Sağlık Raporu İle İlgili Sık Sorulan Sorular ve Cevapları 2

sozlesmeli-saglik-personeli-4-yil-sureyle-atanamayacak%2Cyd3Twoy22E2R4sKsJ6eGXg

Soru:

SSK’lı çalışanım. Kanser hastasıyım tedavi görüyorum. Parça parça 6 ay rapor aldım. Süresi bitti. Toplam ne kadar süre rapor alabilirim.

Cevap:

Sağlık kurulunun ilk vereceği istirahat süresi sigortalının tedavi altına alındığı tarihten başlamak üzere altı ayı geçemez. Tedaviye devam edilmesi hâlinde malullük hâlinin önlenebileceği veya önemli oranda azaltılabileceği sağlık kurulu raporu ile tespit edilirse bu süre uzatılır.

Soru:

65 yaş üstü bir kişi için vekaletname almak istedik noterden. Noterde devlet hastanesinden rapor almamızı istediler. Psikiyatri doktorundan vekalet vermesi konusunda sakınca olmadığı dair rapor almamız gerekiyordu.Hastane bizden 153 TL para istedi. Alınan bu para yasal mıdır? Yasal değil ise hastaneden şikayetçiyim.

Cevap:

Özel amaçla kullanılacak raporlar ile bunlarla ilgili muayene bedelleri kurumca karşılanmamaktadır. Bu nedenle kurumca yapılacak bir işlem bulunmamaktadır.

Soru:

İş yerine girerken alınan sağlık raporunu sgk nın karşılamadığı bilgisi verildi.bu durumu vatandaşımız şikayet ediyor.başkent elektrikte çalışıyorum ve her sene kurumum benden sağlık raporu istiyor ve hastaneye gittiğimde bütün işlemler için benden para alıyorlar.

Cevap:

Özel amaçla kullanılacak raporlar ve bunlarla ilgili muayene bedelleri kurumca karşılanmamaktadır.

Soru:

SSK’lı olarak çalışmaktayım. Evleneceğim için kan tahlili yaptırdım. Benden tahlil için 44 TL katkı payı alındı. Bunun yasal olup olmadığını yasal değilse hastane hakkında şikayette bulunmak istiyorum.

Cevap:

Özel amaçla kullanılacak raporlar ve bu raporlara ait işlemler kurum tarafından karşılanmadığından Kurumca yapılacak bir işlem bulunmamaktadır.

Soru:

Troid hastayım 6 ay da bir kontrolüm var. İlaç raporu alabilmek için heyete gireceğim ve bu nedenle benden 20 TL ücret istendi. Böyle bir uygulama var mı? Öğrenmek istiyorum.

Cevap:

İlaç raporları için sağlık hizmet sunucularınca kişiden ilave ücret almaları doğru bir uygulama olmayıp kişinin elindeki belgelerle SGK İl Müdürlüğü’ne müracaatı önerilmelidir.

Soru:

Özel hastaneye muayene için gidilmiş gerekli inceleme muayene sonucunda sürekli ilaç kullanımı için rapor çıkartılmış ve bu rapor için 10 TL ücret talep edilmiş rapor çıkartırken ücret alınıp alınmadığını soruyor.

Cevap:

Tek başına rapor bedeli için ilave ücret alınmaması gerekmektedir. Bilindiği üzere rapor verilirken muayene de yapılması gerekmektedir. Bu nedenle alınan ücretin muayene için ilave ücret olduğunu düşündürmektedir. Eğer kişiden muayene için ilave ücret alınmışsa ve extradan da 10 TL lik te rapor parası alınmışsa başvurusunun hastanenin bulunduğu SGK İl Müdürlüğü’ne yönlendirilmesi atanması) uygun olacaktır.

Soru:

İş kazası meslek hastalığından dolayı emekliyim. Ssk’lı da çalışıyorum özürlü kadrosundan GSS pirimi ödüyorum rapor almak için hastaneye gittiğimde her polikilinik için ücret aldılar. Röntgen ücreti de aldılar toplam 148 TL para aldılar. Bu doğru bir uygulama mıdır bilgi almak istiyorum.

Cevap:

Hastanenin bağlı bulunduğu SSGM’ne başvurulması gerekmektedir.

Soru:

Evlilik muayenesi Devlet Hastanesi’nden 119TL ücret alındı. Makbuz kesildi. 31 TL giriş ücreti, 44,2 TL olarak labaratuvar ücreti kesilmiş. Eşim ve ben ikimizde sigortalıyız. Bu ödeme yasal mıdır?

Cevap:

Özel amaçla kullanılacak rapor ve muayene bedelleri kurumca karşılanmamaktadır. Bu nedenle yapılan işlemde mevzuata aykırı bir durum söz konusu değildir.

Soru:

Devlet hastanesine muayene oluyorum. Portör muayenesi oluyorum. (GIDA ÜRETİM İZİN BELGESİ İÇİN)GAİTA RONTGEN kan tahlili istiyor benden.Bu hizmetleri verirken tahlil ücretlerini tahsil ediyor benden.

Cevap:

Özel amaçla kullanılacak rapor ve muayene (portör muayeneleri dahil) bedelleri kurumca karşılanmamaktadır. Bu nedenle devlet hastanesince yapılan işlemde mevzuata aykırı bir durum söz konusu değildir.

Soru:

Sağlık raporunda alınması gereken fiyatın standardı nedir? Hastanenin birinden ortalama 180 TL istedi fazlalıkta olabilir dediler. Diğer hastanede 60TL istedi bu fark nedendir neden bu şekilde? Heyet raporu alma konusunda ortalama fiyatlar nelerdir?

Cevap:

Özel amaçla kullanılacak sağlık raporundan mı (işe giriş, sınav vs.), ilaç raporundan mı yada beli bir ameliyat için istenen rapordan mı bahsettiği anlaşılamamıştır. Sağlık raporu özel amaçla kullanılamayacaksa kurum tarafından bedeli karşılanmaktadır. Ancak Özel hastaneler bu bedelin yanında ilave ücret alma hakkına sahiptirler. Bu oranın farklılığı hastanelerin %30-%70 aralığındaki ilave ücret alma haklarından kaynaklanmış olması kuvvetle muhtemeldir.

Soru:

Anadolu Denizcilik Lisesinde okuyor oğlum Gemi Adamı cüzdanı almak için sağlık raporu istedi okul. Devlet Hastanesi’ne gittik rapor için bizden 250TL ücret talep etti 2 yıl önce okula girince de rapor almıştık aynı hastaneden ücretsiz almıştık şimdi neden ücret talep ediliyor? Bu durumu şikayet etmek istiyorum. 90 tane öğrenci alacak bu raporu. Hastane hiçbir şekilde biz indirim bile yapmıyor. Şikayetçiyim.

Cevap:

SUT gereği özel amaçla kullanılacak rapor ve rapor için yapılan muayene bedelleri kurum tarafından karşılanmamaktadır. Kurumca karşılanmayan işlemler için devlet hastanelerince ücret istenmesi mevzuata aykırı bir durum değildir. Ancak Başvuru sahibi ücretin yüksekliğinden şikayet ediyorsa Sağlık Bakanlığına müracaat etmesi önerilmelidir.

Merhaba benim bir sorum olcakti ben aile hekimi den ehliyet için sağlık raporu istedim o da beni sağlık kurulun a sevk etti ben aile hekimi değiştiricem ama raporu iptal olurmu bana yardımcı olun

Umut Çoban, merhaba. Sağlık raporu aile hekimleri tarafından verilmez. Aile hekimi değişikliğiniz sağlık kurulundan alacağız raporu etkilemez.