Bel Fıtığına İyi Gelen Egzersizler Nelerdir?

Fıtık, kısaca omurgaya esneklik veren ve yastıklama gören disklerin yerlerinden oynayarak sinire baskı yapması olarak tanımlanabilir. Buna disk kayması adı da verilir. Yer değiştiren disk sinire bası yapıp ağrıya sebep olur. Bel fıtığı için konuşursak bel ve bacak ağrısı uyuşma karıncalanma belden başlayan ağrının kalçaya ordan kalçanın arka kısmından tüm bacak boyunca ilerleyen bir ağrı sanki bacağın arkasından ip çekiliyormuş hissi boyun fıtığı için konuşursak boyun ve kollara yayılan ağrı uyuşma karıncalanma şeklinde kendini gösterdiğini söyleyebiliriz.E

Bel fıtığına neden olan birçok faktör mevcuttur. Özellikle ağır iş yapanlar ağır yük kaldırıp bele olması gerekenden fazla yük bindirmek ani hareketler yapmak itme ve çekme hareketleri eğilerek dönmek uzun süre ayakta durmak yahut uzun süre oturmak bel fıtığı riskini artıran bel fıtığı olanlarda ise hastalığın derecesinin artmasına sebep olan etkenlerdir. Dolayısıyla bel fıtığı hastaları günlük yaşamlarında olabildiğince ağır kaldırmamak ancak yine de kaldırılıyor ise de dizleri büküp eğilerek ağırlığı bütün vücuda yayarak yük kaldırmaları gerekmektedir. Yine çok uzun süre oturulmamalı her 20 dakikada bir kalkıp yürümelidirler. Çok uzun süre ayakta kalmamalı ve ağır eşyaları itme ve çekme eyleminden uzak durmalıdırlar. Omuz üstüne yük alınmamalı ve yukarıya doğru beli zorlayacak hareketlerde bulunulmamalı ve vücudu vibrasyona maruz bırakılmamalıdır. Aksi halde hastalık ileri seviyeye geçmiş olur.

Bel fıtığı hastaları düzenli ve sürekli egzersiz yaparak ağrılarını azaltıp yaşam kalitelerini artırabilirler. Hastaların bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına başvurup danışarak kendi rahatsızlıklarına uygun bir egzersiz programı uygulamalıdırlar. Bel fıtığı egzersizi hastanın yaşına kilosuna hastalığının hangi seviyede olduğuna göre değişiklik gösterebilir.

Yüzüstü 10 saniye dirseklerin üzerinde bekleyip bu hareketi 3 defa tekrarlamak fıtığa iyi gelir. Diğer bir egzersiz beli çukurlaştırıp gövde yerden yüksekte olacak şekilde yüzüstü eller omuz hizasında beklemek ve bu hareketi tekrarlamak da bele iyi gelen egzersizlerdendir. Ancak unutmamak gerekir ki bu egzersizleri yaparken bel asla zorlanmamalı yanlış ve tehlikeli egzersizlerden uzak durulmalı mutlaka doktorun tavsiye ettiği egzersizler yapılmalıdır. Bel fıtığı için uzmanların en çok önerdiği egzersiz yüzmedir. Ata binmenin de sanılanın aksine bele iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca bunlardan başka iyi gelen egzersizler pilates yürüyüş yapma ve vücudu esnetme ve gerinme hareketleri yaparak rahatlatma da fıtığa iyi gelen egzersiz şeklidir.

Kedi ve deve hareketi diye bilinen elleri ve dizleri yere koyarak beli omurgayı yukarı doğru ittirme ve başı serbest bırakma hareketi, başka oturarak bel germe hareketi ise sandeylede otururken sırtı iyice yaslama daha sonra vücudu öne doğru bırakarak ayaklara doğru yavaş bir şekilde eğilip doğrulmak, ayak baldırı germe hareketi ile ayak parmakları üzerinde durarak eller yukarıya doğru germe sanki daldan elma toplamak için uzanıyormuşuz gibi yapmak ayrıca bu hareket daha dik bir duruşu sağlamakla birlikte kambur durmayı da eğer sürekli tekrarlanırsa gün içinde engellemeye yardımcı oluyor. Yüzüstü bel kasma hareketi ile yüzüstü düz ve sert bir zemine uzanıp kolları öne doğru uzatarak ve ayakları yerden havaya doğru kaldırarak belin esneterek gerinmesi sağlanabilir.

Plank hareketi de bel çevresindeki kasları geliştirmek için en sık uygulanan hareketlerden birisidir. Zaten bel fıtığı egzersizlerinin amacı çoğunlukla bel çevresindeki kasları geliştirmek ve sıkılaştırmak için ve vücuda binen kilo yükünü azaltmaktır. Elleri gergin bir şekilde yere koyarak ayaklar gerilir. Günde 30 defa tekrarlanır. Öne eğilme hareketi de başlıca egzersizlerden biridir.

Fıtık durumunda fizik terapi, tedavi yöntemi olarak kullanılır. Ancak bütün egzersiz hareketleri fıtığa iyi gelmez. Hatta bazen yanlış hareket çok kötü sonuçlar doğurabilir. Bir doktora danışarak uygun hareketleri bulup tedaviye onlardan başlamak gerekir. Her hareket, her insanda farklı sonuçlar verir. Bu yüzden fıtığa iyi gelir diye herkesin yaptığı hareketleri yapmak doğru değildir.

Bel fıtığında çok kritik hareketler vardır. Dikkat edilmediği durumda felç konumuna getirecek kadar riskli hareketlerdir. Normal egzersizlerden farklı olarak doktorun verdiği egzersizlere birebir uyulmalıdır. Ani hareketlerden kaçınılmalı, ağır kaldırmamaya özen gösterilmelidir.