Parmak Şişmesi Neden Olur?

Parmaklarımızı kötü durumlardan korumamız oldukça zordur, çünkü parmaklar günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için kullanmak zorunda olduğumuz, en sık kullanılan vücut parçamızdır. Peki parmaklarımız neden şişer ve şiştiği zaman neler yapmalıyız? Bu konuda yaptığım araştırmayı sizlerle paylaşmak isterim.

Şişmiş parmaklara, kasların genişlemesi, iltihaplanması veya parmakların içinde sıvı birikmesi neden olabilir. Parmak içindeki kas veya dokular genişlediğinde, parmaklar şişebilir, kızarabilir ve hatta morluklar oluşabilir. Bu durum bazen kendiliğinden bir sağlık sorunu olsa da bazı durumlarda başka rahatsızlıkların belirtisi olabilmektedir.

Parmaklarımızın Şişmesine Neden Olabilecek Nedenler Nelerdir?

Parmaklarınız şişmesi durumun da, bunun nedenini öğrenmek için elbette ilk önce bir doktora başvurmanızı tavsiye ederiz. Fakat şuan doktora gitme şansı olmayan insanlar için parmak şişmesinin altında yatacak bir kaç nedeni sizlere sunmak isterim. Parmak şişmesine neden olabilecek durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Urik asit hastalığının belirtisi olabilir.

Parmaklarda oluşan şişlikler, ürik asit hastalığının bir belirtisi olabilir. Genellikle bu duruma eklemlerdeki ani bir ağrı eşlik eder. Ürik asit vücuttaki tüm eklemlere yayılabilir, ancak genellikle parmakların, dizlerin, ayak bileklerinin ve ayak parmaklarının eklemlerinde oluşur. Ağrı ve şişlik, eklemdeki ürik asit oluşumuna ve oluşmasına bağlı olarak ortaya çıkar.

  • Paronişi hastalığı

Paronişi veya daha çok cantengan olarak bilinen hastalık, parmaklar da beliren şişlikten oluşur ve aynı zamanda deriye zarar veren ve yaralanan tırnakların büyümesi sonucu oluşan bakterilerle kolayca enfekte olur. Cantengan parmaklarda ve ayak parmaklarında oluşabilir. Bu durum şişen bölgeye dokununca çivi batması hissine veya şişmeye neden olabilir. Yaralanan kısım genellikle batma hissi verir ve iltihap gibi görünür.

  • Parmak Yaralanmaları

Herhangi bir durumda yaralanmış, zedelenmiş, kapıya sıkışmış tüm parmaklar da şişlik görülme riski oldukça yüksektir. Bu nedenle parmak şişmesine en sık neden olan sorunlardan biri de el yaralanmalarıdır. Makalenin başında da bahsettiğimiz üzere el sağlığınızı korumanız oldukça zor bir durumdur. Yaşamsal aktivitelerimizi düzenli olarak sürdürebilmemiz adına parmaklarımıza sürekli ihtiyaç duyarız. Bu nedenle yaralanmaya en müsait vücut parçamız da diyebiliriz.

  • Diğer hastalıkların yan etkisi olarak parmak şişmesi

Parmak perküsyonu, uzun vadede ortaya çıkan hipoksinin veya düşük kan oksijen seviyelerinin belirtilerinden biridir. Bu durum sıklıkla konjenital kalp hastalığı, akciğer kanseri veya kistik fibroz gibi kalp ve akciğer hastalıkları olan hastalarda görülür. Bu durumun belirtileri ise parmakların işlevlerini kaybetmesi veya uçlar da görülen şişliktir.

Şişmiş Parmaklar İçin Neler Yapılabilir?

Tedavi yöntemlerinden bahsederken her şeyden evvel bir uzmana danışmanızı ve önce tanı sonra tedavi şeklinde çizginizi belirlemenizi tavsiye ederim. Parmak şişmesine nelerin iyi geleceğini çözmek için öncelikle şişliklerin tam olarak neden oluştuğunu iyi bilmeniz gerekmektedir. Örnek kapıya sıkışmış bir parmağa buz koymak herkes tarafından bilinen bir ilk müdahale örneğidir. Aynı zamanda arı ısırması sonrasında oluşan şişliklere ise yoğurt sürerek şifayı aramamız bir ihtimaldir. Sizde fark ederseniz bütün bu ilk müdahalelerde ve ilkel tedavi yöntemlerinde sorunun nerden oluştuğu bilinmektedir. Bu nedenle ilk olarak sorunun kaynağını bilmeniz de fayda olacağını düşünmekteyim. Bunlara nazaran uygulanabilir bir kaç ilk müdahale şu şekilde olabilir:

  • Parmakları sürekli olarak ılık suyla yıkayarak hijyenik olmasını sağlayabilirsiniz.

  • Parmaklarınızı kalp hizasına veya daha da yukarıya kadar kaldırıp indirmeniz de onların rahatlamasına neden olacaktır. Bu hareketin el yaralanması sonucu yapılması tavsiye edilebilir. Diğer vakalarda herhangi bir değişim göstermeyebilir.

  • Yaralanmış parmaklar en yakınında bulunan parmaklara yaslanabilir ve diğeriyle bağlı gibi durabilir. Gerekli bir tedavi yöntemine kadar bu pozisyonu bozmamanızda fayda vardır.

  • Şişmiş parmaklara buz koymakta oldukça faydalı bir ilk müdahale sayılabilir. Bu hareket sonucu ağrı ve şişlik seviyesinde azalma görülebilir.

  • Eğer yaralanma şekli parmakta kesik gibi bir durumsa hemen yarayı temizleyip hijyenik bir bezle sarmanız gerekmektedir. Bildiğiniz üzere bazı enfeksiyonlar ve bakteriler vücuda kesikler ve yaralanmalar sonucu girmektedirler. Bu nedenle bu tür sağlık sorunları vücudun her hangi bölümünde yaşanırsa yaşansın nu müdahaleyi yapmanız gerekmektedir.

Parmak şişmesi nedenleri ve evde yapılabilecekler, ilk müdahaleler bu şekildedir. Sizler tüm imkanları zorlayarak her durumda bir uzmana görünmeye çalışınız. Bu bilgiler sizi konuya dair fikir sahibi yapmak üzere hazırlanıp, sunulmuştur.

Genellikle, vücudunuzun herhangi bir yerinde şişlik oluşmasının sebebi o bölgede iltihaba bağlı olarak sıvı birikmesidir. Zayıf kan dolaşımı, fazla kilo gibi nedenler parmak şişmesine neden olabilir. Sıvı birikmesini ve ödem oluşmasını engellemek için parmak egzersizleri yapılabilir. Bu hareketler kan akışınızı artırır ve bölgede birikmiş sıvıların geri gönderilmesini sağlar.

1 Beğeni

Parmak ve el bölgesinde şişmelerin sebepleri iltihap, et bezesi ve yağ bezesi olabilir. Her konuda önemli olduğu gibi bu konuda da egzersizin önemi büyüktür. Küçük küçük açma kapama hareketleri ile oynatmalar yapılabilir. Beze durumunda ise bir doktora başvurulmalıdır. Çoğu beze cerrahi bir müdahale gerektirebilir.

1 Beğeni





2 haftadir bu sekilde isaret ve basparmagimda bu sisliklerden var ve sislikler agrili bugun su toplarigini dusunerek igneyle delmek istedim fakat sislik derindeydi ayni sisme sol isaret parmagimdada var ne yapmaliyim

1 Beğeni

Merhaba, benimde sag elimde isaret ve orta parmagim bu sekilde şişiyor. Gitmedigim doktor kalmadi ama bir çözüm bulamadilar. Siz bir tedavi bulabildiniz mi? Şişkinliği nasil geçiriyorsunuz? Gecmis olsun.

Durduk yere 5dk içinde ellerimde oluştu sebebi ne olabilir pazartesiye randevu aldım ama çok endişeliyim