Döküntülü Hastalıklar Hakkında

Döküntülü Hastalıklar

Gözle görülen ve aleni bir biçimde fark edilen cilt dokusu değişikliklerine döküntü adı verilmektedir. Cildin tahriş olmasından dolayı cilt yüzeyinde engebeli, kaşıntılı, pürüzlü yapılar görülebilir. Döküntüler için belirgin birkaç sebep saymak çok zordur çünkü döküntünün sayısız nedeni vardır. Bağışıklık sistemi hastalıkları, alerjik maddeler, ilaçlar, kozmetik ürünler, deri enfeksiyonları, parazitler ve benzeri birçok sebep ciltte döküntüye sebep olabilmektedir.

Zona Hastalığı (Herpes Zooster)

Zona hastalığı, suçiçeğini de meydana getiren virüsten kaynaklanan bir sinir iltihabı rahatsızlığıdır. Bağışıklık sisteminin en zayıf olduğu anı kollayarak ortaya çıkar. Bazen bu hastalık stres kaynaklı da olabilmektedir. Ciltte dermatom sınırını geçmeyecek şekilde döküntülü, kırmızı ve kabarık lekeler görülür ve bu lekelerin içerisi bazen sıvı dolu olabilir. Yüz ve kulaklarda görülebilmekle birlikte çok kaşıntılı bir rahatsızlıktır. Viral bir hastalık olduğu için zona hastalığı tekrar edebilmektedir fakat bu durum çok nadir olarak görüldüğü için, tıp dünyasında tekrar etmeyen hastalıklar arasında kabul edilmektedir. Tedavisi için oral yolla alınan antivirallere başvurulur. B vitamini, bu hastalığın tedavi sürecinde büyük önem taşımaktadır.

Suçiçeği (Varisella Zooster)

Suçiçeği hastalığı çocuklarda çok yaygın olarak görülür. Genelde 5-10 yaş aralarında ortaya çıkmaktadır. Vücudun hemen her yerini kaplayan içi su dolu kaşıntılı lezyonlar görülür. Öyle ki, bu lezyonlara saçların arasında kafa derisinde dahi rastlanır. Bazen suçiçeği çocukken çıkmaz, enfeksiyon sinir hücrelerinde izli kalır ve daha sonra yetişkinlik döneminde zona hastalığı olarak ortaya çıkar.

Suçiçeği bulaşıcı bir hastalıktır. Meydana geldiği ilk gün hastada yüksek ateş gözlemlenir. Kuluçka evresi 10-20 gün gibi bir sürede gerçekleşmektedir.

Coxsackie Virüs Döküntüsü

Bu hastalık, adını aldığı Coxsackie A virüsü ve enterovirüs 71 virüsleri nedeniyle ortaya çıkmaktadır. En çok bebekleri ve 5 yaşından küçük çocukları etkiler. Belirtiler baş ve boğaz ağrısı ile ortaya çıkmaya başlar ve bu hastalık vücutta el, ayak ve ağızda; kırmızı, ağrılı ve döküntülü lezyonlar şeklinde meydana gelir. Hastalığın klinik teşhisi kan ve serum örneklerinin laboratuvarda incelenmesi sonucunda doğrulanır.

Kawasaki Hastalığı

Tıp dünyasında bilinen diğer adı mukokutanöz lenf nodu sendromu olan bu hastalık, vücuttaki kan damarlarını etkileyen bir rahatsızlık olmakla birlikte genelde 5 yaşından küçük çocuklarda görülür. Hastalığın bulguları; çiçek dili olarak adlandırılan kırmızı ve şişmiş dil, kırmızı göz lezyonları şeklinde sıralanabilir.

Beşinci Hastalık (Eritema İnfeksiyosum)

Parvovirüs B19 adı verilen virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Benzer diğer hastalıklarda da olduğu gibi hastalık kendini daha çok çocukluk çağında gösterir. Kabakulak, kızamık, suçiçeği ve kızamıkçıktan sonra çocuklarda en yaygın görülen döküntülü hastalıklar listesinde beşinci sırada olması, bu hastalığa halk arasında bilinen ismini vermiştir. Bu hastalığa yakalanan bireylerde baş ağrısı, yorgunluk, düşük ateş, mide bulantısı ve boğaz ağrısı şikayetleri olur. Daha sonra önce yanaklarda sonra kollar, bacaklar ve gövdede ortaya çıkan kızarık cilt döküntülerinin oluşumu ile seyreder.

Kızıl

Özellikle 3 ve 7 yaş aralığındaki çocuklarda ortaya çıkar. Streptokok bakterisi kaynaklı bir hastalıktır. Dilin kızarması ve kabarması ile birlikte dil üzerinde beyaz renkli kabarıklıklar oluşur. Dil dışındaki diğer bölgelerde ise kırmızı lekeler şeklinde kendini gösterir. Bazı belirtileri bakımından kızamıkçık hastalığı ile de benzerlikler gösterebilmektedir. Önemli riskler taşır ve çok ciddi boyutlara ulaşabilen bir rahatsızlıktır. Bulaşıcı bir hastalık olup hasta bireyden sağlıklı bireye geçme hızı oldukça yüksektir. Bakteri kaynaklı bir rahatsızlık olduğu için tedavisi antibiyotikler ve ateş düşürücüler sayesinde yapılabilmektedir.

Yazıyı indirmek için: Döküntülü Hastalıklar.docx (15.7 KB)

Vücudun sınırlı ve küçük bölgelerinde oluşan cilt döküntüleri genellikle harici yani dıştan gelen bir cilt probleminden kaynaklanır. Bunlar bir maddeye verilen alerjik reaksiyon, bölgesel bir deri enflamasyonu ya da cilt hastalığı olabilirler. Tüm vücutta döküntü ise genellikle içsel bir problemin işaretidir ve genellikle dört ana sebebi vardır: sindirim sistemi bozuklukları, ilaç reaksiyonları, bazı kanserler ve tiroit problemleri.