edildiği takdirde tedavi işe yaramayacaktır.