Horlama Uyku Apnesi Hastalığının Belirtisi Olabilir Mi?

Horlama Uyku Apnesi Hastalığının Belirtisi Olabilir Mi

Uyku sağlıklı bir yaşam sürebilmek için vücudun tamamen dinlenmeye geçmiş olduğu bir dönemdir. Bu dönemde uyku apnesi yaşamakta olan kişilerin sinirli ve depresif bir ruh haline bürünmesinin sebebi uyku kalitesindeki bozulmadır. Uyku apnesi günümüzde en çok görülen hastalıklardan bir tanesidir. Elde edilen son verilere Türkiye’de görülme sıklığı %5 ile %10 civarındadır. Apne, en az 10 saniye süre ile nefesin durması olarak tanımlanır. Uyku apnesi ise nefes durmasının uyku sırasında gerçekleşmesidir. En önemli risklerden birisi şişmanlıktır. Genel olarak kilolı, boynu kısa, kısa boylu ve belirgin gıdı gibi çeşitli özelliklere sahip olması kişiyi hastalığın en büyük adayı yapabilir. Fakat zayıf olan insanlarda da görülebilir.

Hastalıktaki en önemli belirti sabahları uyanırken yorgun kalkmaktır. Kişinin uyku sırasında 10 saniyelik bir süre nefesi durduğu için sürekli olarak uyanmak zorunda kalır. Hastanın uyku kalitesi bozulmuş olduğu için, ne kadar uyusa da sabah kalktığında tamamen yorgun hissetmeye ve sürekli olarak uykuya eğilim göstermeye başlar. Uykusuzluk durumunun kişide yaratmış olduğu yorgunluk hem sosyal hem de iş hayatında sorunlara sebep olabilir.

Yüksek Sesli Horlama Hastalık Belirtisi Olabilir

Yetişkin kişilerin %30 ile %40’ı uyku sırasında horlar. Ancak horlayan kişilerin hepsinde uyku apnesi var demek son derece yanlıştır. Uyku apnesindeki horlama daha farklı bir durumdur. Uyku apnesi yaşamakta olan kişilerde horlama son derece yüksek sesli bir şekilde meydana gelmektedir.

Sağlık Problemlerine Sebebiyet Verebilir

Kilo etkisi ile sırt üstü yatıldığı zaman nefes yoluyla alınmakta olan hava, hava yollarından geçmekte zorlanıyor. Zorlandığı zaman ise en büyük etkisi kandaki oksijenin oranının düşmesidir. Kandaki oksijen düştüğünde ise bu durum ne kadar uzun sürerse ve ne kadar sık tekrarlarsa ilk başta beyin olmak üzere tüm organların erken yaşlanmasına neden olmaktadır. Uykuda uzun süreli ve yüksek sesli horlama, kilo durumu, kısa boyunlu ve kısa boylu olma gibi durumları yaşayan kişilerin uzman hekime başvurarak kontrolden geçmeleri daha sağlıklı bir hayata geçirebilmeleri için iyi olacaktır.