Uyku Apnesinde Doğru Tedavi İçin İlk Adım: Doğru Tanı

Uyku Apnesinde Doğru Tedavi İçin İlk Adım Doğru Tanı

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, uyku apnesi sendromunu anlamak ve doğru tanı koymanın tedavinin başarısında önem taşıdığını vurguladı.

Kayhan, yaptığı açıklamada, aşırı horlama ve uykuda solunum durması olarak adlandırılan "uyku apnesi sendromu"nun, sanıldığı gibi masum bir horlama olmadığını, horlamayla birlikte görülebilen uykuda solunum durmasının, hayatı tehdit ettiğini anlattı.

Her 100 kişiden 5’inde uyku apnesi sendromu olduğunu kaydeden Kayhan, şu bilgileri paylaştı:

“Hastalık, uyku sırasında solunumun 10 saniyeden fazla bir süre için durması şeklinde ortaya çıkar. Bu solunum durması durumunun 1 saatlik uykuda 5 defadan fazla olması ciddi bir problemin varlığına işarettir ve uykuda kan oksijeninin düşmesiyle ilerleyen yıllarda kalp ritim bozukluğu, yüksek tansiyon, kalp büyümesi, kalp yetmezliği, kalp krizi ve felç gibi ciddi hastalıkları beraberinde getirir.”

Kayhan, uyku apnesinde belirtilerin gece ve gündüz belirtileri olarak ele alındığına işaret ederek, gece belirtilerini; horlama, ağız-boğaz kuruluğu, gece idrara çıkma, gece terlemesi, özefageal reflü (mide içeriğinin boğaza ve ağıza gelmesi), uykuda aşırı hareketlilik (özellikle bacaklarda) ve huzursuzluk, uykuya dalma ve uykuyu sürdürmede bozukluk, gündüz belirtilerini ise gündüz uykululuk hali, sabah yorgun ve dinlenmemiş uyanma, gündüz uyuklama, sabah baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, hafıza kusurları, dikkat azlığı, sinirlilik, anksiyete, depresyon gibi psikiyatrik bozukluklar, cinsel fonksiyon bozuklukları ve ilerleyici kilo alımı veya kilo verememek şeklinde sıraladı.

http://www.kibrisgenctv.com/sağlık/uyku-apnesinde-dogru-tedavi-icin-ilk-adim,-dogru-tani.html

1 Beğeni