Medikal Ürün Faturası Nasıl Olmalıdır?

Medikal ürün faturalarında fatura, hastanın adına olmalıdır. Hastanın adına kesilen faturada hastanın isim soyisimi, açık adresi, T.C. kimlik numarası ve kendisine ulaşabilecek bir irtibat numarası bulunmalıdır.

Kişinin almış olduğu ürün bir cihaz ise cihazın seri numarası faturada yer almalıdır. Çünkü; cihazlar garanti kapsamında olduklarından dolayı garanti sürelerinin başlatılması için bir fatura gereklidir. İlerde cihazın arızalanması durumunda ise seri numara takibi ile cihazın kolayca takibi yapılabilir.

Bunun dışında kesilen faturada, kişinin almış olduğu ürünün açık bir şekilde stok kodu, marka ve varsa ürün numarası ayrıntılı bir şekilde belirtilmelidir.

Satın alınan ürünün adet miktarı, birim fiyatı, kdv oranı ve toplam tutarı net bir şekilde belirtilmelidir.

Ayrıca; faturanın düzenlenme tarihi, faturayı kesen kişinin isim ve soyismi, firmanın adresi, firmanın bağlı olduğu vergi dairesi ve numarası açıkça belirtilmiş olmalıdır.

Medikal ürün satışına yeni sistem gelmiştir. ÜTS (Ürün Takip Sistemi) denilen bu sistemde bütün medikal ürünler barkod sistemine bağlanır. He ürünün kendine ait bir barkodu vardır. Yani ürün, hastaya fatura edilirken barkodu ile birlikte çıkış yapılır. Bu şekilde sağlık bakanlığı hangi kişinin hangi ürünü veya cihazı kullandığını takip edebilir.

Bu bilgileri içeren tüm faturalar sağlık bakanlığı tarafından kabul görmektedir.