Galoş Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Galoş hastanelerdeki karantina odalarında ve diğer çeşitli bölümlerde kontaminasyonu önleyebilmek amacı ile kullanılmaktadır. Özellikle, enfeksiyonun yayılımını engellemek amacı ile tek kullanımlık bir şekilde ve sterilize olarak üretilir.

Hastanelerin yeni doğan servisi, bulaşıcı hastalık servisi ve operasyon odaları gibi bölümlerinde hemşirelerin, doktorların ve diğer görevlerin rahat bir şekilde hareket etmesine olanak tanır. Hastanın bulaşıcı hastalık taşıyan bakterilere ve virüslere maruz kalmalarını da engeller. Daha önceleri bilindiği gibi sterilize eldivenler ve ağız maskesi kullanılmakta olan önlemlerden bazılarıydı. Ancak ayak bölgesinde bu tür önlemlere çok az önem verilmiştir ve bu bölgenin enfeksiyon kaynağı olabileceği düşünülmemiştir. Bu konunun önemsenmemesi enfeksiyona sebep olan maddelerin ayakyolu ile hastane odalarına taşınmasına sebebiyet vermiştir. Örnek verilmesi gerekirse, steril bir ameliyat ortamı sağlanması için tüm önlemler alınmış olsa da, hastalıklı mikroorganizmalar hasta ya da doktor yolu ile bu bölümlere girebilir. Bu durum yalnızca hastayı değil ameliyatı yapacak olan ekibi de tehdit etmektedir. Bu tür mikroorganizmalar hava ve zemin ile etkileşime geçmeye hazır halde bulunurlar. Mikroorganizmalar, ameliyathane ve benzer bölgelere gün içerisinde kullanılan ayakkabı ile girip çıkıldığında kişiler ile beraber pek çok bölgeye taşınırlar. Taşınan bu mikroorganizmalar sadece hastane personelinin değil ayrıca hastalarında da sağlığını tehdit etmektedir. Bu sebeple, galoşun kullanım amacı yukarıda belirtilmiş olan beklenmedik enfeksiyonlara maruz kalmayı önlemektir. Galoş genelde steril olunması gerekli olan ameliyatlarda kullanılır ve galoşu kullanan kişi bölgeden çıkmadan önce çıkartır.

Tek kullanımlık olan galoşlar diğer bir ismi ile ayakkabı kılıfı, elastik bir yapıdadır. Bütün ayak ölçüleri ile uyuşabilen galoş, dayanıklı, leke tutmayan ve ayakkabı üzerine ya da ayakkabı olmadan giyilebilir. Dokulu bir yapıda olan galoş cilalı zeminlerde bile kaymayı engeller. Çevreyi temiz tutmak ve hijyeni sağlamak amacı ile kullanılmakta olan galoşlar ayak kaynaklı olan mikroplardan, toz ve kirden korumaktadır. Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan galoşlar, hastanelerde, laboratuvarlarda, spor tesislerinde, yemek hazırlama tesislerinde ve toza duyarlı olan fabrikalarda kullanılmaktadır.

Galoş sayesinde düşük maliyetle tam temizlik elde edilebilir. Galoş, ayakkabı ile zemin yüzeyi arasındaki teması önler. Böylece mikroplardan daha iyi korunmak mümkündür. Dışarıdan taşınan toz ve yabancı maddelerin herhangi bir yöntemle iç ortama sokulmasını veya bulaştırılmasını önler.

Galoş kullanımı özellikle çocuklar için anaokullarında çok önemlidir. Çocukların bulunduğu bir ortamda, velilerin veya okul yardımcılarının sürekli ayakkabı ile giriş çıkış yapması çocukların bağışıklığı için olumsuz bir durumdur. Çocuklar mikropları vücuda yetişkinlere göre daha daha çabuk alırlar. Bu yüzden galoş kullanımı önemlidir.