Retinal Ablasyon Nedir?

images (3)

Retinadan ayrılma, retinanın (gözün arka tarafında bulunan ince bir tabaka) oksijen ve besin sağlayan damarlardan kaçmaya başladığı bir durumdur. Retina, göze giren tüm ışığı işleyen gözün vazgeçilmez bir parçasıdır.

Yaşlanma süreci, retinal ablasyonun en yaygın nedenlerinden biridir. Retina dekolmanı vakalarının neredeyse tümü 60 ila 70 yaş arasındaki insanlarda görülür. Bununla birlikte, genç yetişkinlerde veya çocuklarda retinal ablasyon oluşmayabilir. Genellikle genç yaş gruplarında retina dekolmanının başlıca nedeni göz travmasıdır.

Genellikle retina dekolmanı sadece bir gözde oluşur. Düzgün tedavi edilmezse, retina dekolmanı olan insanlar kalıcı körlük riski altında olabilir.

Ratinal ablasyon semptomları

Genellikle, retinal retina dekolmanı aniden ortaya çıkar. Ancak retina dekolmalarına sahip olduğunuzu gösteren bazı erken belirtiler de vardır: Bulanık görme veya rahatsızlık. Gözde sadece bir saniyeden fazla olmayan bir ışık oluşması. Göz yan görünümünün yavaş yavaş azalması.

Durum kötüleşmeden önce belirtileri hissederseniz ve görüşünüzü kaybederseniz hemen doktorunuza görünün.

Retinal Ablasyonun Nedenleri ve Riskleri

Retina dekolmanı genellikle retina içindeki küçük gözyaşlarından kaynaklanır, böylece vitröz sıvı (gözün merkezindeki sıvı) retina ile arkasındaki astar arasındaki boşluğa nüfuz eder. Bu sıvı birikip bütün retinal astarın tabandan kaymasına neden olur. Bu duruma retinal ablasyon denir.

Retina Gözyaşları aşağıdaki birkaç şey yüzünden ortaya çıkabilir:

Retina inceltiliyor ve büyüdükçe kırılganlaşıyor.

Gözde komplikasyonlar bulunan şeker hastalığı .

Göz yaralanması.

Retina dekolmanı 50 yaşın üzerindeki insanlarda sık görülür. Yaşlılığa ek olarak, bir kişinin daha büyük retina dekolmanı alma riskine neden olan birkaç faktör vardır:

Diğer göz hastalıkları veya iltihaplanma yaşanması.

ailede Ratinal dekolmanı olan insanlar varsa.

Retinal ablasyonun teşhisi

Retina dekolmanı tanısı genellikle bir göz doktoru tarafından yapılır. Bir oftalmolog bir hastanın retina dekolmanına maruz kaldığından şüphelenirse, olası birkaç kontrol vardır:

Göz içi incelenmesi: Bu bir oftalmoskop veya bir kayma lambası kullanılarak yapılır .

Ultrason ile görüntüleme testi; Retinanın bir oftalmoskop veya bir kayma lambası kullanılarak muayene edilerek açıkça görülmemesi durumunda bu yöntem uygulanır .

Retinal Ablasyonun Tedavisi

Retina dekolmanının durumunu tedavi etmek için cerrahi girişim gerekli olacaktır. Genellikle, retina dekolmanları olan hastalar sadece tek bir ameliyat geçirmelidir.

Retinanın yırtılmış ya da delinmiş olmasına rağmen henüz çıkarılamamışsa, onu ele alabilmek için yapılabilecek çeşitli lazer terapisi türleri vardır:

Dondurma (Ortak karar verme). Göz uzmanı, retina göz duvarına yapışmasına yardımcı olan bir yara izine neden olarak, retinadaki göz yaşını donduracaktır.

Lazer cerrahisi (fotokoagülasyon). Göz doktoru, lazer ışını retina içindeki gözyaşı çevresinde küçük bir doku yakması için yönlendirir ve retina çubuğunun göz duvarına yapışmasına yardımcı olan bir yara izine neden olur.

Hastanın retinası serbest bırakılırsa, hastanın kendisi ile baş etmek için cerrahiye ihtiyacı vardır. Retinanın tedavisi için yapılabilecek bazı cerrahi tipler serbest bırakılır:

Pnömatik retinopeksi . Göz doktoru, retinayı normal pozisyonuna geri itecek küçük bir gaz kabarcıkunu enjekte edecektir. Retinanın bir kısmı hafifçe çıkarsa bu tür cerrahi seçilir .

Vitrektomi. Bu tür bir ameliyatta, doktor gözdeki vitröz sıvıyı alır, daha sonra bir gaz veya silikon balonu ile değiştirir.

Skleral çökme . Göz doktoru göz beyazının dış tarafında (sklera) bir silikon kauçuk veya bir sünger diker. Bu silikon kauçuk gözün beyazını bağlar ve bastırır, böylece retinanın gözün arka duvarı üzerine yapışması sağlanır.

Retinal Ablasyonun Önlenmesi

Aşağıdakilerle retinal ablasyon riskini azaltabilirsiniz:

Gözlerinizi her yıl düzenli olarak kontrol ettirin.

Kan damarlarınızı retinadaki sağlıklı tutmak için kan şekeri seviyenizi ve kan basıncınızı kontrol edin.

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık tüm insanlar belirli bir zamanlarını bilgisayar karşılarında veya yüksek çözünürlükteki televizyonların karşısında geçirmektedir. Bu cihazlar gözlerin oldukça fazla zarar görmesini sağlamakta ve tedavisini oldukça güç bir duruma sokmaktadır. Küçük bir sorun bile yaşansa tedavisi oldukça güç olan gözlerin sağlığına her yaşta önem vermeli ve dikkat etmelisiniz.

1 Beğeni