Uyku Apnesi Tedavisi Ne Demek?

Uyku apnesi, gevşemiş ve daralmış boğaz duvarı nedeniyle solunum yollarının tıkandığı uyku esnasında oluşan ciddi bir solunum bozukluğudur. Normal koşullar altında, bu durum nefes almaya müdahale etmez. Ancak uyku apnesi olan insanlarda kaslar çok zayıflar ve nefes almaya müdahale eden solunum yollarının daralmasına veya tıkanmasına neden olurlar.

Uyku apnesi hastalarında hipopne ve apne olmak üzere iki tür solunum bozukluğu vardır. Hipopne, solunum yollarının yüzde 50’den daha fazla küçülmesi ve nefes darlığına neden olması ve yavaşlaması ile oluşur. Hypnonea genellikle yaklaşık 10 saniye sürer. Apne, tüm hava yolları yaklaşık 10 saniye engellendiğinde oluşur. Apne, kan oksijen seviyeleri düştüğünde beynimiz uyanmamızı ve tekrar nefes almamızı ister. Gece boyunca, uyku apnesi hastaları apneye ve hipopona tekrar tekrar maruz kalabilirler.

Burada da uyku apnesi tedavisinin önemi ortaya çıkmaktadır. Bu tedavi pap grubu dediğimiz cihazlar ile tedavi edilmektedir. Bazı cerrahi operasyonlar ile geçtiği söylensede bu %100 bir çözüm değildir. Bu sebeple uyku apnesi rahatsızlığı olan kişiler yaşamları boyunca cihaz kullanmak durumundadırlar.

Pap grubu cihazlar hastanın doktoru tarafından belirlenerek reçete edilen değerlerine göre konusunda uzman kişilerce değerlerin ayarlanarak hastanın kullanımına uygun bir şekilde sunulan cihazlardır. Bu cihazların hastalığın kademelerine göre çeşitleri bulunmaktadır. Belirtecek olursak:

  • Cpap

  • Otocpap

  • Bpap

  • Autobpap

  • Bpap ST

  • Avaps

şeklindedir.

Belirtmiş olduğumuz cihazların kullanımı ile hastalar gece boyu apnenin önüne geçerek rahat bir uyku çekerek gün boyu dinç kalmaktadırlar.