Sıcaklardan nasıl korunmalı?

Merhaba arkadaslar. Guncel olarak bir konuya deginmek istiyorum. Hepimiz hissediyoruz, bu aralar adeta bir çöl sıcaklığı var. Peki bu sıcaklarla nasil mucadele etmeliyiz? Nelere dikkat etmeliyiz ve ne gibi onlemler almaliyiz? Bu baslik altinda bu sorulara yanit aramaya calisacagiz. Umarim herkes icin saglikli ve keyifli bir konu olur.

Arabayı gölgeye çek.

Evet. Bazen arabayi gunesin altina park edip, cocugunuza sen bekle ben geliyorum dediginiz olmustur. Gittiginiz yerlerden saatlerce gelmediginiz de bir gercektir. Bu konuda biraz daha duyarli olmak lazim. Arabayi golgelik bir yere cekmeden, icinde cocugunuza, engelli yakininiza bekle demeyin. Ayni zamanda evcil hayvaniniz varsa ve yaniniza aldiysaniz onuda ince dusunup birakmamaniz gerek. Ayrica araba gunesin altinda uzun sure kalirsa araca bile zarar veriyor. Bu konuda duyarli ve dikkatli davranarak sicaklardan korunabiliriz.

Mevsim normallerinin uzerindeysek

Egerki sicaklik mevsim normallerinin uzerinde ise, kanser hastalari, kemoterapi hastalari ve bazi deri hastaliklari olan insanlarin ozellikle gunesten korunmasi gerekir. Bu yuzden eger boyle bir saglik sorununuz var ise saat 10:00 ve 16:00 arasi acik havaya cikmamanizda fayda var.

Giyim kuşama dikkat.

Bu gunun yasam sartlarinda dar pantolonlar meshur. Ancak mevsimler boyle iken biraz modayi degil rahatligimizi dusunmemiz gerek. Mesela siyah renk elbiselerin sicak havalarda yaktigini herkes bilir. Ve sicak havalarda siyah renk tercih edilmez. Yani biraz renkli ve bol kesim elbiseler tercih edilmeli. Ayni zamanda gunesin zararli ışınlarından kaçınmak adına şapka takilabilir. Sicak havalardan ferah giyinerek korunabilirsiniz.

Spor saatleri degisebilir.

Fiziksel anlamda hareket etmek iskence haline donusebilir bu havalarda. Bu yuzden eger spor yapan biriyseniz spor saatlerinizi gozden gecirmenide fayda var. Ya sabahin en erken saatlerinde yada aksam gunes gittikten sonra spor yapmalisiniz ve 1 saatlik spor icin en az 3 bardak su icmelisiniz. Bende metroloji uzmanindan duymustum :slight_smile:

Soğuk icecekler icinizi yakmasın?

Bu konuda ben bilimsel veya teoriye dayali bir inceleme yapmadim. Fakat ne zaman sicaktan bunalip buz gibi kola icmeye kalksam, biraz ferahlayip sonra daha beter yandigimi hissediyorum. Bununda sebebi icindeki asit sanirim. Bu yuzden bunlara da dikkat etmekte fayda var.

Peki sizler ne gibi onlemler aliyorsunuz?

Sicaklik mevsim normallerinin uzerine yukseldigi zaman, sizler ne gibi yontemler izliyorsunuz? Ne gibi onlemler aliyorsunuz? Baslik altinda yazarsaniz corbada sizinde tuzunuz olur. :slight_smile:

Sıvı tüketimi çok önemli. Sıvı ihtiyacımızın arttığı bu dönemde terlemeseniz de hatta hiç fark etmesiniz de deriden buhar yoluyla sıvı atılıyor. Bu yüzden kilo başına 30ml kadar su tüketmeniz bu aylarda çok daha önem arz ediyor.

Yaz günlerinde doğru bilinenin aksine, saçlar ıslak şekilde dışarı çıkılmamalıdır. Sinüslerin iltihaplanması sonucu burun tıkanıklığı, yüz ve baş ağrısı, koku almada azalma, sarı-yeşil burun akıntısı, geniz akıntısı, öksürük ve balgam şeklinde kendini gösterir.