Yara Bakımı Hemşiresi Nedir? Nasıl Olunur? Kimler Olabilir?

yatak-yarasi-hemsirelik-bakimi

Yara bakımı hemşiresi nedir? Kimler olabilir? Olmak için neler gereklidir?

İnsanımıza yara bakımı hemşiresi ne diye sorsak acaba kaç kişi ele avuca sığar bir cevap verebilir? Sadece yarası olanlar diyebilirim yada mesleği bu iş olanlar. Hem bu konudaki farkındalığı arttırmak hemde yara bakımı hemşiresi nedir diye merak edenlere, akla mantığa sığar bir cevap verebilmek adına bu başlığı ele alıyorum. Şimdiden herkes için faydalı bir konu olmasını temenni ederim.

ÖZET OLARAK ‘‘YARA BAKIMI HEMŞİRESİ’’

Yara bakım hemşiresi yaraları ele alır, değerlendiri ve çözüm örnekleri sunar. Yaranın iyileşmesi ve dahada kötüye gimemesi konusunda gereklidir. Anlaşılır bir dilde tabir etmek gerekirse yara bakımından sorumlu kişidir.kjj

YARA BAKIMI HEMŞİRESİ VAZİFELERİ NELERDİR ?

1 Hasta veya yakınını ameliyat hususları vs hakkında haberdar eder.
2 Hasta yakını ve hastanın edinmesi gereken bilgileri söylemek ve sorularını yanıtlamak.
3 Yara bölgesini tanımlamak.
4 Tedavi sonrası tavsiye edilen ürünlerin nasıl kullanılacağı hakkında bilgi vermek.
5 Hasta taburcu olduğu taktirde hala yara bakımına ihtiyaç duyacak bir durumdaysa, kendi kendine bu ihtiyacı karşılayacak tecrübeyi kişiye veya yakınına kazandırmak.
6 Hastaları gündelik yaşamını sorunsuz bir şekilde sürdürmesine yönelik gerekli eğitim proğramları tasarlayıp sunmak.
7 Yara hakkında inceleme yapmak ve yaraya dair gerekli bilgileri not etmek.

KİMLER YARA BAKIMI HEMŞİRESİ OLABİLİR ?

Konuyu asıl elma sorumuz ‘’ kimler yara bakımı yapabilir?’’ di. Hem ona hemde kimlerin yara bakımı hemşiresi olabileceğine yönelik bilgiler sunalım. Yara bakımı hemşiresi olmak için üniversitenin ilgili bölümünden mezun olmanız gerekmektedir. Kimler yara bakımı yapabilir sorusuna gelincede, yara bakımı hemşiresi ve yara bakımı hemşiresi tarafından bilgilendirilmiş hasta ve hasta yakınları yara bakımını yapabilir.
PEKİ YARA BAKIMI DERNEĞİ NEDİR?
Yara Bakımı Derneği isminden de anlaşılacağı üzere alanında araştırma yapan ve personel yetiştiren bir kurumdur. Ülkemizin çeşitli yerlerinde kurslar açarak bu konuda personel yetişmesine büyük katkıda bulunmaktadır. Ben bu konuyu elealırken bu konudaki farkındalığın yetersiz olduğundan bahsetmiştim. Yara Bakımı Derneği bu konuda farkındalığı arttıracak ve insanlara nitelikli bilgiyi sunacak bir çok çalışmaya imza atmıştır.

YARA BAKIMI HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN

Yara bakımı hakkında daha fazla bilgi edinmek için Yara bakımı derneğine ulaşabilirsiniz. Zira Google üzerinde bu konu hakkında tam anlamıyla nitelikli bir içerik bulunmuyor. Mesela hangi hastaneler de yara bakımı hemşiresi var? Hangi okullar da yara bakımı hemşiresi bulunuyor? Koç üniversitesi dışında birbilgi yok. Bu nedenle Yara Bakımı Derneğini aramanın doğru olacaktır.

Sağlıklı günler.

Bu eğitimlerin amacı fekal ve/veya üriner diversiyon açılan, fistül, drenaj tüpü, beslenme tüpü bulunan, kronik yarası olan bireylerin bakımından sorumlu, yeterli bilgi, beceri ve tutuma sahip hemşireler yetiştirmektir. Kişiler için çok faydalı bir program olmakla birlikte, hasta yakınları için de çok faydalı bir eğitimdir.

1 Beğeni