Kronik Diyabet ve Belirtileri Nelerdir?

Kronik Diyabet ve Belirtileri Nelerdir

Diyabet, dünyada en çok görülen hastalıklardan biridir. Şeker hastalığı olarak da bilinir. Kandaki glikoz düzeyinin aşırı yükselmesine denir. İki tipi olsa da biri oldukça baskındır. Tip 1 diyabette, bağışıklık sisteminin pankreasın beta hücrelerine saldırır ve onları yok eder, bunun sonucunda pankreas yeterli insülin salgılayamaz hale gelir. Genellikle çocukken, hatta 30 yaşına kadar, normal kilodaki insanlarda ortaya çıkar ve bir anda yerleşir. Her gün birkaç defa insülin iğnesi vurulmak zorundadır. Aniden ortaya çıkar ve ömür boyunca kurtulmak kolay değildir. Belirtileri aşırı susama, dehidrasyon, kilo verme, mide bulantısı, kusma, sürekli aç hissetme, deride kuruma ve kızarma, aşırı idrar, karın ağrısı olarak sayılabilir. Bu tip diyabet hastaneye gitmeden çözülmesi imkansız bir tiptir ve diyabet hastalarının yalnızca yüzde 5 ila 10’u tip 1 diyabet hastasıdır.

Tip 2 Diyabet Nedir ve Belirtileri Nelerdir

Diyabet hastalarının yüzde 90 ila 95’i tip 2 hastasıdır. Çok sık görülür ve kroniktir, yani hayat boyu çözülmesi oldukça zordur, genelde hayat boyu etki eder ve yaşam tarzını önce değiştirip sonra bu tarzı korumanızı gerektirir. Ailenizde hiç görülmemiş olsa bile yaşam tarzınız ve fiziksel özellikleriniz diyabete sebep olabilir. Yüksek kilodaysanız, şekerli ve aşırı tatlı besinler alıyorsanız özellikle ilerleyen yaşlarda diyabet kaçınılmazdır. Genelde obez insanlar diyabete de yakalanır. Yavaş yavaş gelişen bir hastalık olmasına rağmen günümüzde çocuklarda da sık sık görülmeye başlanmıştır. Diyabeti engellemek için günlük yaşama düzenli bir beslenme programı, spor programı eklenmeli, zararlı alışkanlıklar terk edilmelidir.

Tip 2 diyabetin belirtileri başlarda fark edilmeyebilir, sessiz ve derinden gelişir. Ancak düzenli kontrol ettirildiğinde fark etmek kolaydır. Fark edildiğinde tedavisi de günlük yaşamın değişmesi kadar kolaydır. Genellikle ilaç tedavisine ihtiyaç duymaz ancak ilerlerse insülin desteği gerekebilir. Belirtileri; sık idrara çıkma, bol su tüketme ihtiyacı, sürekli yeme ihtiyacı, yense de kilo verme, bulanık görme, halsizlik, yorgunluk, deri ve ağız içi enfeksiyonları, vajinal mantar enfeksiyonları gibi sayılabilir. Bu belirtiler kalıcı değildir ve büyük zarar vermez.

Tip 2 Diyabetin Tedavisi

Kronik bir hastalık olması birçok insanın kaçınmasına sebep olsa da diyabet hastası olmak, diğer birçok hastalık arasından tedavisi en kolay yapılan ve tedaviye iyi yanıt veren bir hastalık olduğu için insan hayatında büyük yer kaplamaz. Tabi ki başlarda alışma süreci sancılı geçebilir ancak yaşam tarzınızı ona adapte ettiğinizde hem kolayca baş edebilecek hem de diğer hastalıklara yakalanma ihtimalinizi azaltabileceksiniz. Diyabet hastalığının tedavisinin en iyi yanı insan hayatına düzenli beslenmeyi, sağlıklı beslenmeyi, düzenli bir şekilde spor ve egzersiz yapmayı sokmasıdır. Bunları yapmak birçok hastalığın oluşmasını da engelleyecektir. Diyabet hastalığının tedavisi için düzenli ölçüm ve kontrol gereklidir. Bu hastalığa yakalandığınızı ilk öğrendiğinizde önce bir endokrinoloğa, sonra bir diyetisyene görünmek gerekir. Endokrinolog size zaten ne yapmanız gerektiğini anlatacak ve yardımcı olacaktır ama diyetisyen ile birlikte düzenli yaşama, sağlıklı ve düzenli beslenmeye, spor düzenini sağlamaya ilk adımı atmış olacaksınız. Kendinize özel ve uygun bir program hazırlanacağı için tedaviyi daha kolay hale getirebilirsiniz. Tedavinin en önemli kısmı sıkı ve düzenli şekilde kan şekerinizi yani kanınızdaki glikoz miktarını ölçtürmektir. Eczacınız, doktorunuz, hemşireniz bunları yapabilir ancak günümüzde teknolojinin de ilerlemesiyle evinizde kendiniz tek başınıza yapabilirsiniz. Siz bu ölçümü yapar ve sonuçları not tutarsınız, düzenli şekilde doktorunuza notlarınızı iletirsiniz ve her şey yoluna girer. Doktorlarınız da sizi düzenli olarak bazı testlere sokarak hastalığı belli seviyede tutmanıza yardımcı olur.

Yazıyı indirmek için: Kronik Diyabet ve Belirtileri Nelerdir.docx (13.9 KB)