Manik Depresif Psikoz Nedir?

Manik Depresif Psikoz (İki Uçlu Mizaç Bozukluğu)

Halk arasında bipolar bozukluk veya manik-depresif hastalık olarak da bilinen manik depresif psikoz, mani ve depresyon olmak üzere iki zıt dönemin nöbetler şeklinde kendini göstererek karakterize olduğu psikolojik bir rahatsızlıktır. Hastanın ruh hali aniden değişir. Kişi bir anda aniden yükselip çok neşeli davranışlar sergiler ya da tam aksine çok üzüntülü bir psikolojiye girerek ümitsizlik ve buna benzer olumsuz duygular içerisinde olur. Sonrasında ise rutin durumuna döner.

Manik depresif psikoz, genel olarak erken erişkinlik dönemlerinde başlar ve kapsamlı bir tedavi görülmediği sürece kişinin hayatı boyunca devam eder.

Bu hastalığın devam edildiği ve istikrarlı olunduğu sürece çok etkili bir tedavisi vardır ve bu tedavi yöntemi manik depresif psikozdan muzdarip olan kişinin hayatının geri kalanını çok olumsuz yönde etkileyecek birçok riskli durumdan korur. Hasta bu dönemde kötü alışkanlıklar ve bağımlılıklar kazanma eğilimindedir ve çok radikal kararlar alabilir. Diğer yandan, bipolar bozukluk yalnızca etkisi altına aldığı kişiyi değil, hastanın yakınlarını, sevdiklerini de büyük ölçüde etkiler. Aile fertleri veya arkadaşlar söz konusu hastanın sürekli değişen ve normal ölçülerde seyretmeyip sürekli uçlarda olan duygu durumlarıyla savaşmak zorunda kalır.

Günümüzde, bipolar bozukluk ya da diğer adıyla manik depresif psikozun genetik faktörlere dayandığına inanılmaktadır fakat bunu kesin olarak destekleyen ve kanıtlayan özel bir kalıtsal bozukluk henüz tam olarak bulunamamıştır.

Manik Depresif Psikoz Belirtileri Nelerdir?

Bu rahatsızlık nöbetlerle seyreder. Ayrıca bipolar bozukluğa dair belli başlı bazı ipuçları da mevcuttur. Bu belirtilerden manik nöbet ile ilgili en belirgin olanları sinirlilik, aşırı derecede öfke veya neşe durumları, her zamankinden farklı davranılan dönemlerin bulunması, enerjinin ve fiziksel aktivitenin anormal şekilde artması, düşünce akışının ve konuşmanın hızlanması, cinsel ilginin yine normal olmayan bir şekilde artması ve alkol veya uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklara olan bağımlılığın artması olarak sıralanabilmektedir.

Depresyon döneminin belirtileri ise manik dönem belirtilerinden farklıdır. Bu dönemde hastada; kendini sürekli üzgün veya sürekli neşeli hissetme, kötümserlik ve ümitsizlik duygusu, dikkat dağınıklığı, unutkanlık, uyku bozuklukları, iştah ve beraberinde kilo kaybı, ölüm ve intihar düşünceleri, intihar girişimleri gibi pek çok olumsuz bulguya rastlanır.

Manik depresif psikoz rahatsızlığında hastanın ruh halini bir spektrum olarak düşünürsek, kişi bu hastalığın pençesinde iken söz konusu grafiğin sürekli en uçlardaki iki kısmında yer alır demek yanlış olmaz. Tam ortada ise normal ruh hali olur ve hasta normal haline hastalık ilerlemiş ise çok nadir döner.

Bipolar Bozukluk (Manik Depresif Psikoz) Tedavisi Nasıldır?

Bipolar bozukluk, hastanın ve yakınlarının hayatını oldukça ciddi derecede zorlaştıran bir rahatsızlıktır. Ancak, bu hastalığın çok ağır ve ilerlemiş versiyonları bile genelde tedaviye cevap vermektedir. Lityum elementinin mucizesi manik depresif psikozdan muzdarip pek çok hastanın normal yaşamını onlara geri verebilmektedir. Ayrıca, tedavinin yanında lityum koruyucu olarak da kullanılmaktadır. Tüm bunların yanında psikoterapi desteği ile de hastanın tedaviye cevap verme süreci hızlandırılmış olur. Bu hastalığın diğer bir kötü yanı da şudur; kişilerin yardım bulmak için de yardıma ihtiyaçları olmaktadır. Hasta genellikle durumun farkında değildir veya içinde olduğu ruh halinin bir hastalıktan kaynaklandığını düşünmemektedir. Bu noktada aile fertlerine ve kişi ile sürekli vakit geçiren diğer yakınlarına büyük iş düşmektedir. Hasta eğer çok ağır nöbetler geçiriyorsa ve intihar düşüncesi veya planına sahipse acilen tedaviye ihtiyacı vardır, yakın takip için psikiyatri kliniğine yatırılmalıdır. Bu sayede hasta normal hayata geri kazandırılabilir.

Yazıyı indirmek için: Manik Depresif Psikoz Nedir.docx (15.4 KB)