Beyin Hastalıkları Nelerdir?

Beyin Hastalıkları

Beyin, vücudumuzun yönetici organı ve en önemli organlarından biri. Beynimizde meydana gelebilecek herhangi sorun tüm vücudu etkileyeceği için beynimize birçok organdan daha iyi bakmalıyız. Beyinde büyük ve küçük herhangi bir sorun çığ etkisi yaratabilir, bu yüzden beynimizin sağlığını korumak çok önemli. Beyinde somut hastalıklar olduğu gibi psikolojik hastalıkların çoğu da beyinde gerçekleşir. Tüm vücudun kontrolüne sahip olması beynin büyük bir silah ve her şeyden korunması gereken bir varlık olarak tanımlanmasına neden olur. Aslında beynimizi daha fazla kullanabilsek vücutta meydana gelen tüm hastalıklardan daha çabuk haberdar olabilir, acı eşiğimizi değiştirebilir, daha hızlı reflekslere sahip olabilir vs. birçok fantastik gibi görünen yeteneği kullanabilirdik. Mesela beyindeki korku mekanizması gelişmemiş insanların adrenalini yaşayamıyor olması bu durumlardan biri. Beynimizin kontrolünü kaybetmemek de hayat boyunca yapmamız gereken şeylerin başında geliyor. Beyinde meydana gelebilecek çok fazla sorun ve hastalık var. Hem dışında hem de içinde meydana gelebilir ancak burada yalnızca somut olarak gözle görülebilen hastalıklardan bahsedeceğiz.

Beyin Travması veya Sarsıntısı

Beyin sarsıntısı oldukça büyük sorunlar yaratabilecek sorunlardandır. Özellikle sert cisimlerin çarpması veya kaza geçirmek beyin travmasına veya sarsıntısına sebep olabilir. Kafatasının sarsılması veya kırılmasının sonucunda içerideki beyin dokusunu zedelemesi bu duruma yol açar. Çok tehlikeli bir durum olduğu için en kısa sürede hamle yapılmalı ve hasta ölümcül sürece girmeden kurtarılmalıdır. Beyin zarlarında, damarlarında yırtılmaya ve beyin kanamasına sebep olabilir. Bu süreç hızlı da işleyebilir çok yavaş da. Zedelenmenin büyüklüğüne, sertliğine, derinliğine bağlı olarak değişen süre, farklı durumlar yaşanmasına sebep olabilir. Zedelenmenin bulunduğu bölgeye göre, ani hafıza kayıpları, konuşamama, koku alamama, duyamama, his kayıpları gibi beynin görevlerinin yerine getirilmemesine sebep olabilir. Beyin sarsıntısı geçiren kişiler genelde en az yirmi dört saat uyutulmaz çünkü semptomlar tekrarlayabilir ve beyin kanamasına kadar gidebilir.

Beyin Tümörleri

Beyinde herhangi bir yerde gelişip büyüyebilen urlara beyin tümörü denir. Tümörün çıktığı bölgeye göre belirtiler değişebilir. Örneğin frontal lobda çıkmışsa ruhsal sorunların ve kişilik değişimlerinin görülmesi, durgunluk, unutkanlık, aşırı sinir, psişik bozukluklar ortaya çıkabilir. Parietal bölgede çıkanlar konuşma bozukluklarına, oksipital bölgede çıkanlar görme bozukluklara, koku, işitme ve görme halisünasyonlarına sebep olabilir. Yine de ilk belirti şiddetli baş ağrısıdır.

İnme

İnme, beyin fonksiyonlarının bozulmasına denir, üç ana türde incelenir. Bu türler neyin inmeye sebep olduğuna göre belirlenmiştir.

Beyin kanaması, genellikle damar sertliği veya yüksek tansiyon sahibi olan elli yaş üstü bireylerde görülür. Bilinç kaybı gerçekleşir ve birey yere yıkılır. Yüz kızarır, ağız çarpık hale gelir. Ateş kırk derecenin üstüne çıkabilir.

Beyin trombozu, genellikle damar sertliği olan kişilerde görülür. Bireyin gece vakti uyanmasına ve ayağa kalktıktan sonra ani şekilde yere yığılmasına sebep olur. Başta bilinç kaybı gerçekleşmez ancak sonradan ağır vakaysa bilinç kaybolmaya başlar.

Beyin ambolisi, her yaştan insanda görülebilir. Bilinç kaybı genç yaştaki bir insanda görüldüyse ilk düşünülen beyin ambolisi olur. Kalp hastalarının bu duruma yakalanması daha olağandır ve kan pıhtılaşmasına karşı iyi gelen ilaçlarla bu durum çözülebilir. Ancak beyin kanamasına kesinlikle zararlı olduğu için öncesinde önemli kontroller yapılır.

İnmenin üç alt dalı bunlardır ve inme günümüzde tedavisi olan bir hastalıktır. Hastalığın seviyesine göre kalıcı ve geçici sorunlar yaşatabilir.

Beynin birçok hastalığa ve sıkıntıya açık bir organ olduğunu unutmamak gerekir. En küçük sorunda hastaneye yetişmek hayati önem taşır.

Yazıyı indirmek için: Beyin Hastalıkları.docx (14.0 KB)