Peak Flow Metre Nasıl Kullanılır?

Solunum yani ciğere giden hava peak flow metre ile ölçülür. Genellikle astım hastaları bu ürünü kullanır. Cihaz üfleme esnasında akciğerden akan havayı ölçer. Bu işlem “PEF” yani “Pik Ekspirasyon Akımı” olarak adlandırılır. Pef’i takip ederek astım kontrol altında tutulabilir. Cihaz sayesinde atak öncesi fark edilebilir ve önlem alınabilir.

Cihazın kullanılma amaçları:

Astım hastalığında hangi ilaç tedavisinin uygulanacağını belirlemede,

Astım hastalığının tedavi yöntemini belirlemede,

Astım atağının tetikleyen sebepleri bulmada kullanılabilir.

Peak flow metre, hava yolunda değişikliği ortaya çıkararak astım ataklarını önleyebilir.

Peak Flow Metre Nasıl Kullanılır?

Bu cihazlar öncelikle sağlık personelinin gözetiminde kullanılmalıdır.

Cihaz genellikle daha doğru ölçüm yapabilmesi açısından ayakta kullanılır. Cihazda hareket ettirilebilen bir işaretçi bulunur, işaretçi numaralı ölçeğin en altına getirilmelidir. Kişi dik konumdayken el ile hafif bir mesafede cihaz tutulur. Öncelikle derin bir nefes alınır ve nefes tutulurken cihaz ağza yerleştirilir. Üfleme esnasında hava kaçmaması için dudaklar iyice cihaza mühürlenir.

Tutulan nefes hızlı bir şekilde verilmelidir. Nefes verilirken dikkat edilmesi gereken nokta; cihaza tükürülmemeli, cihaz ağzı dil ve diş ile kapatılmamalıdır. Hızlıca bir nefes alım-verim işlemi olduğu için baş dönmesine sebebiyet verebilir. Bu tarz bir durumda devam etmek yerinde biraz dinlenildikten sonra teste devam edilmelidir. En başta, en alta sabitlenen işaretçi, cihaza nefes verilmesi ile flow metrenin üzerinde farkı bir noktaya çıkacaktır. Çıkan sonuç not alındıktan sonra işaretçi tekrar eski yerine getirilmelidir. Bu işlem en az 3 defa yapılmalı ve en yüksek değer not alınmalıdır.