Sağlıklı ve Sağlıksız Et Nasıl Anlaşılır?

Bu gün haberlere bakarken, insanlık ölmüş dedirten bir haber gördüm. Gaziantep’te 3.5 ton at ve eşşek eti ele geçirilmiş. Bunları piyasaya sürmek isteyen insanlar tutuklanmış. Yazık sahiden. Para için insan sağlığını tehlikeye bu denli atmak, insanları kandırmak, yazık sahiden. Biz hiç kimseye güvenemeyen insanlar olduk, sırf bu paracı insanlar yüzünden

3.5 ton dile çok kolay geliyor ama bu az uz bir rakam değil. Kaç insan zehirlenir, fark etmez, ve yer bilmiyorum. Fakat bu konu hakkında her insan bilgi sahibi olmalı artık. Bu başlık altında sağlıksız ve bu türlü etleri nasıl farkederiz? Nasıl ayırt edebiliriz? Kasaplardan bir şey alırken nelere dikkat edilmeli onu inceleyeceğiz.

Et alırken her yerde dikkat edilmesi gerekenler.

Eğer ki temiz ve içiniz rahat bir şekilde et almak istiyorsanız ilk olarak hijyene önem göstermeniz gerekir. Eti aldığınız yerin ne kadar temiz, çalışanların ne kadar hijyenik olduğunu iyi gözlemlemeliyiz. Bir etin üzerine bakteri bulaşmış olursa haliyle sağlığını yitirir. Bunanla birlikte et aldığınız yerin dolaplarına falan dikkat etmek lazım. Çalışmayan bir dolapda etler ne kadar sağlıklı durabilir ki?

At ve eşşek etini nasıl ayırt edebiliriz?

İşte konumuzun en can alıcı sorusu bu. Bu tuzağa düşmemek için bu konu da sizleri de bilgi sahibi yapmak isteriz. Uzmanlar at ve eşşek etinin ciğere yakın bir renkte olduğunu söylüyorlar. Dana eti buna nazaren biraz daha açık kalıyor. Pişirirken fark edeceğiniz bir durum ise at ve eşşek etinin yağının aşırı sarı olması. Dana ve sığır etinde de sarı yağ olabiliyormuş ancak pek nadir olarak. Yine tezgah üzerin de anlaşılmayacak bir belirtide liflerin sert olması. Bunu da ancak çiğnerken anlamak mümkün. Biraz iş işten geçsede en azından fark etmek, devam etmeyi önler. İşin garip tarafı Dana ve at eti lezzet bakımından aynı lezzettelermiş. Yani lezzet bakımından ayırt etmek imkansız. Zaten bu nedenle bunu fırsat bilip para kaynağı olarak görüyor bazı dolandırıcılar. Allah hidayet versin.

Bu tür etler genellikle bilindik ve marka olmuş yerlerde bulunmuyor. Ancak mahalle arası kasaplarda, küçük marketler de bulunma riski daha yüksek görünüyor. Buna da dikkat etmekte fayda var.

Her zaman, ne alırsak akalım, bilinçli tüketici olmak zorundayız. Ne yediğinizi ne içtiğimizi bilmek zorundayız. Yarın bir gün sağlık elden gidince değil bu gün ince eleyip sık dokumalıyız. Bizler ne kadar bunların farkına varmadan, umursamadan yaşarsak,kötü niyetli insanlar bunu yapmaya o kadar cesaret ederler. Önüne geçilemez bir hal olur. Kısır döngü haline gelir. Barış manço’nun bir şarkısından alıntı yapmak isterim. Doğru tartan esnaf, göğsünü gere gere gezer

Bu etlerin sağlık bakımından belirtileri nelerdir? Ve en çok kimler risk altında?

Kimler risk altında? Özellikle hamileler bu gibi durumlarda risk altındadır. Beraberinde ise çocuklar, yaşlı insanlar tehlike altındadır. Bazı hastalığı olan insanlar da bazen risk altında olabiliyor. Kısacası bağışıklık sistemi zayıf olan insanları diğerlerine nazaren daha çok etkiliyor desek yeridir.

Uzun süre tüketildiği taktirde bazı yan etkiler olabiliyor. Çoğu zaman gıda zehirlenmesi olarak hastaneye gidince orada teşhis koyuluyor. Bu gibi bir vaka başımıza geldiğinde ise mide bulantısı, istifa etme, baş dönmesi gibi bazı etkiler bünyede baş gösterebilir.

Sizler bu güne kadar böyle bir durum yaşadınızmı? Çevremizde böyle bir durum yaşayan insanlar varmı? Veya sizler bu gibi durumları yaşamamak için nelere dikkat ederseniz? Başlık altında tüm yorumları toplayalım. Duyarlı olalım bu konuda, bilelim bilmeyene söyleyelim.

Herkese keyifli forumlar

ALİ ÇİFTÇİ

Etin bozuk olup olmadığını anlamanın en kolay yolu rengine bakmaktır. Et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başladıysa, bu etin bayatladığı anlamına gelir. Etin üzerinde yeşil veya siyah noktalar var ise, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu şekilde olan etler kesinlikle tüketilmemelidir.

Sağlıklı bir ete sahip olabilmek için en önemli faktör etin kesim yeridir. Çiğ et fazla miktarda bakteri barındırır. Eğer kesim yeri de aynı şekilde bakteri içindeyse zehirlemeye yol açacak mikroplar türer. Bu mikroplar eti daha da koyulaştırarak yeşile dönük bir renk almasına yol açar. Bu şekilde etin sağlıksız veya hastalıklı olduğunu anlayabilirsiniz.