Uyku Apnesi Nedir?

Horlama ve uykuda solunumun durması olarak açıklanabilecek olan uyku apnesi, sağlıklı bir yaşam için hayati derece önem taşır. Gündüz saatlerinde uykulu halde gezme ve konsantrasyon eksikliği gibi sorunlara yol açan rahatsızlık, yaşam kalitesini de olumsuz yönde etkiler.

Uyku Apnesi Nedenleri Nelerdir?

Horlamanın neden olduğu en ciddi sağlık sorunları arasında sayılabilecek olan uyku apnesi, uykuda solunumun durmasına neden olur. Gece boyunca defalarca tekrarlayabilen durum, üst solunum yollarının açık kalmasını sağlayan kasların gevşemesine neden olur.

Bu süreç içerisinde; dil kökü, yumuşak damak ve bademcikler hava yolunu tıkar ve en az 10 saniye boyunca nefes alımı durur. Solunum çabasının bu anda da devam ediyor olması beyni uyarır ve hava yolu yeniden açılır. Solunumun durma anına kadar sesli bir şekilde horlayan kişiler bu süreçte şiddetli bir homurdama geçirir ve yeniden nefes alımları düzene girer.

Üst solunum yollarında çocukluktan itibaren yaşanan enfeksiyonlar bölgenin aşırı derecede yıpranmasına neden olur. Sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da görülen uyku apnesinin nedenleri arasında;

  • Aşırı kilolu olmak,

  • Büyük bademciklere sahip olmak,

  • Geniz etine sahip olmak sayılabilir.

Hipertansiyon ile uyku apnesi arasında direkt bir ilişki tespit edilmemiş olmasına rağmen bu hastalığa sahip olanların %35’inde hipertansiyon bulguları da görülür. Bu hastalığın çeşitleri arasında; tıkayıcı, merkezi ve bileşik uyku apnesi sayılabilir.

En Sık Görülen Uyku Apnesi Belirtileri

Uykuda solunumun durması bu hastalığı işaret eden en önemli bulgudur. Uyku sırasında huzursuzluk, sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, terleme, horlama ve reflü uyku apnesi belirtileri arasında gösterilir. Baş ağrısı, gün boyu uyku hali, depresyon, sabahları yataktan yorgun kalkma ve konsantrasyon eksikliği de uyku apnesi nedeniyle gelişebilir. Uykuda ani ölümlerin, kalp krizi veya kalp yetmezliğinin, inmenin ve kilo vermede zorluğun altında yatan sorunun uyku apnesi olabileceği de göz ardı edilmemelidir.

Uyku Apnesi Önlenebilir mi?

Alınacak basit tedbirler uyku apnesi ve buna bağlı sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olur. İlk etapta alınacak önlem mevcut kilo fazlalıklarının verilmesidir. Kilonun normal seviyelere inmesiyle birlikte hastalığın neden olduğu sorunlarda %50 oranında azalma yaşanır. Sırt üstü yatmamak, alkol ve sigara bağımlılığından kurtulmak ve uygun bir yastık seçimi uyku apnesi belirtilerinin ciddi şekilde azalması üzerinde etkilidir. Üst solunum yollarında görülen anatomik darlık ve şekil bozuklukları cerrahi yöntemlerle düzeltilebilir. Konusunda uzman bir kulak-burun-boğaz hekimi bu konuda karar verebilecek en yetkili mercidir.