Prostat Kanseri Nedir?

Prostat kanseri genel olarak çok yavaş büyür ve başlangıç ​​evresinde semptomlara neden olmaz. ancak örneğin benign hiperplazi gibi diğer problemlerde sık görülen idrar zorluğu veya koyu renkli idrar ile kendini gösterebilir. Prostatın tedavisi, hastalığın evrelendirilmesine bağlı olarak cerrahi, radyoterapi veya kemoterapi ile yapılabilir ve başlangıç ​​evresinde keşfedildiğinde iyileşme şansı daha yüksektir.

Bu kanser türü en sık 65 yaşında görülür ve rektal muayene, PSA’ya kan testi gibi özel muayene yöntemleri ile teşhis edilir. Proktolog tarafından belirtilen biyopsi ile teyit edilir.

Prostat kanseri belirtileri

Çoğu durumda, prostat kanseri başlangıç ​​evresinde semptomlar göstermez, ancak en ileri aşamada hastalık aşağıdaki gibi işaretlerle ortaya çıkabilir: Sık sık zayıf bir jetle veya damlalarla idrar yapma zorluğu; İdrar yaparken ağrı veya yanma; Sık idrara çıkma isteği, idrara çıkmak için gece uyandığında; İdrar yaptıktan sonra mesanenin hâlâ dolduğunu hissediyorum; Kanın varlığı nedeniyle koyu idrar; Nefes alırken ve kararttığında ağrı.

Kanser çoktan gelişmiş bir aşamadaysa, kemiklerdeki enfeksiyonlar ve ağrı görülebilir ve bazı durumlarda bu semptomlar prostatın benign enfeksiyonu ile ortaktır bu da hastalığın teşhisini güçleştirir.

Prostat kanseri tedavisi

Prostat kanseri iyileştirilebilir ve ameliyat, kemoterapi veya radyoterapi ile başarılabilir. Sigorta ile hastanelerde tedavi ücretsiz olarak yapılabilir. Çoğu vakada, hastalık erken teşhis edildiğinde iyileştirme ihtimali daha yüksektir ve genellikle tedavi aşağıdakileri içerebilir:

Ameliyat: Prostatın çıkarılması yapılır ve bazı durumlarda kasık kaldırılır;

Radyasyon tedavisi: Genellikle tümör henüz diğer organlara ulaşamadığında veya yalnızca en yakın organlara ulaştığında kullanılır;

Kemoterapi: Tedavi, damardaki ilaçlarla veya tabletlerle yapılır.

Birçok durumda, bu tedaviler üriner inkontinans, iktidarsızlık ve çocuk sahibi olma imkansızlığı gibi yan etkilere neden olabilir ancak tedavi edilmezse, hastalık potansiyel olarak ölümcül olmak üzere vücuda yayılabilir. Bazı durumlarda, prostat kanseri yalnızca vücudun diğer bölgelerine yayılırken teşhis edilir ve bu da hastalığı iyileştirme olasılığını azaltır.

Prostat kanseri tanısı

Prostat kanseri tanısı üroloji tarafından istenen PSA kan testi ve rektal muayene ile yapılır. Prostat dokunduğunda doktora bir yumru palpatüre ediyorsa, prostat ultrasonografi, ultrason kılavuzluğunda biyopsi ve idrar tahlili ile araştırılmalıdır.

Prostat kanserinin evrelendirilmesi

Bir kere doğrulandıktan sonra prostat kanserinin varlığı, tedaviyi yönlendirmek için kanser evrimini evrimine göre tanımlamak için gereklidir;

Evre A - Dokunulmaz görünen veya dokunulabilen tümör;

Evre B - Dokunma ile algılanabilen ve görüntüleme testlerinde görülebilen prostat içindeki tümör

Evre C - Seminal veziküllere ulaşan, prostata yakın olan tümör;

Evre D - Zaten diğer organlara ve metastazlara ulaşmış olan tümörler halihazırda mevcuttur ve üretra, rektum, mesaneyi etkileyebilir.

Prostat kanseri nedenleri

Prostat kanseri gelişiminde spesifik bir neden yoktur, ancak hastalık riskini artırabilecek bazı faktörler, yüksek yağlı diyet, hormonal işlev bozukluğu ve kirli çevre ve gübrelerin kullanımı şüphe altındadır.

Prostat kanserini nasıl önleyebilirim?

Prostat kanseri önlemek için kirlilik, gübre ve kimyasal maddeler gibi faktörlere maruz kalınmaması gerekir. Buna ek olarak, hastalığın erkenden tespit edilmesi için prostat kanseri teşhis edilir edilmez en az yılda bir kez 50 yaş üzerindeki tüm erkeklerin rektal muayene ve PSA kan testi yaptırması önerilir , tedavi şansları ne kadar yüksekse, özellikle de prostat kanseri olan bir aile üyesine sahip olduklarında bu hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Okuyan ve katkı sağlayan herkese teşekkür ederim

Umarım herkes için faydalı bir konu olmuştur. Okuyan ve destek olan herkese şimdiden teşekkür ederim sağlıklı ve keyifli forumlar dilerim.

Prostat kanseri, erken evrede yakalandığında tedavi başarısı yüksek kanser türleri arasında yer almaktadır. Genellikle başlangıç evresinde belirti vermeyen bir kanser olduğu için de 40 yaşından itibaren her erkeğin yıllık prostat muayenesini ve kan tahlillerini mutlaka yaptırması gerekmektedir. Prostat kanserinin belirtileri, hastalığın ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Belirtilerinden bazıları şunlardır; idrar yapma güçlüğü, kemik ağrıları, sertleşme sorunu, menide ve idrarda kan görülmesi gibi. Bu belirtiler kendini göstermeye başladığında çok gecikmeden bir hekime başvurulmalıdır.