Teknolojik Aletlerin Sebep Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Teknolojik Aletlerin Sebep Olduğu Hastalıklar

Teknoloji her geçen gün daha da gelişiyor ve hayatımızda daha fazla yere sahip oluyor. Bir yıl önce adını bile duymadığımız bir aleti tüm günlük işlerimizde kritik noktalara koyabiliyoruz. Bu kesinlikle iyi bir şey, gelişim, ilerleme. Geçmişte insanların zorlanarak yaptığı çoğu işi şimdi makineler kolayca yapabiliyor. Yakın zamanda insan, kas gücüne ihtiyaç duymamaya başlayacak, şimdiden makineler insanların yerini alıyor. Mesela üç boyutlu yazıcılar her geçen gün biraz daha hızlanıyor ve daha geniş kapsamda işlere bakabiliyorlar. Bunların hepsi güzel şeyler, pratik, yorucu olmayan şekilde makinelerin işlerimizi yapması. Fakat, aynı zamanda bu bir problem çünkü insan sağlığına zararlı makineler de oldukça fazla. Hiçbir teknolojik alet tamamen masum değil, çünkü her biri bir yere bağlanmaya çalışıyor, bir yerden aldığı enerjiyi harcamaya çalışıyor, ve bunu yaparken etrafa saçtığı zararlı maddeler insan sağlığını etkiliyor. Yalnızca radyasyon değil, birçok gözle görülemeyen zararlı madde evlerimizde, sokaklarda, tüm dünyada halen yayılmakta. Daha derinine indiğimizde teknolojik aletlerin yapımında ve onlara enerji sağlamakta daha da zarar gösterebiliyoruz. Hem doğaya, hem insanlığa, hem de diğer canlılara zarar gidiyor. Hastalıklar ortaya çıkabiliyor.

Stres

Günlük yaşamda zaten yeterince stresle karşı karşıya kalıyoruz. Mesai bitiminde kalan zamanı sakinleşmeye, kendimize ayırmamız gerekirken teknolojik aletlerle yüz yüze geliyoruz, bu hem bir nimet hem de bir lanet. Çünkü her ne kadar sizi her şeyle iletişim halinde tutsalar da rahatlamaya ayırmamız gereken zamanı bu aletlere ayırdığımızda günün stresini atamamış oluyor ve tekrar stresli şekilde uyanmış oluyoruz. Stres daha başka hastalıklara da sebep olabilirken kendi başına bile zaten büyük bir sorun.

Depresyon

Aslında fazla stresin sonucu olarak da ortaya çıkabilen depresyon, özellikle günümüzde çok sık şekilde karşımıza çıkmaya başladı. Bunun tek sebebi tabi ki teknolojik aletler değil ancak bu aletlerin kullanımı depresyonun oluşumunda büyük bir etken olabiliyor. Uyku problemlerine, fazla strese sebep olması ve bunların da doğrudan depresyonla bağlantılı olması teknolojik aletlerin masum olmadığını gözler önüne seriyor.

Görme Kaybı

Dijital bir ekrana uzun süre bakmanın zararlı olduğu zaten herkesçe bilinmekte. Günümüzde bunun da çözümü bulunmuş ve dijital ekranlar daha az zarar verecek şekilde üretiliyor olsa da, teknolojik aletler bağımlılık ve alışkanlık yapıyor. Bu durum da herhangi bir yere uzun baktığınızda oluşacak zararın daha fazlasına sebep oluyor. Telefonların, bilgisayarların, televizyonların, ekranların üstüne çok uzun süreler boyunca bakıyoruz ve bu da görme bozukluklarına ve kayıplarına sebep oluyor.

Düşünce Karmaşası

İnternette uzun süre dolaşan insanlarda odaklanma sorunları, algı problemleri ve düzgün düşünme yeteneğinin eksilmesi gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Beyin işlevlerinde değişimlere sebep olabiliyor. Düşünme yeteneğini karmaşıklaştırıp daha düşük zekada insanlara dönüşmeye kadar götürebiliyor.

Bağımlılık

Teknoloji küçüldükçe, bireyin yanında gidebildikçe alışkanlık ve bağımlılık arttı. Herkes en az bir telefon sahibi ve kimse o telefondan kopamıyor. Teknolojinin en güzel yanlarından biri birçok şeyi pratik şekilde yapabilme olsa da bu bağımlılığa dönüştüğünde zararı daha büyük oluyor.

Hareketsizlik

İnternet, masum değil. Telefona veya bilgisayara bakarken ne kadar zaman geçtiğini unutabiliyoruz. İnternette ilgi çekici milyarlarca içerik var ve birkaçına bakarken bir bakıyoruz saatlerdir orada oturup kalmışız. Hareketsiz şekilde tabi ki. Günümüz insanlığının en büyük sorunlarından biri zaten hareketsizlik ve teknolojik aletler de buna katkı sağlıyor.

Bu hastalıkların tamamı daha da fazlasına sebep olabiliyor. Bu yüzden de tehlikeleri daha da fazla.

Belge: Teknolojik Aletlerin Sebep Olduğu Hastalıklar.docx (13.8 KB)