Tırnak Batması Nedir? Belirtileri Nedir? Tedavisi Nasıldır?

image

Tırnak batması gerçekten insanın hayat fonksiyonunu bir çok yönünden etkileyen bir sorun. Bir çok insanın yaşadığı bir hastalık olan tırnak batması, genel olarak tırnağın deri içine doğru uzaması halidir. Gerekli şekilde kesilip bakılmadığında tırnak, kişi yürümekte bile zorluk çekebilmektedir. Bu sorun ile bilgiler vermeden önce herkes için sağlıklı ve keyifli bir konu olmasını dilerim :slight_smile:

Tırnak batması nedenleri?

Tırnak batmasının nedenleri arasında ilk olarak düzensiz kesilen tırnaklar var. Ayak genel olarak görülmeyen bir parçamız olduğu için bir çoğumuz bakımını geçiştirmekte. Bu nedenle de tırnak batması baş göstermekte. Bunun yanı sıra güzel görülelim derken de bazı ayakkabıların kurbanı olmanız mümkün. Özellikle sivri burunlu ayakkabılar ve ayağınızı sıkan ayakkabılar dan uzak durmanız da fayda var. Birde mesela futbol oynayan biriyseniz ve sürekli ayağınız darbe alıyorsa, bu durum sonucu tırnak batmasınım meydana gelmesi muhtemeldir. Yanı sıra aşırı kilo ve ayak mantarları da bu sorunu tetikleyen faktörler arasında yerini alıyor. Tedbiri kesinlikle alınmalı, yoksa kötü durumların olması muhtemel bir sonuç olacaktır.

Tırnak batması belirtileri

Kendim de bir dönem yaşadığım için çok iyi tarif edebileceğimi düşünüyorum. Tırnak batması ilk olarak ağroyarak kendini gösteriyor. Sonrasında şişme ve kızarma başlıyor. Son noktaya geldiğinde ise aşırı ağrı ve batma hissi oluşuyor. Kesinlikle bir uzmana görülmekte fayda var. Aşırı ağrı varsa röntgen çekiyorlar sanırım.

Tırnaklar nasıl kesilmeli?

Kesinlikle düz ve köşeleri içine göçmüş olmacak şekilde kesilmesi gerekir. Ne çok fazla ince nede uzun kesilmeli.

Tırnak batması tedavisi

Tırnak batması tedavisi iki türlü oluyor. Birincisi ilaçla ve kremler düzelen tedaviler. İkincisi ise tırnak çekme tedavisi. Tırnak çekme tedavisi oldukca zor olduğu için, erken teşhis ve erken tedavi çok önemlidir.

Her tırnak batması çekerekmi tedavi edilir diyecek olursanız. Öyle değil tabiki. Bazı tedavi yöntemleri daha var. Bunlardan biri mesela tırnağın içeri doğru uzayan kısmını kaldırıp altına pamuk koyarsanız, tırnağın duşa doğru uzamasını sağlayabilirsiniz. Ama doktor teşhisi ve önerisi kesinlikle önemlidir.

Tırnak çekimi nasıl olur?

Tırnak çekimi tırnağın tam olarak çıkarılması ile olur. Tırnağın çıkması sonucu yerin tam iyileşmesi neredeyse iki ay alır. Uzun bir süre ayakkabı gitmeniz mümkün değildir.

Cevrenizde tırnak batması yaşayan varmı?

Siz veya tanıdığınız biri bu sorunu yaşadımı? Yaşadıysanız veya yaşadıysa nasıl çözüldü? Bu konularda tecrübeleriniz ve bilgileriniz varsa konu altına yorum yapmanız rica olunur. Şimdiden katkı sağlayan herkese teşekkür ederim. Sağlıklı ve keyifli forumlar dilerim :slight_smile:

Tırnak batması; bazen yanlış bir uygulama bazen de kalıtımsal olarak pek çok kişiye problem yaratabiliyor. Tırnak batması için önleyici uygulamalar olduğu gibi, henüz fazla ilerlememiş olanlar için de evde rahatlıkla uygulanabilecek çözümler olabiliyor. Ancak ileri boyutlara varan tırnak batmaları için ufak cerrahi operasyonlar gerekebiliyor.

Tırnak batması için bazı durumlarda tırnağın çekilmesine karar veriyor doktor. Bu herkes için iyi bir tedavi yöntemi olmuyor ne yazık ki. Tırnağın ve parmağın yapısına göre değişiklik gösterebiliyor. Çekildikten sonra tekrar tırnak batması yaşayan birçok hasta var.