Taşınabilir Oksijen Konsantratörü Nedir?

Oksijen konsantratörü havadaki oksijeni diğer gazlardan ayıran ve hastaya yüksek miktarda oksijen veren bir cihazdır. Çoğunlukla Koah hastalarının kullandığı bu cihaz, solunumda sorun yaşayan ve geceleri uyumakta zorlanan hastalar için tasarlanmıştır. Bu cihazın kullanım rahatlığına göre farklı çeşitleri de mevcuttur. En çok tercih edilen cihaz ise taşınabilir oksijen konsantratörüdür.

Taşınabilir Oksijen Konsantratörü Nedir?

Bazı hastalar, hastalığın ağırlık durumuna göre cihazdan ayrılamazlar, bu da günlük işlerini yapma da zorluk çıkarabilir. Sadece işlerini yapma olarak düşünülmemelidir aslında. Ömür boyu bir cihaza bağlı kalmak bir hastanın psikolojik durumunu da olumsuz etkiler. Eğer hasta günlük işlerine devam edecek duruma gelirse, bu bir nebze de olsa hastayı iyi hissettirecektir. Sadece günlük işler değil öğrenci olan bir hasta da eğitimine devam edebilecektir. Böyle durumlarda taşınabilir cihaz tercih edilebilir. Hastaya kolaylık sağlayan bu cihazlar bataryalı olur ve seyahatlerde rahatlıkla kullanılabilir. Batarya durumları ise kullanıma göre değişiklik gösterir. Seyahat durumundaysa araç çakmak kiti ile şarj edilebilmesi hasta için büyük bir artıdır. Fakat cihaz 220 volt şehir şebeke elektriğinde çalışır. Bu yüzden toplu taşıma araçlarında (otobüs, minibüs, uçak vs.)kullanılamaz.

Taşınabilir cihazlar diğer tüm tıbbi cihazlar gibi doktor tavsiyesiyle kullanılmalıdır. Alım sırasında cihazın kalibrasyonu ve bütün ayarları medikal firma tarafından yapılmalıdır.

Taşınabilir oksijen konsantratörleri “pulse dose” ve ev tipi olarak iki farklı sistemle çalışır. Ev tipi olan cihazlar kesintisiz oksijen akışı sağlarken pulse dose cihazlar nefes aldıkça oksijen çıkışı sağlar. Bir döngü halinde çalışan bu cihaz; hasta nefes aldıkça oksijen verirken hasta nefes verdiği zaman oksijeni depolar.

Taşınabilir Oksijen Konsantratörü Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Taşınabilir oksijen konsantratörü alırken taşınabilir almadaki sebep olarak da en başta cihazın ağırlığına ve batarya süresine dikkat edilmelidir. Eğer uzun süreli bataryalı bir şekilde kullanılacaksa batarya süresi bu noktada önemli olur. Taşınabilirlerde batarya süreleri değişir fakat her bataryanın ömrü cihazı kullanım süresine göre değişir. Yine de dışarıda çok fazla bir kullanım olacaksa batarya süresi en fazla olan tercih edilmelidir.

Alınan cihaz bataryalı olmasına rağmen evde veya seyahat halinde iken fişe takılı kullanılabilmelidir. Bataryanın sadece şarj süresi değil, şarja takılıyken de ne kadar hızlı sürede dolduğu da önemlidir. Daha hızlı şarj olan cihazlar hasta açısından daha avantajlı olacaktır.

Cihazı sorun çıkmadan uzun süre kullanabilmek için cihazın üretim ülkesine dikkat edilmelidir. Piyasada şu an en iyi cihaz olarak Amerikan üretimi cihazlar vardır. Daha uzun bir kullanım ve arıza olasılığının daha düşük olması açısından Amerikan menşeili cihazlar tercih edilebilir.

Taşınabilir oksijen konsantratörlerinin oksijen üreten tüpleri diğer cihazlara göre daha küçüktür. Cihazın alımı sırasında birçok firma cihazın diğer parçaları için 2 yıl garanti verirken tüplere 6 ay garanti verir. Alım sırasın satıcı ile bu konu konuşulmalıdır, çünkü 6 ay kısa bir süredir.

Alımda dikkat edilecek diğer bir unsur cihazın sağladığı oksijen kapasitesidir. Taşınabilir cihazlar diğer cihazların aksine sürekli bir oksijen akışı sağlayamaz. Bu yüzden alınacak cihazın kaç kademe oksijen ayarının olduğuna dikkat edilmelidir. Cihazın kaç kademede kullanılacağı doktor tarafından belirlenir. Oksijen yoğunluğuna bakılmadan cihaz alınırsa hastayı tolere etmeme ihtimali olabilir.