Sigara Alışkanlığından Kurtulmak

Sigara Alışkanlığından Kurtulmak

Sigara, günümüzde her iki insandan birinin kullandığı, kullanmayanların ise zorunlu şekilde maruz kaldığı zehirli bir alışkanlık. İnsan sağlığına büyük zararları olmasına rağmen insanlar, psikolojik sorunlarına karşı sigara içmeye devam ederler. Buna başladıklarından itibaren sinsice etraflarını saran bağımlılık duygusu sebep olur. Binlerce kimyasaldan birçoğu insan bünyesinde bağımlılığa yol açar. Ondan ayrı olduğu her an kendini rahatsız hisseder. Alışkanlık ve bağımlılık insanın hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı için zararlı olgulardır. Tedavi edilmesi gereken bir hastalık olarak tanımlanan sigara bağımlılığı, insanı her yaşta yakalayabilir. Çocuk yaşta karşılaştığı birçok insanın sigara içmesi hem çocuğun aklında yer edecektir hem de kokuya alışmaya başlayacaktır. Zaten birçok sigara bağımlısı ailesinin daha o çocukken sigara içmesini asıl etkilenme durumu olarak gösterir. Sigarayı bırakmak için tıbbi yöntemler olduğu gibi herkesin kendi başına uygulayarak bu kötü alışkanlıktan kurtulabildiği bilinmektedir.

Sigarayı Bırakmak İçin Alternatif Yollar

Sigarayı bırakmak isteyen insanlar, alışkanlıktan kurtulabilmek için genelde tıbbi yolları tercih etmektedir. Tıbbi yolları kullanarak sigarayı bırakan birçok insanın ise biraz zaman geçtikten sonra sigaraya geri döndüğü bilinmektedir. Sigarayı bırakmak için önce sigaradan nefret etmek gerektiğini savunanlar da vardır. Sigarayı akıldan çıkarmak en etkili yöntem olarak görülür. Sigara bağımlılık yaptığı için gün içinde birçok kez sigara içme gereksinimi duymaksa sigarayı akıldan çıkarmayı zorlaştırmaktadır. Bu durumdaysa insanlara genelde öneriler, sigaranın yerine başka ve zararsız bir alışkanlık edinmeleri olur. Bazıları su içmek, tespih veya stres topu edinmek, sakız çiğnemek, soluklanmak, bir meyve veya sebze yemek vs. olarak sayılabilir.

Farkındalık meditasyonu. Meditasyon yapmak, birçok psikolojik hastalığa iyi geldiği gibi alışkanlıklardan kurtulmakta da etkilidir. Yogaya başlamak daha huzurlu ve sakin bir hayatın dışında, beyninizi kontrol etmenizi de kolaylaştırır. Rahatlama teknikleriyle kendinizi çok daha mutlu bulabilirsiniz.

Spor yapın. Çok klasik bir öneri olmakla birlikte spor yapmak, hem sigaraya olan ihtiyacınızı dizginler, hem de sigaranın vücudunuzda yarattığı etkilerden çabuk kurtulmanızı sağlar. Zaman harcayacağınız bir etkinlik olması da sigara alışkanlığınızın aklınızdan daha çabuk atılmasına yol açar.
Sigarayı kötü bir koku olarak kabullenin. İnsanlar kötü kokan şeylerden içgüdüsel olarak uzaklaşır. Beyninize sigaranın kötü kokuya yol açan bir madde olduğu bilgisini yerleştirin, sigaradan çabuk kurtulmanıza yardım edecektir.

Doğal beslenin. Fast-food ve dışarıdan yemeye ara verin, sebze ve meyve yemeye başlayın. Sigara içme isteğiniz azalacaktır.

Çevrenizi düşünün. Sigara içmenin sadece bireysel değil, tüm çevrenize zararlı olduğunu unutmayın. Arkadaşlarınızı, ailenizi, evcil hayvanınızı, etrafınızdaki bitkileri zehirlediğinizin farkına varın. Vicdan, beynin yönlendirilmesinde önemli görev görür.

Tanıdıklarınızla birlikte bırakın. Bir arkadaş veya aile üyesiyle birlikte sigarayı bırakmaya çalışmak hem azminizi büyütecektir hem de o kişiyle olan ilişkinizde yolu ilerletmenizi sağlayacaktır.

Aniden bırakın. Sigarayı birden bırakmak uzun vadede yan etkileri olan bir durum ancak daha çabuk şekilde sigaradan kurtulmanızı sağlar. Sigara gördüğünüzde oradan uzaklaşmak etkili olacaktır.

Hobi edinin. Başka şeylerle uğraşmak sigaranın aklınızdan uzaklaşmasını sağlar. Özellikle sevdiğiniz ve heyecan duyduğunuz bazı şeylerle ilgilenmeniz, o şeylerde kendinizi geliştirmeniz sizi sigaradan uzaklaştırır.

Sürekli göreceğiniz notlar hazırlayın. Sigarayı bırakmak için sebeplerinizi kağıtlara yazın ve evinizin, ofisinizin her yerine bu notlardan koyun. Belki fotoğraflar da işinize yarayabilir, azminizi yükseltecek ve kendinizi bu yolda daha güçlü hissetmenizi sağlayacaktır.

Belirli bir gün belirleyin ve o günden itibaren sigarayı bir kenara atın. Kendinizi bir duruma alıştırmak her zaman daha iyidir. Bu yüzden sigarayı bırakacağınız günü özenle seçin ve o güne kadar mental açıdan kendinizi hazırlayın.

Yazıyı indirmek için: Sigara Alışkanlığından Kurtulmak.docx (14.0 KB)

Sigaranın kötü kokmasından ziyade, uzun vadede sebep olduğu hastalıklar çok fazladır. Birçok kanser çeşidinden bunama, beyin felcine kadar hastalığın başlama sebebi olarak görülür. Sigara içen kişi kendine zarar vermekten başka çevresindekileri de olumsuz olarak etkilemektedir. Ebeveynleri sigara içen bir çocuğun son derece sağlıklı olması beklenemez. Bu noktada anne ve baba bilinçli bir davranış sergileyerek sigara kullanımını azaltma veya tamamen bırakma yoluna gidebilir.

Bu alışkanlığı kendi iradesi ile bırakamayan kişiler sigara bırakma polikliniklerinden randevu alarak, destek alabilirler.Ya da öncesinde konuyla ilgili Alo 171 sigarayı bırakma danışma hattı ile irtibata geçebilirler.

Ayrıca psikiyatri poliklinikleri de bu konuda hizmet vermektedir. Psikiyatriye gidip sigarayı bırakmak istiyorum dediğinizde size bir kaç soru yöneltiyor: Ne kadar süredir kullanıyorsunuz? Günde kaç paket içiyorsunuz? vs. gibi. Daha sonra reçete yazıyor. Yazılan ilacı iki kutu olacak şekilde Toplum Sağlığı Merkezi’nden ücretsiz olarak temin edebiliyorsunuz.

Sigarayı bırakmak için kullanılan iki ilaç Champix ve Zyban.Bunlar arasında nasıl bir fark var ? Kullanımı neye göre değişiyor ? Daha önce kullanan ya da bilgisi olan varsa açıklayabilirse sevinirim.

Champix ve Zyban daha önce kullandığım ilaçlar. İçerik olarak farklarını bilmiyorum ama Champix daha etkili bir ilaçtı. Sigara içme isteğini unutturuyor ve ihtiyacı daha fazla azaltıyordu. Kullanıma başladıktan 3 gün sonra falan etkisini göstermeye başladı. Ama ne yazık ki SGK bu ilacı artık ücretsiz vermiyor. Onun yerine verdiği başka bir ilaç var. Ne olduğunu ve kullananlara etkilerini tam olarak bilemiyorum.

Sigara neticede bir bağımlılıktır ve aslında bağımlılıkların en güçlüsüdür. Bu bağımlılıktan kurtulmanın yolunu bireysel olarak değilde toplumsal olarak bulabiliriz. Bu da devlet politikalarının arasına girmeli diye düşünüyorum. Çeşitli zamlar veya yasaklarla böyle bir bağımlılıktan kurtulmak mümkün değildir ki kurtulan da olmamıştır. Bunu yerine vatandaşı sağlıklı yaşama teşvik etmenin başka yolları aranmalıdır. Daha fazla yeşil alan veya insanların daha fazla vakit geçirebileceği aktivite alanları çoğalırsa böyle zararlı bir bağımlılıktan kurtulmayı kendileri düşünebilir.