Evde Bakım Parası Nasıl Alınıyor?

Engellilere yönelik son zamanlarda önemli adımlar atıldı. Bu adımlar ile hem onların hem de yakınlarının hayatlarının bir nebze olsun kolaylaştırılması amaçlandı. Engellilerin hayatlarını devam ettirmeleri ve onlara bakan yakınlarına bir nebze olsun katkı sağlamak için hükümet tarafından engelli yakınlarına aylık bakım maaşı veriliyor. Peki, bu aylığı almak için şartlar neler, kimler alabilir?

Engellilerin hayatlarını idame etmeleri için farklı çalışmalar hükümet bu seferde engellilerin bulundukları ortamda kendi evlerinde bakılmaları için yakınlarına aylık ödüyor. Peki, bu aylığı alabilme şartları neler. Kimler başvurabilir, aylık ne kadar veriliyor… Bunların hepsini Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkililerine sorduk. Aylık engelli yakınlarına bakım parası olarak 960 lira ödendiğinin ifade ederek şunları söylediler: “Engelli bireylerin hayatlarının idamesini evde yürütecek kişilere Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından aylık net asgari ücret miktarında verilen tutara evde bakım parası denilmektedir. Evde bakım parası özürlü bireylerin kendisine değil, bakımını üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere ödenen bir meblağdır. Her sağlıklı bireyin potansiyel birer engelli olduğu günümüzde devletler engelli vatandaşlara bazı sosyal ve ekonomik haklar tanımaktadırlar. Evde bakım aylığı, bakanlığın desteklediği 3 evde bakım hizmetinden biridir.”

EVDE BAKIM ÜCRETİ ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

Evde bakım maaşı almanın için 3 temel şart bulunduğunu vurgulayan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri: “Evde bakım maaşı almak için tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulu tarafından düzenlenmiş engel oranının en az P olan ve “ağır engelli” bölümünde “evet” yazan rapor gerekmektedir. Evde bakım parasının ilk şartı engellinin en az yüzde 50 oranında raporunun bulunması lazım. Bakıma muhtaç engelli, yeme, içme, tuvalet, banyo gibi her türlü ihtiyaçlarını tek başına yerine getirmekte zorlanan ya da hiç yerine getiremeyen ve hayatını devam ettirmek için sürekli başkasının yardımına ve bakımına ihtiyaç duyan kişidir. Engellinin bulunduğu hanede yaşan tüm vatandaşların kişi başı geliri asgari ücretin 2/3 ünü geçmemelidir. Ancak bakmakla yükümlü olmadığı halde bir engelli vatandaşa bakanlar için hanedeki tüm gelir dikkate alınmaz sadece engellinin kendisine ait gelirlerin net asgari ücretin 3/2’ü geçmemesi gerekmektedir. Bakıcı olarak gösterilen kişi, bakıma muhtaç kişiyle akraba olmak ve aynı evde yaşamak zorundadır. Ayrı evde yaşayan bakıcı, bakıma muhtaç kişinin bakımını aksatacağı gerekçesiyle kabul edilmez.”

BAKAN KİŞİN AKRABASI OLMASI LAZIM

Üvey akrabaların da bakım parası alabileceğini dile getiren yetkililer sözlerini şu şekilde sürdürdüler: “Evde bakım parası alınabilmesi için engelliye bakan kişiyle engelli arasında kan bağı bulunması şartı var. Üvey akrabalarda bakım parası alabiliyor. Engelliye bakan kişinin engelliyle aynı adreste ikamet etmesi de şart. Ancak engelliye bakacak başka kişinin bulunamaması ve engellinin veya yasal temsilcisinin özel veya resmi merkezlerde bakım hizmeti almayı istememesi hâlinde; bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin de bakım hizmetinin verilmesinde sorun veya yetersizlik olmayacağı yönündeki görüşüyle bakım hizmeti her gün rahatlıkla gelinip gidilebilecek farklı bir adresteki akraba tarafından da verilebiliyor.”

http://www.malatyasonsoz.com.tr/haber-41265-_Evde_Bakim_Parasi_Nasil_Aliniyor.html