SGK'ya İade Edilebilen Medikal Ürünler Nelerdir?

SGK

Sosyal Güvenlik Kurumu, bazı medikal ürünler ve tıbbi cihazlar için belirli bir ücret ödeme yapmaktadır. Hastaların bu ücretten faydalanabilmeleri için öncelikle Heyet Raporu adı verilen Sağlık Raporu çıkarmaları gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu hangi ürüne ne kadar ödeme yaptığını kendi sitesi üzerinden “Kurum Ödeme Listesi” adı altında yayınlamaktadır. Her ürün için ayrı bir sut kodu vardır. Bu şekilde ödemesi yapılacak ürünlerde karışıklık yaşanmamaktadır.

Sağlık raporu olan hasta, kullanacağı ürünü veya cihazı doktoruna reçete ettirerek ödemeden faydalanabilir. Bazı ürünler medula sistemine tabii iken bazı ürünler de iade sistemiyle işlemektedir.

Medula Sisteminde; SGK kurum ödemesinde belirtilen tutar kadar ödeme yapar. Ürün ücretinde fark çıkıyorsa kişi sadece farkı ödemekle mükelleftir.

Örneğin; kişi A10049 sut kodlu “Hasta Alt Bezi/Külotlu Hasta Alt Bezi” temini için SGK anlaşmalı bir firmaya ulaşır. SGK 1 ayda 120 adet bez ödemesi yapar. SGK’nın bir adet ürün için ödediği fiyat 1,26 + KDV’dir. 120 adet için SGK’nın ödediği tutar 178,41 TL’dir. Firma tarafından 120 adet için hastadan istenen ücret 250 TL’dir. Burada SGK’nın ödediği tutar toplam ücretten düşülür ve hasta firmaya arada çıkan farkı yani 71,59 TL’yi öder ve ürünü alır.

İadeli ürünlerde ise biraz daha farklı işlem yapılmaktadır. Reçetesinde bir oksijen konsantratörü yazan hasta öncelikle cihaz için SGK’ya başvurur. SGK elinde cihaz var ise bunu hastaya zimmetler. Sonraki yıllarda hasta iyileşir veya herhangi bir vefat durumu gerçekleşirse hasta yakını cihazı SGK’ya iade etmek zorundadır.

Kurum, elinde cihaz yok ise “Depo mevcudu yoktur” onaylı rapor reçeteyi hastaya verir. Hasta cihaz temini için anlaşmalı medikal firmaya gider ve cihaz ücretinin tamamını firmaya ödeyerek cihazı teslim alır. Daha sonra SGK’nin cihaz için ödediği tutarı geri alabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’na; depo mevcudu yoktur onaylı rapor ve reçete, fatura, zimmet ve tahhütname, cihazın garanti belgesi, firmanın yetki belgesi, cihazın ubb kaydı ve cihazın ubb etiketi ile başvuruda bulunur.

Örneğin; DO1017 sut kodlu “Ev Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı” için SGK 18.000,00 + KDV ödeme yapar. Yani toplamda SGK cihaz için 19.440 TL (KDV dahil) ödeme yapar. Kişi elinde bulunan rapor reçete ile SGK’ya başvurur. SGK elinde cihaz varsa cihazı verir ve hastaya zimmetler. Elinde cihaz yoksa “Depo mevcudu yoktur” onaylı rapor reçeteyi hastaya verir. Hasta daha sonra cihaz temini için SGK ile anlaşmalı medikal firmaya başvurur. Firma cihaz için toplamda 23.500 TL ücret istemektedir. Hasta ürünün tüm ücreti olan 23.500 TL’yi firmaya verir ve cihazı teslim alır. Daha sonra SGK’nın cihaz için ödediği tutarı yani 19.440 TL’yi geri alabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’na; depo mevcudu yoktur onaylı rapor ve reçete, fatura, zimmet ve tahhütname, cihazın garanti belgesi, firmanın yetki belgesi, cihazın ubb kaydı ve cihazın ubb etiketi ile başvuruda bulunur. SGK’nın yoğunluğuna bağlı olarak, fatura kesim tarihinden sonra 30-45 gün içerisinde ödemeyi hastaya yapar.

Kurum ödemesinden faydalanılarak alınan cihazlar hastanın iyileşmesi veya vefatı durumunda SGK’ya iade edilir.

SGK’ya İadesi Olunan Medikal Ürünler Nelerdir?

Her ürünün SGK’ya iadesi yapılmaz. İade edilen cihazlar ise;

  • Non-İnvaziv Mekanik Ventilasyon Cihazları (CPAP, Auto CPAP, BPAP, BPAP-S, BPAP S/T, BPAP S/T AVAPS, ASV),

  • Evde uzun süreli veya taşınabilir komponenti olan oksijen tedavisi cihazları (oksijen konsantratörü, oksijen tüpü ve başlığı, taşınabilir komponenti olan oksijen tedavi cihazları),

  • Ev tipi ventilatör,

  • Akülü tekerlekli sandalye.

  • Ev tipi ventilatör için kesintisiz güç kaynağı

Bu cihazlar ile verilen sarf malzemelerin iadesi yapılmamaktadır. Cihazlar SGK tarafından verildi ise hastanın iyileşme veya vefat durumunda iadesi istenilmektedir. Kurumun verdiği cihazlar 2. el olduğu için arıza durumlarında da %70’a kadar olan arızaları SGK karşılamaktadır.