Oksijen Konsantratörü Kullanırken Kanülden Neden Su Gelir?

Oksijen Konsantratörünün Kanülünden Neden Su Gelir

Oksijen Konsantratörü, günümüzde kullanımı üst solunum ve akciğer hastalıklarının çoğalması sebebiyle kullanımı yaygınlaşan tıbbi cihazlardan biridir. Atmosferde bulunan havayı kompresör motoru vasıtasıyla sisteme alıp filtrelerden geçirerek hastaya iletir. Cihaz oksijeni saflaştırıp belirli akışta hastaya oksijen aksesuarları ile iletimini sağlayıp yaşamsal fonksiyonları stabilize etmeye destek sağlar. Cihazda kullanılan belli başlı oksijen aksesuarları mevcuttur. Bunlar içinde; oksijen nemlendirme su kabı, oksijen kanülü, oksijen ara bağlantı hortumu ve oksijen kateterleridir.

Konumuzda ele alacağımız oksijen kanülleri 2, 5, 7, 10 ve 15 metre uzunluklarında pvc ve silikondan üretilen ürünlerdir. Bu kanüller iç kanalından oksijeni geçirmeyi ve hastanın burnuna iletilmesini sağlar. Oksijen kanülleri tahrişi önleyen silikon yapıda olmalı ve latex içermemelidir. Kullanımdan ve ortam neminden kaynaklı olarak kanül içerisinde su damlacığı oluşma ihtimali yüksektir. Özellikle soğuk havalarda nemlendirici ile kullanılıyorsa bu durum gözlemlenebilir.

Nemli gelen hava soğuk yüzeye çarptığında damlacık haline gelerek su buharı meydana gelmektedir. Bunun sebebi kullanılan kanülün uzunluğu ve ortamın sıcaklık değeridir.

Belirtmiş olduğumuz iki faktör standart hale getirildiğinde ve nemlendirme kabı uygun şeklide monte edildiğinde kanülün içerisinde herhangi bir su buharı oluşmayacaktır.