Oksijen Tüpleri Kaç Saat Kullanılır?

Oksijen Tüpleri Kaç Saat Kullanılır

Bir canlının hayatını idame ettirebilmesi için oksijene ihtiyacı vardır. Oksijen gazı havada %21 oranında bulunmaktadır. Sağlıklı bir birey bu oksijeni normal şartlarda alırken yeterli solunum yapamayan kişiler ekstra bir oksijen desteğine ihtiyaç duyarlar.

Oksijen tüpü tıbbi alanda kullanılmak için üretilen aynı zamanda evlerde de kullanılabilen içi oksijen dolu metal tüplerdir. Sağlık alanında kullanılan 2 tip oksijen tüpü vardır; çelik ve alüminyum oksijen tüpleri.

Oksijen tüpleri hastanın ihtiyacına uygun olarak 1 litreden başlayıp 50 litreye kadar üretilmektedir. Bu tüplerin 10 litreye kadar olanı taşınabilir özelliktedir. Kullanımı maske veya oksijen kanülü ile sağlanmaktadır.

Oksijen tüpleri ile medikal tüp manometresi kullanılır. Bu manometreler tüp içindeki basıncı ayarlamak için kullanılır. Oksijen yakıcı bir gaz olduğu için ateşe yaklaştırılmamalıdır.

Oksijen Tüpleri Kaç Saat Kullanılır?

Oksijen tüpleri kademe olarak kullanılmaktadır. 1’den 5’e kadar kademesi mevcuttur. Kademe yükseldikçe yani hastaya verilen oksijen arttıkça kullanım süresi azalır. Oksijen tüpünü 2 kademede(mbar) kullanan hasta tüp oksijen miktarının yarısı kadar sürede kullanmalıdır. Örneğin 10 litre oksijen tüpünü 2 kademesinde kullanan bir hastanın maksimum kullanım saati 5 olmalıdır.

Tüpün direkt kullanıldığı durumda maksimum akışı dakikada 2 litre olmalıdır. Hastanın kanındaki oksijen miktarını ölçmek için de pulse oksimetre denilen cihazlar kullanılabilir. Bu sayede hastanın oksijen saturasyonu düştüğünde daha fazla oksijen verilebilir, oksijen saturasyonu arttığında ise hastaya verilen oksijen azaltılabilir.