Kalp Sağlığını Koruma Yolları Nelerdir?

Kalp Sağlığı

*Kalp, insan vücudunun en önemli parçalarından biri. En değerli ve en çok korumamız gereken organlardan. Kalp, tarih boyunca birçok farklı hastalıkla karşı karşıya kalmıştır. Ancak şüphesiz teknolojinin ilerleyişi, şehir yaşantısı gibi durumlar günümüzde kalp hastalıklarını en yüksek seviyeye çekmiştir. Yediğimiz yiyeceklerin sağlıklı olup olmadığını bilmiyoruz, sürekli kullandığımız teknolojik aletler radyasyonla kalbimize zarar veriyor, şehirlerde temiz havaya hasret kalıyoruz, evlerimizde ofislerimizde yaşıyoruz. Ne yazık ki tüm bunlar kalp hastalıklarına davet çıkarıyor. Yeterince dışarı çıkamıyor, güneş ışınlarından kaçıyoruz. Kalp sağlığı için kritik olan birçok şeyi yapmıyor, kötü olan birçok şeyi ise koşa koşa yapıyoruz. Vücudumuzda kalpten daha değerli fazla organ olmamasına rağmen yeterince önem göstermiyoruz. Kalp hastalıklarından tıbbi korunma yolları olsa da, kendimizin kolayca yapabileceği birçok korunma yöntemi bulunabilir.

Kalp Sağlığını Koruma Yolları Nelerdir?

  • Kalp sağlığını korumak hiç de zor değil, kendinizi bazı şeylere alıştırmanız gerekiyor. Kalp sorunlarına yol açacak hastalıklarınız varsa tedavilerini aksatmamanız gerekiyor. İlaçlarınızı düzenli almanız, geleceğinizi düşünmeniz gerekiyor. Peki insan kendi başına kalp sağlığını korumak için ne yapabilir?

  • Kendinizi düzenli yürümeye alıştırın. Egzersizin yeri hiçbir zaman dolmaz, ancak eğer gün içinde zamanınız olmuyorsa en azından işe veya okula giderken biraz daha erken kalkıp bir durak fazla tempolu yürümeye kendinizi alıştırmanız egzersiz görevi görecektir. Aynı şekilde işten veya okuldan dönerken tempolu yürümek de size büyük yardımı dokunacak bir spor olabilir. Zamanınız olduğunda çıkıp biraz dolaşmak da iyi gelecektir.

  • Hayatınızda kararları stresin almasını engelleyin. Stres, yalnızca psikoloji ve ruh sağlığına değil, vücuttaki diğer organlara da zarar verebilir. Stresi kontrol altına almak birçok sağlık problemine önlem olarak iyi bir silahtır. Stres yönetimini meditasyon yaparak öğrenebilirsiniz. Rahatlatıcı egzersizler ve yoga da yardımcı olur.

  • Sağlıklı beslenin. Özellikle fastfood yemekler kalp sağlığına çok büyük zarar verir. Yağlı ve kızarmış yiyeceklerdense sebze ve zeytinyağıyla yapılmış yemekler yemek kalp sağlığına önemli derecede koruma sağlayacaktır. Düzenli ve sağlıklı bir yeme programı kalp hastalıklarına yakalanma şansını olabildiğince düşürür. Hem kolesterol, şeker gibi hastalıklardan kaçınmak, hem güzel ve formda bir görünüm kazanmak için de sağlıklı beslenmek önemlidir. Obeziteye gidecek kadar kilo almışsanız bir an önce o kilolardan kurtulmalısınız. Kalp sağlığının en büyük düşmanı yağdır. Kilo vermek yağ yüzdenizi azaltır, fazla kilolarınızdan bir an önce kurtulun. Bu gelecekte karşınıza çıkacak birçok sorunu engeller.

  • Sigara bağımlılığından kurtulun. Sigara, tek başına kalp hastalıklarına yakalanma riskini arttırır. Kendiniz içmiyorsanız bile yakınlarınızda sigara içilmesine izin vermemeniz gerekiyor. Çünkü pasif içicilik bile kalbe büyük bir zarar verir. Sigara bağımlılığı hayatınızdan def etmeniz gereken şeylerin başında geliyor. Sigara içmenin sağlığınız için hiçbir faydası olmadığı gibi zararları küçücük boyunu katlar. Tek bir dal sigara bile insanı zehirlemeye yeter.

  • Sık sık kontrole gidin. Kalp, üstüne düşmemiz gereken kilit organlarımızdandır, ona değer vermek gibi bir zorunluluğumuz bulunmaktadır. Yaşamaya devam edebilmek için kalbimize ihtiyacımız var, onu sağlıklı tutmamız gerekiyor. Hiçbir şey yapamıyorsak bile sık sık doktor kontrolüne, checkup yaptırmaya gitmeliyiz. Potansiyel hastalıkları engellemek için belli dönemlerde hastaneye gitmeye üşenmeyin. Özellikle belli yaşların üzerindeki insanların 6 ayda bir checkup yaptırılması tavsiye edilir. Daha önce ailenizden biri kalp hastalığına yakalandıysa otuzlu yaşlarınızdan itibaren düzenli olarak kontrole gidilmesi, eğer olmadıysa da ellili yaşlarından sonra kontrol sıklığını arttırması ve doktorlara güvenmesi gerekmektedir. Kalbinize iyi bakın.

Yazıyı indirmek için: Kalp Sağlığını Koruma Yolları Nelerdir.docx (13.9 KB)

Kalp sağlığını korumak için iyi beslenmenin dışında günlük rutin olarak egzersiz yapılması da gerekir. Düzenli aerobik ve fiziksel aktivite, gerekli enerjiyi elde etmede oksijen kullanma yeteneğinin artmasına bağlı olarak, egzersiz performansında iyileşmeyle sonuçlanır. Kalp hastalıklarının bilinen birçok risk faktörü üzerinde olumlu etkisi vardır.