Uzun Oksijen Kanülü Alıp Oksijen Konsantratörünü Yan Odaya Koyabilir Miyim?

Oksijen konsantratörleri akciğer rahatsızlıklarında kullanılan, ortamdaki havayı ayrıştırarak oksijen üreten tıbbi cihazlardır. Ev tipi ve taşınabilir olarak 2 farklı tipi bulunur.

Oksijen konsantratörleri hastanın durumuna göre maske veya oksijen kanülü yardımıyla kullanılır. Maskelerin modelleri cihazın özelliğine göre değişebilir. Örneğin kullanılan cihaz nebülizatör özellikli ise maske de ilaç hazneli olarak seçilebilir.

Oksijen kanülleri, PVC, silikon veya plastik malzemelerden üretilen hortumlardır. 2, 5, 7, 10 ve 15 metre uzunluklarında modelleri bulunur. Bu kanüllerin ucunda burna girecek şekilde iki çıkıntı bulunur. Bu çıkıntı burna yerleştirilir ve oksijen akışı nazal olarak sağlanır.

Oksijen konsantratörleri yapı gereği büyük cihazlardır. Hasta bu cihazı sürekli kullanıyorsa yanından ayırması mümkün olmayacaktır. Böyle bir durumda hastanın hareket kabiliyeti de kısıtlanacaktır. Oksijen kanülü seçimi de buna göre yapılmalıdır.

Oksijen kanüllerinin uzunluklarını hastanın ihtiyacına göre değişir. Kişi cihazdan uzak işlerini yürütmek isterse veya cihazın bulunduğu ortamdan çıkması gerekiyorsa 15 metreye kadar olan bir oksijen kanülü kullanabilir. Herhangi bir dezavantajı veya zararı olmayacaktır.

Hastanın, cihazın yanında uzaklaşmasını gerektirecek bir durumu yoksa daha kısa oksijen kanülü kullanması önerilir. Çünkü oksijen kanülü uzadıkça hastaya iletilecek oksijenin de kalitesinde düşme yaşanacaktır.

Oksijen Kanülü (2)

Oksijen Kanülü (3)