Oksijen Konsantratörü Nedir?

product_medical_products_oxygen_concentrator_img_02

Dünyadaki temel yaşam kaynağı oksijendir. Sadece havada değil suda da bulunan oksijen, insan vücudunun da 3/2’sinde bulunur.

Oksijen olmadan bir canlının yaşamını devam ettirmesi mümkün değildir. Buna bağlı olarak yaşanan en kötü rahatsızlıktan biri insan vücudunun nefes sirkülasyonunu tam olarak sağlayamamasıdır. Buna genelde KOAH, akciğer kanseri gibi akciğeri doğrudan etkileyen hastalıklar sebebiyet vermektedir. Bu tarz hastalıkların tedavisinde genelde tıbbi cihazlar kullanılır. Bu cihazların içinde en çok kullanılan ve tedavi sürecine en fazla yardımcı olan cihaz "Oksijen Konsantratörü” dür.

Oksijen Konsantratörü Nedir?

Oksijen Konsantratörleri tıbben oksijen gereksinimi olan hastalarda veya kronik akciğer hastalıklarında vücut yeterli oksijen dengesini sağlamadığı takdirde branş doktorları tarafından belirli saat aralıklarında kullanılan ve vücudun oksijen dengesini stabilize eden cihazlardır. Adından da anlaşılacağı gibi atmosferdeki oksijeni konsantre ederek oksijen kanülü veya maske aracılığıyla hastaya gönderen cihazlardır. Bu cihazlar kapasitelerine göre 3 ayrı tip şeklinde üretilir. Bunlar 3, 5, 10 lt/dk akış sağlayan cihazlardır. Genelde bu cihazların standardı 5 litredir. Fakat hastaların hastalık derecesine göre bu 3 veya 10 litrede olabilir. Bu cihazlar ev tipi kullanımına uygun ortalama 25-30 kg civarında ağırlıkları olup hastaya oksijeni sürekli gönderen ve kesintisiz şekilde çalışmaya uygun olan cihazlardır. Fakat ne kadar teoride kesintisiz denilse de bu uygulamada cihazın sağlığı ve kararlı çalışması yönünden günde en az 2 saat dinlendirilmeleri gerekir. Sosyal hayatını devam ettirecek olan hastalar ‘vücut oksijen dengesini’ efor sarf ederken kaybetmektedirler. Bunun çözümü de dışarıda kullanım için olan taşınabilir oksijen konsantratörleridir. Taşınabilir Oksijen Konsantratörü oldukça hafif, bataryalı ve şarj edilebilir cihazdır. Bu cihazlar ev tipi cihazlara göre daha küçük kapasitede oksijen sağlayan cihazlardır. Çoğunlukla taşınabilir oksijen konsantratörlerinde oksijeni hastaya gönderme tekniği sürekli olarak değil pulse dolse dediğimiz sistem ile sağlanır. Pulse dolse sistem; hastanın nefes almasıyla birlikte cihazın nefes sensörü nefesi algılar ve hastaya oksijeni gönderir. Yani hasta nefes aldıkça oksijen verir. Bu sistem kullanılan bataryanın uzun süre gitmesine yardımcı olabilmektedir.

Günümüzde KOAH ve çeşitli akciğer hastalıkları çoğalmakta olup bu tip cihazlara da daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır.