Prostat Hastalıkları ve Belirtileri Nelerdir?

Prostat Nedir?

Prostat; erkeklerde idrar kesesinin altında ceviz büyüklüğünde olan bir meni salgı bezidir. Prostat, bir hastalık değildir. Hastalık; prostatta meydana gelen bazı bozulmalarda ortaya çıkar. Genellikle hastalık ileri ki yaşlarda görülmeye başlar. Testislerdeki doku zayıflamaları, prostatta aşırı büyüme gibi komplimanlar gözlemlenir.

Prostat Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Prostatın çeşitli belirtileri mevcuttur. Belirtilerin bazıları şu şekildedir:

  • İdrar yapma sırasında yanma hissi,

  • İdrar ile kan gelmesi,

  • Ikınma ihtiyacı,

  • İdrarın kesik kesik gelmesi,

  • İdrar tutamama.

Unutulmamalıdır ki belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu yüzden belirtilerden bir veya birkaçına sahip olan bireyin bir uzman kontrolüne başvurması önerilir.

Prostat Hastalıklarının Çeşitleri Nelerdir?

Prostat hastalığının çeşitleri mevcuttur. Bunlar prostat iltihabı, prostat kanseri ve prostat büyümesi olmak üzere 3 çeşittir:

Prostat iltihabı; genellikle genç erkeklerde meydana gelen çeşididir. Hastalık cinsel yolla bulaşan mikroplarla oluşmaktadır. Bu yüzden bireylere, cinsel ilişki sırasında prezervatif (kondom) kullanımı önerilir. Bu hastalıktan korunma yollarının bir diğer önlemi ise tek eşliliktir. Hijyen kurallarına önem vermeyen erkeklerde görülme olasılığı yüksektir. Tedavisi oldukça güç olan bir çeşittir. Kullanılan ilaçlar prostat içerisine etki edemediği için, erkek birey hayatı boyunca bu iltihap ile yaşamak zorunda kalabilmektedir.

Prostat kanseri; diğer kanser çeşitlerinde olduğu gibi kontrolsüz hücre bölünmeleri durumunda ortaya çıkar. İyi huylu ise ameliyat tedavisi veya ilaç tedavisiyle kontrol atına alınabilir. Kötü huylu tümörlerde ameliyat tedavisi veya daha alternatif tedaviler önerilir.

Prostat büyümesi; prostattaki aşırı büyüme durumudur. Erkek bireyin idrar yollarına baskı uygulayarak, gündelik hayatı ciddi anlamda etkileyebilir.

Nedenleri Nedir?

Genetik faktörlerden ortaya çıkabileceği gibi, çeşitli çevresel faktörler sebebi ile de ortaya çıkabilir. Sağlıksız yemekler, düzensiz uyku, hareketsiz yaşam faktörleri çevresel faktörlere örnek verilebilir.

Hastalıktan Korunmak İçin

Çoğunlukla ileri ki yaşlarda ortaya çıktığından, erkek bireylere sosyal yaşamlarında düzen oturtmaları, sporu ve sağlıklı beslenmeyi özümsemeleri önerilir.

Prostatın hangi tür bir tedavi uygulandığı fark etmeksizin, tedaviden sonra da nüksetme ihtimali vardır. Bu yüzden tedavi bittikten sonra tamamen iyileştim kanısına varmadan, doktor kontrollerine düzenli olarak gidilmesi gerekir. Sadece tedaviden sonra değil, hastalık belirtilerinin ilk ortaya çıktığı andan itibaren düzenli bir doktor kontrolü gerekir.