Katılım Payı İle İlgili Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Soru:

SSK’dan emekliyim. İlik nakli oldum, 2 haftada bir kontrole gidiyorum. Katılım payı kesiliyor, emekli olduğum halde neden katkı payı kesiliyor?

Cevap:

SUT 3.2.5 (10) maddesi gereği sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla kök hücre nakillerine ilişkin işlemlerde katılım payı kesilmemesi gerekmektedir. Sigortalı hastaneye müracatında bunu dile getirerek tedavi tipinin kemik iliği veya kök hücre nakli olarak girilmesini talep etmelidir. Sorun yaşanmaya devam ederse bulunduğu SGK il Müdürlüğü’ne müracaat etmesi önerilmelidir.

Soru:

Eşim sağlık ocağına gittiğinde 2008’den parça parça borç çıkarmışlar. Eline bir döküman vermişler ve diş hastahanelerinin parayı parça parça aldığını söylemişler. Neden böyle bir uygulama var. Ayrıca eczaneye her gittiğinde ortaya borç çıkıyor. Nedenini öğrenmek istiyorum.

Cevap:

Katılım payları her muayene sonrası eczaneye gidilmese bile hastaya verilen medula takip numarası üzerinden katılım payı çıkmaktadır. Hastanın eczaneye ilk gidişinde de bu katılım payı karşısına borç olarak çıkar. Ancak Sigortalının iddiası muayene olmadığı halde katılım payı borcu çıktığı yönünde ise bulunduğu SGK İl Müdürlüğü’ne yazılı müracaatı önerilmelidir.

Soru:

Öncesinde yeşil kartlıydım eczaneye ilaç almaya gittim ve eczane 61 TL borcum olduğunu söyledi ama benim böyle bir borcum yok, bu tutar benden neden alındı bunu öğrenmek istiyorum? Bir aydan beri SSK’lı olarak çalışıyorum.

Cevap:

Hastanın yeşil kartlı olduğu dönemdeki tedavi katılım paylarıyla ilgili kurumun bir ilgisi bulunmamaktadır. Yeni sigortalı olan vatandaşın sigortalılığı döneminde almış olduğu tedaviler için eczaneden katılım payı borcu çıkıyorsa bulunduğu ildeki SGK il Müdürlüğüne elindeki ödeme belgeleriyle müraacat etmesi yönünde bilgilendirilmelidir.

Soru:

SSK çalışanıyım. 800 TL maaş alıyorum. Muayene ücretlerini ve katkı payları çok yüksek bunları şikayet etmek istiyorum. Gereğinin yapılmasını istiyorum.

Cevap:

5510 sayılı kanunun 68 maddesi gereğince katılım payı alınması gerekmektedir. Bu çerçevede sigortalının talebiyle ilgili kurumca yapılacak bir işlem bulunmamaktadır.

Soru:

Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’nde muayene oluyorum kesilen katkı payı gereksiz olduğundan vatandaş şikayetçi oluyor katkı payının kaldırılmasını istiyor.

Cevap:

5510 sayılı kanunun 68 maddesi gereği katkı payı alınması gerekmektedir. Kurumca bu konuda yapılacak bir işlem bulunmamaktadır.

Soru:

Çocuğum carcr sendromu hastası metobolik hastalığı bu konuda katılım payı alınıyor. Hastane katılım payı hakkında bilgi almak istiyorum?

Cevap:

Sağlık kurulu raporu ile bulunduğunuz ildeki SGİM’ne başvurulması gerekmekte.

Soru:

Emekli Sandığı’na tabi çalışıyorum. Fizik tedavisi için yüzde kaç katkı payı alınıyor öğrenmek istiyorum.

Cevap:

Özel hastanelerdeki muayenelerden 12 TL katılım payı alınmaktadır.

Soru:

SSK emeklisiyim maaşımda kesintilerim var. En son gittiğim hastane bir özel hastaneydi. Gittiğim tarih:01.06.2010. Kadın doğum servisine gittim. 79.43 TL ödeme yaptım.07.06.2010 tarihin de endokrin servisine tekrar muayene oldum 20.41 TL muayene ücreti ödedi. Toplam maşımdan 96.53 TL kesinti yapıldı. Ben daha önceki muayene ücretlerini ödedim. Bu 96.53 TL nin neden kesildiğini öğrenmek istiyorum.

Cevap:

Müracaatçının maaşından kesilen sağlık giderleri 15.01.2009 tarihinden itibaren ilgili Hastanelere yapılan muayene başvuru katılım paylarıdır.

Soru:

Benim çocuğum astım ve bronşit hastası. Sürekli hastaneye gitmek zorundayız. Her gittiğimiz zaman muayene ücreti ödüyoruz. Tahlil sonuçları için gittiğimiz zaman ücret alınıyor. SGK’nın bu kesintisinden şikayetçiyim.

Cevap:

Hastaneye her muayene için müracaatta katılım payı alınması kanun gereğidir. Ancak tahlil sonuçları almak için gidildiğinde katılım payı alınmaması gerekmektedir. Alınması halinde SGK İl Müdürlüğü’ne müracaatı önerilmelidir.

Soru:

Emekli sandığı emeklisiyim. Eşimin özel hastanede muayene olması için giriş yaptırdık ve 15 TL ödedik. 10 gün sonraki kontrolde tekrar giriş yapacaklarını söylediler. Konunun incelenmesini istiyorum.

Cevap:

İlk muayeneden sonraki 10 günü aşan müracaataki muayeneler için katılım payı alınmaktadır. Yapılan işlemde herhangi bir yanlışlık olmadığı hususunda bilgilendirilmelidir.