Ürobilinojen Nedir?

Ürobilinojen Nedir?

Safra içerisinde bulunan bilüribinin flora bakterileri tarafından yıkılması sebebiyle bağırsakta meydana gelen pigmente verilen addır. Sterkobilinojene dönüşerek dışkılama yoluyla vücuttan atılır. Az miktardaki atılamamış kısmı bağırsak tarafından emilerek kana geçer ve karaciğere ulaşır. Buradan safra olarak da atılabilir ancak çok küçük bir kısmı ise böbreklere yollanıp idrar yollarıyla vücut dışına gönderilir. Sağlıklı bireylerde idrar içerisindeki ürobilinojenin fark edilmesi olanaksızdır. Eğer fark edilecek seviyedeyse bu karaciğerde çok fazla bilirubinin oluştuğunu gösterir ve bu durum karaciğer hastalıklarına sebebiyet verebilmektedir. İdrarda hiç olmaması ise yine bir sağlık probleminin habercisidir çünkü bu durum sadece bir tıkanıklık olmasıyla gerçekleşebilir. Ürobilinojen vücudumuzun dengesi açısından önemli bir pigmenttir.

İdrarda Ürobilinojen Testi

İdrardaki olması gereken ürobilinojen seviyesi 1 mg/dl’dir. Başka bir birim kullanılması gerekiyorsa da 17 umol/L’nin altındaki veriler bireyin bu bakımdan sağlık sıkıntısı olmadığı haberini verir. İdrarla alakalı her durumda olduğu gibi ürobilinojen testi içinde “spot idrar” denilen günün herhangi bir saatinde alınmış idrar örneğine ihtiyaç duyulur. Bu test sonucunun raporlanması ise “normal”, “yüksek” şeklinde gösterildiği gibi sayısal verilerle de rapora dökülebilir. İdrardaki ürobilinojenin seviyesi “+, ++, +++, ++++” sembolleri ile ifade edilir. Rakamsal bir ifade verilmek istendiğinde yukarıda verilen mg/L veya umol/L birimleri kullanılacaktır. Bu sonuçlara göre idrarınızdaki ürobilinojen seviyesine ulaşılmış olur.

Ürobilinojen Seviyesi Yüksek Olduğu Durumlarda Ne Yapılır?

İdrarınızda olması gerekenden daha fazla bir miktarda ürobilinojen çıktığında doktorunuz mümkün olan en kısa zamanda veya hemen testin sonuçları geldikten sonra bu seviyenin nedeni için araştırmaya başlar. Bu sebeple muhtemelen yaptırmanız gereken daha fazla test önünüze gelecektir. Sağlıklı bir sonuç alınabilmesi için bu testlerin yapılması gerekir. Çünkü ürobilinojen seviyesinin yüksek çıkması bazı hastalıkların belirtisi olarak meydana gelmektedir. Doktorunuzun hangi hastalık olduğunu anlayabilmesi açısından diğer test sonuçlarına ihtiyaç duymaktadır. Örnek vermek gerekirse hemolitik anemi denilen bir kan rahatsızlığı olabilme ihtimaline karşı kan sayımı yapabilir. Veya karaciğerde fazla üretilmesinin karaciğere hasar verip vermediğini anlamak için karaciğer fonksiyon testlerine başvurabilir. Bunun sebebi ise idrarda gözüken bu seviye artışlarının sebebi genellikle siroz, hepatit gibi karaciğer kökenli rahatsızlıklardan kaynaklanmasıdır.

Yazıyı indirmek için: Ürobilinojen Nedir.docx (13.8 KB)

Normal şartlarsa idrar ürobilinojen içerir. İdrarda çok az ürobilinojen varsa veya hiç ürobilinojen yoksa karaciğer olması gerektiği gibi çalışmıyor demektir. İdrarda çok fazla ürobilinojen olması, hepatit veya siroz gibi akciğer hastalığına işaret olabilir.