Oksijen Tüpü Nasıl Doldurulur?

image

Oksijen; canlıların yaşamsal faaliyetlerini sürdürmeleri için gerekli bir maddedir. Organizmalarda enerji üretiminin sağlanması ve metabolizmanın uygun işlemesi için hayati öneme sahiptir.

Oksijen Tüpü

Oksijen gazının tıbbi olarak kullanmak amacıyla, basınçlı bir şekilde doldurulduğu tüplere oksijen tüpü denir. Bu tüpler yüksek basınca dayanıklı olması için özel üretilmiştir. Oksijen tüplerine doldurulan oksijen gazının yoğunluğu yaklaşık olarak % 98’ dir.

Oksijen gazı tüpleri çok sağlam üretilmektedir. Yüksek basınca dayanıklı olarak düşme ve çarpma gibi durumlarda dahi patlama riski yok denecek kadar düşüktür. Yalnızca bulunduğu ortamda yangın çıkarsa patlayabilir.

Oksijen Tüpü Dolumu

Oksijen tüplerinin dolum işini üstlenen sertifikalı tesisler bulunur. Oksijen tüpleri tıbbi amaçlı kullanılacağı için, medikal oksijen gazı ile doldurulması gerekmektedir. Medikal oksijen gazı yerine, farklı oksijen gazı doldurulursa; örneğin sanayide kullanılan oksijen gazlarından, kullanıcıya çok büyük zarar verebilir. Bu yüzden dolum yaptırmak için sertifikalı tesisler tercih edilmelidir.

Oksijen Tüpü Kullanımı

Oksijen tüpü içindeki gazlar, yüksek basınçlıdır. Bu yüzden, kullanan kişiler oksijen tüpünü doğrudan kullanamaz. Tüpe uygun manometreler sayesinde kullanılır. Tüp manometreleri basıncı düşürür ve kullanılır hale getirir. Oksijen tüpü manometrelerinin üzerinde akış ölçer bulunur. Oksijenin nemlendirilmesi için su kabı da bulunmaktadır.

Oksijen miktarı manometreler üzerinde bulunan flowmetre ile ayarlanır. Manometreden çıkan oksijen gazı su kabından geçer ve nemlendirilir. Oksijen maskesi, oksijen kanülü ve oksijen kateteri ile kişiye verilir.

Oksijen tüplerinin kullanım durumu tüp hacmi ve akış ayarına göre değişir. Örneğin; 20 litrelik oksijen tüpü 2 litre/ dakika akış ayarında ortalama 12-13 saat; 10 litrelik oksijen tüpü ise yaklaşık 6-7 saat kullanılabilmektedir.

Oksijen Tüpü Çeşitleri

Oksijen tüpleri çelik yada alüminyumdan üretilmektedir. Alüminyum olanlar daha hafiftir ve taşınması kolaydır.

  • Çelik oksijen tüpleri 1, 2, 3, 5, 10, 20, 27, 40, 50 litre olarak bulunur.

  • Alüminyum oksijen tüpleri ise; 1, 2, 3, 5, 10 litre olarak bulunur.

Aynı şekilde oksijen tüpü manometrelerinin de alüminyum ve çelik çeşitleri mevcuttur.
Oksijen tüplerine ateş, petrol ürünleri, makine yağı veya yağlı sabunlar ile yaklaşılmaması gerekir.