Hasta Yakınları İçin Öfke Kontrolü Teknikleri Nelerdir?

Bazı durumlar öfkelenmeye ve kontrol kaybına sebebiyet verebilir. Böyle durumlarda ise genelde öfkelenmekten başka bir çare görülmez. Ancak öfke kontrolünü sağlayabilmenin bazı teknikleri vardır. Bu tekniklerden en yaygın tercih edilenlerinden bir tanesi de kaplumbağa tekniğidir. Öfke genellikle kontrol edilemeyen bir durumun sonucunda patlak vermektedir. Örneğin, hastaneye gittiğinizde doktorun hastanızla ilgilenmemesi ya da hasta bakıcının size kötü davranması gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Ancak her ne olursa olsun insanlar öfkesi geçtikten sonra yaptıklarından büyük bir pişmanlık duymaktadır. Öfke insanoğlunun tabiatının bir parçası olarak görülse de aşılması gerekli olan bir duygudur. Kaplumbağa tekniği öfke kontrolünün sağlanmasında son derece basit ve yararlıdır. Kaplumbağalar her hangi bir tehlike ile karşı karşıya geldiğinde kabuğuna çekilir. Öfkenin temel nedeni de insanların kendisini tehlikede hissetmesidir. Zihin tehlike anında iki farklı şekilde tepki vermektedir. Savaş, mücadele et ya da kaç kurtul. Ancak 21. Yüzyıl toplumunda alt benlikle değil kişilik ile hareket etmeli ve öfke kesinlikle kontrol edilmelidir. Bu nedenle öfke sizi yakaladığında yapmanız gerekenler oldukça basit.

Öfkenin farkında olmak; Öfke fark edilmeli, izlenmeli onun nasıl yükseldiği ve nasıl zorladığı fark edilmelidir. Böylece öfkeye kapılmak yerine onu izlemek ve anlamak mümkün olacaktır.

Öfkelenildiği an öfkeli şeyler düşmeyi bırakmak; Öfkelendiğinizde genelde parçalamak, küfretmek, dövmek, kırmak gibi oldukça yıkıcı düşünceler sizi sarar ve bunlara bazen uyabilirsiniz. Ancak öfke geçtikten sonra ne yazık ki size bırakmış olduğu şeyler korkunçtur. Sevdiklerinizi ya da çevrenizdeki insanları üzmüş ve onları kırmışsınızdır. Bu nedenle öfkeye kapıldığınızda durdurulması gerekli olan en önemli düşünceler öfke düşünceleridir. Onları durdurduğunuz sürece öfkenizde duracak.

Kaplumbağa gibi düşünmek ve kabuğa çekilmek; Bir meditasyon gibi düşünmelisiniz. Kaplumbağa gibi kabuğunuz olduğunu düşünün ve içinize dönün. Derin nefesler alıp vererek yalnızca sakinleşmeye odaklanın. Böylece sakinleşebilecek ve öfkenize neden olacak hormonlardan kurtulabilirsiniz. Bu durumda sakinleşmeniz birkaç dakikayı geçmeyecektir.

Kabuktan çıkmak; Artık problemleri daha net bir şekilde görebilir ve doğru bir çözüme ulaşabilirsiniz.

Öfke; engelleme, incinme veya gözdağı karşılığında gösterilen saldırganlık tepkisi, kızgınlık, hışım, hiddet ve gazap duygusudur. Hasta, hastalığın yarattığı ıstırap, tıbbi hatalar, kötü yaşam koşulları ya da basitçe sadece hasta olmanın getirdiği psikolojik basınç altında öfkelenebilir. Öfkeli bir hastayla karşılaşan birinci basamak hekimi, hastanın öfkesinin kaynağını keşfetmek, bunun tedavi çalışmalarına getirdiği engelleri bertaraf etmek ve hastanın durumuyla yüzleşmesine yardım etmek zorundadır.

Öfke bazen çok kötü sonuçlar doğurabiliyor. Kesinlikte herkesin öfke kontrolünü sağlaması gerekir. Tabii bu hastası olan kişi için zor bir durumdur. Sonuçta o anki psikolojisi sinirini atmasını gerektirebilir fakat bunu başkalarına zarar vererek yapmamalıdır.