Prostat Kanseri Nedir? Belirtileri, Tedavisi Nasıl Olur?

Prostat Kanseri

Prostat kanseri günümüz dünyasının erkeklerinde sıkça görülen bir kanser türüdür. Bu kanser türü erkekler arasında en yaygın olarak görülen kanserdir. Önceki yıllara oranla tüm kanser çeşitlerinde olduğu gibi erken tarama ve teşhis yöntemlerinin artması nedeniyle bu kanserde de erken teşhis yapılabilmektedir. Erken teşhis edildiği takdirde vücuda ciddi zararlar veremeyen bu kanser çözüme kavuşabilmekte ve kişi sağlığına kavuşabilmektedir. Prostat kanseri isminden de anlaşılacağı üzere erkeklerde bulunan prostat bezlerinde oluşan bir kanser türüdür. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi prostat kanserinde de kanser sürecinde kanserli hücreler çok fazla çoğalmaktadır ve diğer prostat hücrelerine yer bırakmamaktadır. Böyle bir durumda vücut olduğu gibi işleyişini sürdürememeye başlamaktadır. Ayrıca bu kanserin diğer bir olumsuz ve tehlikeli yanı ise kemiklere bulaşabilmektedir ve kemiklerde de hızla yayılarak kansere yol açabilmektedir. Prostat kanseri genelde 65 yaş üzeri erkeklerde görülmektedir. Prostat kanseri genetikte olabilmektedir. Ailesinde bu kanseri yaşamış olan kişilerin daha çok dikkat etmesi gerekmektedir çünkü bu insanlar ailesinde hiç prostat kanseri yaşamış birisi olmayan insanlara göre çok daha fazla risk altındadır.

Prostat Kanseri Kadınlarda Görülür mü?

Prostat kanseri adını da aldığı prostat bezlerinde görüldüğü için sadece erkeklere özel bir kanser türüdür. Çünkü prostat bezleri sadece erkeklerde bulunmaktadır. Bu nedenle kadınların böyle bir kansere yakalanma riski yoktur.

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?

• İdrar yaparken acı çekme ve zorlanma
• İdrara çıkma sayısının azalması
• Prostat bezlerinde oluşan yumrular
• Asimetrik bir görünüme bürünen prostat bezleri
• İdrara başlarken ve idrarı bitirirken zorlanma başlatamama ve durduramama
• Geceleri çok sık idrara çıkmak
• İdrarın zayıf olması ve güçsüz akması
• Kesik kesik olan idrar akışı
• Ereksiyon olamama veya zorlanma
• İdrarda kan görülmesi
• Menide kan görülmesi

Prostat Kanseri Tedavisi Var mıdır ve Nasıl Yapılır?

Prostat kanseri de her kanser türünde olduğu gibi evresine, yakalandığınız yaşa ve vücuda ne kadar yayıldığına göre tedavide değişkenlik gösterebilmektedir. Bu nedenle prostat kanseri tedavisi ile ilgili doğrudan bir öneri veya şu kadar sürmektedir denilememektedir. Ayrıca tek bir tedavisi de bulunmamaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz kanserin evresine, yaşınıza ve vücuda yayılma oranına göre farklı tedavi türleri uygulanabilmektedir. Bazı hastalar çok daha kolay ve hiçbir zorluk çekmeden atlatabildikleri gibi bazı hastalarda tedavi karşılık bile bulamayabilir bu nedenle erken teşhis çok önemlidir. Prostat kanseri ile ilgili saydığımız belirtilerden çok az bir kısmı bile olsa doktora veya bir sağlık uzmanına başvurmanız ve en kısa sürede bu belirtilerin nedenini öğrenmeniz her şeyin daha iyi olmasını sağlayacaktır. Çünkü her kanser ve önemli hastalık gibi prostat kanseri de ilk evrelerinde oldukça zararsız ve kolay durdurulabilen bir hastalıktır. Prostat kanserinin genel bakımdan dört ana tedavi yöntemi vardır bu yöntemlerden size en uygun olanı doktorunuz tarafından yapılan tetkikler sonucu belirlenecektir. Bu tedavi yöntemlerinin uygulaması ve tedavi de uygulanan ilaç, ışın veya başka türlü tedavilerin oranı ve süresi yine kanserin evresine göre değişmektedir. Bu nedenle yine çok detaylı bir bilgi verememekteyiz. Ancak tedavilerin neler olduğunu aşağıda sizlere anlatacağız.

Prostat Kanseri Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

• Prostatektomi: Yani ameliyatla tedavi yöntemidir. Bu yola başvurulduğunda cerrahi müdahale ile hastalık yok edilmeye veya azaltılmaya çalışılır.
• Radyasyon Terapisi: Radyasyon terapileri ışın tedavileri olarak da bilinmektedir ve her kanser türünde olduğu gibi bu türde de kullanılmaktadır. Ancak bu yöntem hastayı çok fazla yormakta ve vücudunu tamamen güçsüz düşürebilmektedir.
• Hormon Terapileri
• Kemoterapi (İlaç Tedavisi)

Yazıyı İndirmek Tıklayınız: Prostat Kanseri.docx (16.8 KB)