Skolyoz Nedir? Skolyoz Belirtileri Nelerdir?

Skolyoz Nedir Skolyoz Belirtileri Nelerdir?

Omurgalarımız dışardan bakıldığında elbette ki bir tahtayı andırırcasına düz değildir. Özellikle boyun ve bel kısmında gözle rahatça görülebilecek bir boşluk olduğu gerçektir. Bu bakımdan skolyozu ayırt ederken sırt üzerindeki boşluk veya girinti çıkıntılara göre değil özellikle omuzlara bakılınca bariz bir şekilde fark edilen vücudun S veya C gibi şekil almasına yol açan bir hastalık olarak teşhis ediyoruz. Bu duruma vücudun sağa veya sola doğru sapması da denilebilir. Türkiye’de 2,5 milyon kişinin skolyoz hastası olduğu verileri mevcuttur. Aslına bakarsanız skolyoz tıp dilinde bir hastalık olarak yer edinmemiştir. Skolyoz için daha çok bir hastalığın yol açtığı bir yan etki veyahut deformite diyebiliriz. Çoğu zaman sağlıklı omurga yapılarında bile görülebilir.

Skolyozun görülme olasılığı insan yaş gruplarına, cinsiyetlerine ve benzeri şeylere göre değişken olsa da bazı yerlerde kendisine daha sık rastlarız. Mesela çocuklar için bakıldığında kız çocuklarında görülme olasılığı erkek çocuğunda görülme olasılığından daha fazladır. Aynı şekilde skolyozun türlerine göre yaş gruplarındaki görülme sıklığının da farklı olduğunu söyleyebiliriz. Aslında dünya üzerinde sadece %3 oranında görülse de ortaya çıktığı durumlarda ciddi problemlere yol açabiliyor. Bu nedenle kişilere özgü tedavi yöntemi kullanılması hastalığın kısa vadede yok olması için iyi bir adımdır. Çünkü diğer bir yandan bakacak olursak skolyozun başlama aşaması iki kişide aynı şekilde oluşup aynı sebepten kaynaklansa bile gelişme süreci ve belki sonucu bambaşka haller alacaktır.

Omurgasında rahatsızlık çeken her insan skolyozdur diyemeyiz. Bir kısmında olsa bile bu ciddi bir aşamaya kadar kolay kolay ilerlemez. Hangi aşamada olursa olsun yine de egzersiz yapmak, sırt kasları için ekstra bir efor sarf etmek tedavi sürecini kendiliğinden hızlandıracaktır.

Skolyoz Türleri

Görülme sıklığına göre sıralayacak olursak, idiopatik skolyoz, nöromusküler skolyoz ve konjenital skolyoz olarak üç türe ayırabiliriz.

Idiopatik skolyozda nedeni belli olmayan başlangıçta hangi hastalığın yol açtığı anlaşılamayan en sık görülen asimetrik eğrilere neden olan bir türdür.

Nöromusküler skolyozda kaslarda ve sinirlerde özellikle ortaya çıkıp çocukların gelişme dönemlerinde sıklıkla görülmektedir. Beyin ve omurilikten kaynaklı olarak veyahut solunum ve duyu kusurlarında kendine yer edinebilir. Ciddi bir türdür ve küçük yaşta tedavi en iyi yol olacaktır.

Konjenital skolyoz anne karnında henüz embriyo döneminde ortaya çıkan yine anne karnındaki gelişimini sağlarken kendini geliştiren bir tür olmasının yanı sıra doğumdan sonra hemen fark edilirse cerrahi müdahale ile kolayca çözüme ulaşılabilir.

Skolyozun Belirtileri

Erken fark edildiğinde kolay bir tedavi ile tam çözüme ulaşılabilen skolyoz ileriki safhalara ulaşmadan bazı belirtileriler ve doktor kontrolleri tarafından etkisiz hale getirilebilir. Çocukluk döneminde normal düzeyde gelişimi etkilerken erişkin dönemlerde belde ve sırtta sıklıkla görülen ağrılar kalp ve akciğerde farklı olarak çalışma şekillerini etkiler. Dikkatli ve tecrübeli biri tarafından bakıldığında fark edilebilecek olsa da mutlaka doktor teşhisi ile belirlenecek skolyozun bazı belirtileri vardır tabii ki.

1- Öncelikle kalça ve omuz hizalarında bariz bir fark mevcuttur.
2- Vücut dengesi ile kollar ile vücudun arasında mesafe eşitliği bozulmaktadır.
3- İlk başta bir bacağın daha uzun olduğu zannedilse de baş ve vücudun farklı yönlere doğru olan hareketi bu yanılsamanın kaynağıdır.
4- Giyim sırasında kız çocuklarında fark edilme olasılığı şu şekilde artmaktadır, etek bir kısma daha fazla çeker.
5- Göğüs kafesinde şekil, biçim bozukluğu ve kürek kemiğinde bir çıkıntı olması da belli başlı bir belirtilerden biridir.
Genellikle doktora bu şikayetlerle giden insanlarda skolyoza rastlanmaktadır.

Belge: skolyoz nedir belirtileri nelerdir.docx (16.9 KB)