Afazi (Konuşma Bozukluğu) Nedir?

images (19)

Afazi nedir?

Afazi beyindeki anormalliklerden kaynaklanan bir konuşma bozukluğu. Genellikle bu koşulu olan insanlar kelimeleri doğru cümlede seçme, birleştirme ve tanımlama konusunda yanılıyorlar. Buna ek olarak, afazi yazma becerilerini de etkileyebilir.

Afazi nedenleri

Beynin dil işleme bölümündeki yaralanmalar ve zararlar afaziada başlıca nedenlerdir. Bu hastalık genellikle inmeli yetişkinleri etkiler. Çalışmalar, iyileşen inmeli hastaların yüzde 25-40’ının afaziden muzdarip olduğunu gösteriyor. Bazı durumlarda, afazi, epilepsi veya nörolojik rahatsızlıkların semptomudur. Afaziye neden olan yaralanmalar veya beynin hasarlanması aşağıdakileri de içeren birtakım koşullar tarafından tetiklenebilir:

  1. Beyin tümörü .

  2. Ensefalit veya menenjit gibi beynin işlevini etkileyen enfeksiyonlar .

  3. Örneğin, yükseklikten veya trafik kazalarından düşmekten dolayı başın ciddi yaralanmaları.

  4. Demans ve Parkinson hastalığı gibi beyin hücrelerinin bozulmasına neden olan hastalıklar .

Afazilerin Semptomları

Afazi, muzdarip kişinin yaşadığı semptomlara dayanarak aşağıdakileri de içeren çeşitli şekillerde ayrılabilir:

Afasya alıcıdır. Bu tipte, acı çeken kişi, açık bir şekilde duysa da, diğerinin sözlerinin anlamını anlamada güçlük çekecektir. Sonuç olarak, hastadan gelen iletişim yanıtı şaşkın ve anlaşılması güç olacaktır.

Afektif afiş. Bu tipte, derdini karşısındakine söylemek istediğini biliyor ancak bunu ifade etmekte güçlük çekiyor olacaktır.

Birincil ilerici afia. Bu durum, konuşmayı okuma, yazma, konuşma ve konuşma yeteneğini zamanla azaltır. Primer ilerleyici afia’nın ele alınması oldukça zordur. Bununla birlikte, bu durum nadir görülen bir durumdur.

Anomik apasite. Anormal afsiya hastaları için kelime bulguları giderek zorlaşmaktadır. Bu durum genellikle anomi olarak adlandırılır. Anomik apasya hastaları için, yazarken ve konuşurken doğru kelimeleri bulmak oldukça zordur.

Küresel afia. Bu durum en şiddetli afazi olarak kabul edilir ve genellikle birisi inme geçirdiğinde ortaya çıkar. Küresel afazi hastaları okumak, yazmak ve başkalarının konuşmalarını anlamada güçlük çekerler.

Genellikle, afazi tedirgin edici anksiyete bozukluklarına, depresyona ve izole duygulara neden olabilir.

Afazi teşhisi

Afazanın şiddetinin muayenesi genellikle bir doktor veya konuşma ve dil terapisti tarafından yapılır. Bir kaç kontrol, hasta çabalarının yazılı, okuma, işitme, işlevsel iletişim ve sözlü anlatımdan elde edilmesini amaçlamaktadır.

İletişim derecesi. Bu test, örneğin odadaki nesnelerden bahsetmek ve soyadı veya akrabalarını belirli bir harfle başlayan, soran basit bir şekilde yapılabilir.

Beyin görüntüsünün gözlenmesi. Gözlem, beyindeki hasarın ne kadar ciddi olduğunu görmeyi amaçlar. Sık kullanılan araçlar manyetik rezonans görüntüleme (MRG), BT taramasıdır ve bazı durumlarda pozitron emisyon tomografisini kullanır.

Bilinmesi gerekenler.

Afazinin tedavisi afazi türü, yaşı, nedeni ve beyindeki anormalliklerin boyutu ve konumu gibi faktörlere bağlıdır. Felçli Afaşa hastalarının, ilgili uzmanların konuşma terapileri oturumlarını izlemeleri teşvik edilir. Düzenli olarak yapılacak terapi seansı, afazi hastalarının iletişim kurma ve konuşma yeteneklerini geliştirmeyi amaçlıyor. Terapi seanslarında, mağdurlara ayrıca, konuşmaları içermemesi gereken şekilde nasıl iletişim kurmaları öğretilecektir. Anafazdan mustarip bir akrabanız veya bir arkadaşınız varsa, onlarla iletişim kurarken yapabileceğiniz bazı ipuçları aşağıda verilmektedir:

İletişim başlamadan önce afazi hastalarının dikkatini çekin.

Konuşmak çok zor, basit ve yavaş olmasın.

İleti tesliminde sahne kullanın.

Bir kağıt üzerine teslim etmek istediğiniz mesajları yazın ya da resmin üzerine koyun, göz temasıyla tutun ve vücut dili ile afazi hastalarının jestlerinin farkına dikkat edin.

“Evet” cevabı ile basit bir soru kullanın ?? ya da “hayır” mı ?, uzun vadeli sorular değil.

Afazi hastaları için yeterli konuşma süresi sağlayın.

Afazi hastaların aşırı korumacılığından feragat edin ve kaçının.

Afazi hastalar konuşmaya çalışırken övgü verin.
Yukarıdaki işleri günlük aktivitelerde, ne zaman ve nerede olursanız yapın.

Tedaviye ek olarak, doktorlar ayrıca afazi tedavisinde genellikle bu ilaçları reçete eder.

bifemelan, bromocripitine , idebenon, piracetam , ya piribedil .