Serebrovasküler Nedir?

Serebrovasküler Nedir

Serebrovasküler hastalık, beyin nöronlarının yeterince iyi çalışmaması dolaşan kanın dolaşımında sıkıntılar olması beynin içinden geçen damarlarda veya doğrudan beyin damarlarında tıkanıklık olması durumunda ortaya çıkar. İskemik kalp rahatsızlığı olanlarda yaşlılarda ve de diyabet rahatsızlığı olanlarda sık sık gözlenen bir hastalıktır. Merkezi sinir sistemine etki edip hasar verir. Halk ağzı ile felç veya inme dendiği de olur. Serebrovasküler hastalığının tedavisi aşamaları olan bir süreçtir.

Dünya genelinde en ölümcül hastalıklardan ilk üçe girmesi bi yana felç bırakan ve de geri dönüşü olmayan hastalıklar sıralamasında birinci numaradır. Her toplumda belli görülme olasılıkları vardır. Ama elbette bazı toplumlarda daha sık rastlanır. Çeşitlerine göre farklılık gösterebilir. Yaş ve cinsiyet faktörlerine göre de değişiklik gösterebilir. Küçük yaşlarda görülme sıklığı az iken yaşlı ve hatta 50 yaş üstü insanlarda görülme sıklığı fazladır. Yine aynı şekilde kadınlara oranla erkeklerde görülme olasılığı daha fazladır.

Ölümcül bir rahatsızlık olmasından dolayı görülmeye başlandığı andan itibaren büyük bir risk taşır. Erken teşhis bu konuda hayati bir önem taşır. Ölümle sonuçlanmayan vakalarda serebrovasküler hastalık farklı etkiler yaratmaktadır. Mesela daha az hareket etmek gibi vs.

Obezite, alkol ve tütün kullanımı, kronik hastalıklar, genetik rahatsızlıklar, kalp hastalığı, kolesterol gibi faktörler serebrovasküler hastalığını tetikleyen risk unsurlarıdır.

İskemik kalp rahatsızlığı kalp kasının birçok sebep itibari ile tıkanması daralması ve buna bağlı olarak damarlardan yeterince besin ve oksijen aktarılamaması durumunda ortaya çıkan beynin kalp fonksiyonlarını bir nevi bozmasıyla açıklanabilecek bir hastalıktır. Serebrovasküler hastalığın bir yan etkisi de diyebiliriz. Tedavisi serebrovasküler hastalık tedavisinden farklılık gösterebilir.

Beyindeki atardamarlardan geçen kan dolaşımının pıhtılaşma tarafından engellenmesi tarafından oluşan tıkanma serebrovaskülerin ilk göstergesi olarak sayılabilir. Yine beyindeki atardamarlarda yırtılma gözlenmesi ve kanın içinde toplanması da serebrovasküler e örnek oluşturur. Daha çok tansiyon hastalarında görülür.

Serebrovasküler Hastalık Belirtileri

• Baş ağrısı
• Vücudun herhangi bir bölgesinin felç olması
• Vücudun çoğu bölgesinde halsizlik ve güçsüzlük hissi
• Konuşma problemi veya hiç konuşamama
• Jest ve miniklerle iletişim kuramama
• Görme kaybı
• Alzheimer başlangıcı
• Algılama problemi

Kalp yetmezliği olan çocuklarda gözlemlenebilirken bazen hiçbir belirti gözlenmeden de hastalık kendini var edebilir.

Serebrovasküler Hastalık Tedavisi

• Karotid ultrason, riski olmayan bir tedavi biçimidir. Kanın pıhtılaşma durumunda kullanılır.
• Serebral anjiyografi, röntgen ile fark edilmeyen damarların tıkalı olup olmadığı bu şekilde anlaşılır.
• Bilgisayarlı tomografi, gama ışınları sayesinde damarlardaki problemler ortaya çıkar.

Yazıyı indirmek için: Serebrovasküler nedir.docx (16.0 KB)

Serebravasküler hastalığını etkileyen bazı risk faktörleri vardır. Bunlar; yaş, hipertansiyon, sigara kullanımı ve benzeri faktörlerdir. Ayrıca serebrovasküler hastalığın yaşandığı kişinin ilk 6 saat içinde hastaneye nakli sağlamalıdır.