Sigaranın İnsan Sağlığına Zararları Hakkında

Sigara ve İnsan Sağlığı

Son zamanlarda toplum sağlığını ciddi ölçüde tehdit eden en büyük problemlerden biri şüphesiz günümüzde giderek artış gösteren sigara alışkanlığıdır. Sigaranın kötü etkileri, zararları ve riskleri hemen herkes tarafından bilinmesine rağmen, bu alışkanlığı bırakmak da en az sigara kullanımı kadar büyük bir problem teşkil etmektedir. Genellikle kişilerin sigaraya başlamasının ve sigara içme eylemini sürekli olarak devam ettirmesinin altında çeşitli psikolojik nedenler yatmaktadır. Sigara; can sıkıntısı, ruhsal ve duygusal boşluk veya özentilik gibi sebeplerle ne yazık ki her geçen gün insan hayatından birkaç yıl eksiltmektedir.

Sigara, içerisinde birçok zararlı madde barındırması dolayısıyla çeşitli organlara zarar vererek vücutta uzun vadede ağır tahribata yol açmaktadır. En bilinen zararlarını sıralayacak olursak; diş ve diş eti hastalıkları, dudak-yanak-gırtlak kanseri, ağız içi kanseri, dilde tat alma duyusunda görülen bozulmalar, beyin hücrelerinin ölümü, katarakt, hafıza zayıflığı, selülit oluşumu, cilt yapısının bozulması, koku alma duyusunun azalması ve daha birçok tahribat ile bu listeyi fazlaca uzatabiliriz.

Özellikle sigaranın bütçeye de büyük ölçüde yük olduğu şüphesiz herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Bununla da kalmayıp çevre kirliliği ve çeşitli yangınların sebepleri sırasında sigara ne yazık ki zirveye oynamaktadır.

Hamilelikte Sigara İçmenin Zararları

Hamilelik döneminde sigara içmek, anne karnında her geçen gün gelişmekte olan bebeğe verilecek en büyük zararlardan biri olmakla birlikte anne sağlığı için de büyük tehdit oluşturur. Kısacası annenin bebeğiyle birlikte kendi hayatını tehlikeye soktuğunu söylemek hiç de yanlış olmayacaktır.

Sigaranın içinde yaklaşık bin tane zararlı madde bulunmaktadır. Zift, nikotin, katran ve diğer zehirli maddeler üst solunum yollarından bronşlara, oradan da kana geçer. Bu durumda başta solunum sistemi olmak üzere, sonrasında ise kan aracılığıyla tüm organlar zarar görür.

Tüm zehirli maddeler içerisinde nikotin, vücudumuza en büyük ve en tehlikeli zarara yola açmaktadır. Söz konusu madde, damarları büzüştürerek vücut içindekini kan akışını azaltır ve yavaşlatır. Hücrelere zarar vererek bebekte gelişme geriliği görülmesine sebebiyet verir. Bu nedenle, hamilelik döneminde anne adayının sigara kullanması bebeğin zeka geriliği ile doğmasına da sebep olur. Bu durumun fiziksel tehditlerin yanı sıra, insan hayatı için verilebilecek en büyük zararlardan biri olduğu aşikardır.

Hamilelik döneminde terk edilmeyen sigara alışkanlığı, ne yazık ki yukarıda belirtilen zararlardan ibaret değildir. Bu dönemde devam edilen sigara kullanımı doğumun 38 haftadan çok daha önce gerçekleşmesine neden olur. Kısacası, çoğunlukla bebek için çok tehlikeli bir durum olan erken doğum olayı görülür. Erken doğan bebeklerde akciğerler gelişmediğinden bu durum bebek için ciddi sonuçları olabilecek tehdit unsurları oluşturur. Bazı durumlarda, sigara içen anne adaylarının bebekleri erken doğanlar kadar şanslı olmaz. Sigara, bebeğin aniden ölmesine de sebebiyet verebilir.

Sigaranın İçerisindeki Zararlı Maddeler Nelerdir?

Sigara dumanı, içerisinde yaklaşık olarak bin tane zararlı madde barındırmaktadır. Bu maddeler genel hatları ile karsinojenler ve kokarsinojenler, nikotin, zehirli gazlar (karbonmonoksit) ve tahriş edici maddeler olarak kabaca gruplandırılabilir. Hepsi tek tek incelendiğinde kalp, damar ve akciğer hastalıkları, sinir sistemi rahatsızlıkları ve kansere yönelik bir çok risk barındırdıkları görülmüştür.

Pasif İçicilik

Herhangi bir tütün ürünü -sigara, nargile, puro, pipo gibi- bağımlılığı olmayan bir kişinin, bu maddelerden biri veya birkaçının kullanımı sırasında kullanan kişiden kaynaklanan dumanı solumasına pasif içicilik denir. Bu dumana maruz kalmak da en az sigara veya diğer tütün ürünlerinden birini kullanmak kadar zararlıdır. Pasif içicilik, kanser, kalp krizleri ve amfizem gibi birçok ölümcül hastalığa neden olmaktadır.

Yazıyı indirmek için: Sigaranın İnsan Sağlığına Zararları Hakkında.docx (15.6 KB)

Sigara sağlımızla birlikte sosyal yaşamımızı da olumsuz etkiler. Sosyal çevre sigaradan yayılan kokudan oldukça rahatsız. Sigaranın sosyal yaşantımızdaki en büyük zararlarından biri sigara kullanmayan insanların bu dumana, bu kokuya maruz kalmasıdır. Bu durumda kendilerini geri çekme yoluna giderler.