Solunum Cihazlarının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

image

Solunum Cihazlarının Faydaları

  1. Nefes almada güçlük çeken hastalara maskeyle birlikte cihaz bağlanır. Bu şekilde solunum desteği sağlanır. Akciğerlerin veya solunum fonksiyonunu yerine getiren kasların düzgün çalışmadığı durumlarda solunum cihazı kullanılması hastanın yaşamını devam ettirebilmesi için önemlidir.

  2. Bazı hastalarda ağızdan veya burundan solunum desteği yeterli olmaz. Bu hastaların boğazına delik açılarak solunum cihazına bağlanması gerekir.

  3. Kanın temizliği yeterli oksijen alımına bağlıdır. Kan akciğerlere alınan oksijenle temizlenir. Bu bakımdan bir insanın hayatını sürdürebilmesi için yeterli oksijen almalıdır. Solunum cihazları bu konuda insan hayatı için önemli bir yer tutar.

  4. ALS hastaları için ileri safhalarda solunum da büyük problem olmaktadır. Tüm motor sistemleri etkileyen hastalık hastanın kendi başına nefes almasını da engeller. Bu bakımdan belli safhada ALS hastalarına solunum cihazı bağlanır.

  5. Kronik akciğer hastalıklarında da solunum desteği için solunum cihazları kullanılır.

  6. Uyku apnesi tedavisinde solunum cihazlarının önemi büyüktür.

  7. KOAH hastalığı ilerleyen safhada hastanın nefes almasını engeller. Bu hastaların daha uzun süre yaşatabilmeleri solunum cihazları sayesinde sağlanmaktadır.

  8. Birçok hastalıkta hastaya oksijen takviyesi gerekmektedir. Hataların kanında artmış olan alyuvarların sayısı oksijen cihazları ile düşürülür. Bu da iyileşme sürecini hızlandırır.

  9. Yetersiz oksijen alan bir vücutta beyin, akciğer ve kalp fonksiyonlarında hızlı bir bozulma gözlemlenir. Zamanında oksijen takviyesi yapılmazsa hastanın solunum yetmezliğinden kaybedilme riski artar.

Solunum Cihazlarının Zararları

  1. Solunum cihazları özellikle de evde kullanılanlar hassas bir bakım ister. Hasta bu bakımı genelde kendi yapamaz.

  2. Solunum cihazları elektromanyetik alandan etkilenir. Bu bakımdan hasta cep telefonu kullanmak, televizyon izlemek ve radyo dinlemek gibi her insanın yaptığı işlerden mahrum kalır.

  3. Solunum cihazlarının birçok aparatı bakteri barındırmaya elverişlidir. Bu bakımdan sık sık steril edilmelidir. Bu steril için hazırlanan özel solüsyonlar kullanılmalıdır.

  4. Solunum cihazının bulunduğu ortam çok sıcak olmamalıdır. Bu bakımdan hasta sobaya veya kalorifere çok yaklaşamaz.

  5. Cihazın suyla temas ettirilmemesi gerektiğinden hem hastanın kendisi hem de yakınları büyük zorluk çeker.

  6. Düşmeden büyük zarar gördüğü için sabitlenme zorunluluğu vardır. Bu da çoğu hasta için oldukça zorlayıcı olur. Ayrıca hasta cihazı taşımak zorunda olduğundan basit bir alış de bile zorlanır.

  7. Kullanılan maskeler günde bir kaç defa steril edilmelidir.

  8. Bir cihazla yaşamak hastanın morali açısından olumsuzluk yaratabilir.

  9. Her solunum cihazı her hastaya uygun değildir. Bu bakımdan ilk 48 saat hasta gözlem altında tutulabilir.