İlave Ücret İle İlgili Sık Sorulan Sorular ve Cevapları 8

Soru:

Muayene ücreti 20 TL alınıyor. 10 TL fatura veriliyor. Bu 10 TL hakkında bilgi almak istiyorum.

Cevap:

Kurum adına kesilen 12 TL muayene katılım payı için hastaneler fatura kesmezler. Ancak kendileri için aldıkları ilave ücret için fatura vermek zorundalar. Bu çerçevede kurum adına kesilen katılım payı dışında ilave ücret alındıysa ve bunun için fatura kesilmediyse kişinin vergi açısından bulunduğu ildeki vergi dairesine ve SGK il müdürlüğüne müracaatı önerilmelidir.

Soru:

40 günlük çocuğum var 20.12.2010 da Özel hastaneye gittim katılım payı aldılar başka bir hastaneye gittim oradan da aldılar. 40 günlük çocuktan devlet para almıyor demişlerdi. Şikayetçiyim.

Cevap:

Yeni doğan bebeklerde ilave ücret alınması yasaklanmıştır. Kurum adına tahsil edilen muayene katılım payı alınmaması söz konusu değildir.

Soru:

Ünv. Diş hekimliğinde kızımın damağındaki et parçasını aldırdım. 41 TL para ödedim. Neden bunu SGK ödemiyor?

Cevap:

Kamu üniversite hastanelerinin öğretim görevlileri ile otelcilik hizmetleri dışında hiçbir işlem için fark ücreti almamaları gerekmektedir. Sigortalının elindeki fark ücreti belgesiyle anılan üniversitenin faturalarını inceleyen ilgili SGK il Müdürlüğü’ne yazılı olarak müracaatı önerilmelidir.

Soru:

18.04.2012’ da eşi beyin felci geçirmiş. Hastaneye götürmüş 1 hafta ilaç tedavisi yapılmış şuuru yerşinde değilmiş.Sonra Radyoloji Ünitesine sevk etmişler. Ücretli muayene edilmiş sonra da MR istemişler. MR’ı da ücretli çekmişler. MR’a ilaç verilerek almışlar. İlaç verirken rahatsızlanmış. MR çeken bayandan başkası orda yokmuş. Kimse yardım etmemiş. Bu durumdan şikayetçi.'Eşim orada ölebilirdi. 'dedi.

Cevap:

Sigortalının kendisinden alınan MR ücreti ile ilaç ücret bedeline ait belgelerle SGK İl Müdürlüğü’ne müracaatı etmesi , hastaya karşı ilgisiz tavırlarla ilgili olarakta Sağlık Bakanlığı’na ve Üniversite hastane başhekimliğine müracaat etmesi önerilmelidir.

Soru:

Hastaneler de 1.sınıf tek odalarda banyo tuvalet olması gerekiyor mu? Para talep edebilir mi?

Cevap:

1.sınıf odalar tek kişilik banyolu telefonlu ve tv.li odalar olup, hastaneler kişiden gecelik 90 tl ye kadar ilave ücret alma hakkına sahiptirler.

Soru:

Emekli Sandığı’ndan emekli bir kişinin eşi psikolog ve psikiyatri için özel hastane ve üniversite hastanelerine gittiğinde bu sağlık hizmetinin ne kadarını kurum karşılar?

Cevap:

Devlete ait Üniversite hastanesinde psikyatrik işlem bedellerini kurum karşılar ve bu üniversite hastanelerinde kişiden ilave ücret alınmaz. Ancak mevzuat gereği özel hastane veya özel üniversite hastanelerine müracaatta hastanenin verdiği tedavi bedelinin %30-70 aralığına tekabül eden kısmını hastadan ilave ücret olarak alma hakkına sahiptir.

Soru:

Kanser hastalarından hastanede para alınır mı? (Özel hastane devlet hastanesi farkediyor mu? Kemoterapilerde

Cevap:

Kanser tedavileri için sağlık hizmet sunucularının kişiden ilave ücret almaları SUT mevzuatına aykırıdır.

Soru:

Eşim özel hastanede doğum yapacak. 4500 TL ücret istiyorlar. SSK’lıyım. Doğum sonrası yoğun bakım gerektirecek bir durum olursa bu masrafları SGK karşılıyor mu? 4500 TL olan rakam normal midir? Detaylı bilgi istiyorum.

Cevap:

Kurumla sözleşmeli bir hastanede doğum yaptırılacaksa belirtilen ilave ücret normal sayılabilecek ilave ücretin çok üzerinde bir rakamı göstermektedir. Diğer yandan yoğun bakım hizmetleri yine kurumca sözleşmeli bir hastanede verilecekse ilave ücret alınmadan tamamını kurum karşılar.

Soru:

Eşim özel hastanede doğum yapacak. Hastane bizden doğum ücreti olarak 300 TL talep etti. Diğer yandan başka bir arkadaşım Kayseri’de başka bir hastanede doğum gerçekleştirdiğinde sadece katılım payını ödedi. Bu 300 TL almak istemeleri doğru mudur? Öğrenmek istiyorum.

Cevap:

Özel hastaneler puan durumlarına göre hastalardan verdikleri hizmet bedelinin %30-90 aralığında ilave ücret alma hakkına sahiptirler. Bazı hastanelerin ilave ücret almaması diğer hastanelerinde almayacağı anlamına gelmemektedir. Normal doğum için doğum haricinde ekstra hiç bir tedavi verilmezse özel hastanenin alabileceği ilave ücret puan durumuna göre 120- 280 TL aralığındadır.

Soru:

Hastanede tedavi gören kişi SSK emeklisi ve genel yoğun bakımda tedavi görüyor. Hastane bu hastanede tedavi gören kişiden hangi tedaviler için ücret talep edebilir. Genel yoğun bakımda hangi tedavi için ücret talep edilir hangisi edilmez. Hastanede tedavi gören kişi SSK emeklisi. Konunun araştırılmasını istiyorum.

Cevap:

SUT gereği yoğun bakım tedavilerinde kişiden ilave ücret alınmaması gerekmektedir. Eğer kişiden bu tedaviden dolayı ilave ücret alındıysa SGK İl Müdürlüğü’ne müracaat etmesi önerilmelidir.

Soru:

Özel Hastaneye gittiğimde 32 TL katkı payı ödedim. Bana verilen fatura 20 TL’likti. Alınan ücretin faturası kesilmedi.

Cevap:

12 tl kesilmeyen fatura bedeli kurum adına kesilen (kuruma ödenen) katılım payı olup fatura kesmemeleri mevzuat gereğidir.

Soru:

Hastaneye girişimde muayane ücreti 29 TL aldılar. Çocuğum 7 yaşında. Bu yüzden hastaneden şikayetçiyim. Kulak rahatsızlığı için götürdüğüm hastaneden ücret aldılar.

Cevap:

Özel hastanelerde muayene başvurularında 12 Tl kuruma ödenmek üzere kişiden tahsil edilir. Bunun dışında özel hastaneler verdiği tıbbi hizmetler için muayenede dahil olmak üzere SUT fiyatlarının %30-90 oranında kişiden ilave ücret alma hakkına sahiptir. Bu çerçevede 29 tl nin 12TL si muayene katılım payı olarak düşünülürse geriye kalan 17 TL nin ilave ücret olarak alınması mevzuata aykırı değildir.