Uzman Dr. Adataş: "Sigara Bırakma Polikliniği bir an önce tekrar açılmalı"

Her yıl 31 Mayıs tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) üye devletlerince 1987 yılından bu yana tüm dünyada farkındalık yaratmak amacıyla ilan edilen 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde, sigara kullanıcılarının 24 saat süreyle sigarayı bırakmaları teşvik ediliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Hasan Adataş, ülkemizde sigaraya bağlı olarak yaşanan akciğer hastalıkları ve özellikle KOAH ve akciğer kanserinde her gün artış görüldüğünü ifade etti.

Günümüzde her yıl dünya genelinde 5.4 milyon kişinin ölümüne neden olan ve yaygın bir hale gelen tütün kullanımının küresel olarak sağlık üzerine etkilerine dikkat çekilmesi amaçlanıyor.

Ülkemizde de akciğer kanseri başta olmak üzere, çeşitli akciğer hastalıklarının ve KOAH hastalığının artmasına neden olan sigara, hem kullanıcıların hem de sigara dumanına maruz kalanların sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Hasan Adataş, ülkemizde sigaraya bağlı olarak yaşanan akciğer hastalıkları ve özellikle KOAH ve akciğer kanserinde her gün artış görüldüğünü ifade ederek, herkesi bilinçlenmeye ve sigarayı bırakmaya davet etti.

“SİGARA’NIN ZARARLARI, İLK OLARAK 30’LU YILLARDA KEŞFEDİLDİ”

Sigaranın hammaddesi tütünün ilk olarak Kristof Kolomb tarafından Amerika’da keşfedildiğini ifade eden Adataş, “Orada, pipo aracılığıyla, kullanımı yaygınlaştı ve zamanla Avrupa’ya ulaştı. Daha sonra bu maddenin keyif verici özelliğinden dolayı, bu tüm dünyada sigara dediğimiz şekliyle bir sektör oluşturdu. Bu sektör gitgide büyüdü ve bir sanayi haline geldi” dedi.

Dünyada yaygınlaştığı için, 1930’lu yıllarda bilimadamlarının bu maddeyi araştırdığını ve bu araştırmalar sonucunda da sigaranın içerdiği maddelerin sağlık açısından son derece zararlı olduğuna dair makaleler yayınladıklarını belirten Adataş, “Özellikle akciğer hastalıklarının ve en önemlisi de KOAH hastalığının ortaya çıkmasında büyük etkileri görüldü.

Sadece bilim adamları değil, tüm kamuoyuyla bu bilgiler paylaşıldı ve sigara konusunda bir kamuoyu yaratıldı” şeklinde konuştu.

“DEVLETLER SİGARA SANAYİSİNİ KAPATMAYI GÖZE ALAMADI”

Sigaranın zararları ortaya çıkınca, artık bir sanayi haline gelen sigara sektörünün kapanmasının, devlet ekonomisini de büyük derecede etkileyeceği için devletlerin sigarayı yasaklanmayı göze alamadıklarına dikkat çeken Adataş, “Ancak çeşitli davalar ve şikayetler üzerine, birtakım önlemler ve kısıtlamalar getirdiler. Örneğin sigara paketlerinin üzerine “sigara öldürür” gibi ibareler yazmak, kamu spotları yayınlamak gibi. Dünya Sağlık Örgütü de, kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla 9 Şubat gününü “Dünya Sigarayı Bırakma” günü olarak ilan etti” diye konuştu.

“ÜLKEMİZDE SİGARA İÇENLERİN SAYISI GÜNDEN GÜNE ARTIYOR”

Tüm bu önlemlere rağmen, insanların sigaraya meydan okurcasına içmeye devam ettiğini söyleyen Adataş, sigara içenlerin sayısının günden güne daha da arttığını belirtti.

Adataş, özellikle ülkemize bakıldığında, gerek akciğer kanseri gerekse KOAH hastalığında sigara içmeye bağlı olarak artış görüldüğünü vurguladı.

“ÖNEMLİ OLAN İRADEDİR”