Oksijen Tüpü Nedir? Ne İşe Yarar?

1657f8a787e096a

Yaşamsal faaliyetlerin devamı için oksijen şarttır. Oksijen yeterli miktarda alınamadığı durumda hekimler oksijen tüpü kullanma yoluna gidebilir. Oksijen tüpü yüksek basınç ile doldurulmuştur. Bu tüpler ikiye ayrılır; medikal ve sınai oksijen tüpleri.

Medikal oksijen tüpleri; tıbbi alanda kullanılmak için üretilen tüplerdir. Birçok özelliğe sahip bu tüpler oksijen tedavisi adına evlerde de kullanılır. Oksijen tedavisi için evlerde kullanılan tüpler litre bazında birbirlerinden ayrılabilirler ama genellikle 5 veya 10 litrelikler kullanılır. Bu alanda kullanılan tüpler taşınabilir ve taşınamaz olarak ayrılırlar. 10 litreden fazla olan tüpler taşınabilir özelliğini yitirirler.

Oksijen tüpleri içerisindeki yüksek basınçlı gazdan dolayı direkt olarak kullanılmaz. Tüplere uygun manometreler vardır. Bu manometreler basıncı düşürerek kullanımı kolaylaştırır. Oksijen miktarı ise manometre üzerinde bulunan flowmetre ile ayarlanır. Bu miktar kan gazı değerlerine göre veya doktorunun tavsiyesine göre belirlenir. Yine aynı şekilde cihazlarda kullanıldığı gibi tüplerde de nemlendirici kullanılır.

Oksijen tüpü kullanımı sırasında bazı malzemelere ihtiyaç duyulabilir. Özellikle sağlık kuruluşlarında kullanılan oksijen tüpleri bu malzemelerin kullanımını zorunlu kılmıştır. Çoğunlukla tüp ile birlikte temini sağlanan bu malzemeler maske ve kateterdir. Maske ve kateter oksijen tüpüyle hastanın birleşmesine olanak sağlar. Ağız ya da burun yoluyla kullanım sağlar. Manometreden çıkan gaz su kabından geçerken nemlendirilir. Daha sonra maske, kanül veya kateter yardımı ile hastaya ulaştırılır.

Oksijen hastaya bir tedavi olarak sunulur. Reçete ile bir ilaç gibi verilebilir. Bu yüzden uygun dozlarda düzenli şekilde kullanılması gerekir. Kullanımdan sonra kendini iyi hissederek tedaviyi bırakmak yanlış bir davranış olacaktır. Hekimin tavsiyeleri dikkate alınmalıdır. Aynı şekilde doktora danışmadan da kullanılması yanlış olacaktır. Doktora hastalık anlatılarak ona uygun bir tedavi süreci belirlenmelidir. Farkı hastalıklar için farklı dozlarda kullanımı vardır, en uygununu doktor belirleyecektir.

Uygun miktarda oksijenin kullanımından bahsederken çok fazla oksijeninde zararlı olacağını belirtelim. Kuruluğa ve diğer hastalıklara sebebiyet verebilir. Aşırı oksijenin zararlı olabileceği bazı durumlar vardır. Koah’ı çok ileri düzeyde olan hastalarda kan karbondioksit tutar ve buna bağlı olarak beyindeki kan oksijen miktarına göre solunumu düzenler. Bu durumda aşırı miktarda oksijen verilmesi ciddi reaksiyonlara sebep olabilir. Hasta kendi nefes alma durumunu bırakarak sadece oksijene bağlı kalır. Aynı zamanda yeni doğan bebeklerde yüksek akış körlüğe sebep olabileceği gibi normal hastalarda yüksek miktarda verilmesi akciğerde hücrelere zarar verecektir.

Oksijen tüpleri çelik ve alüminyum olmak üzere ikiye ayrılır.

Alüminyum tüpler çelik tüplere nazaran daha hafiftir.