Maden suyu zararlımı?

Asitli icecekler arasinda kola, gazoz gibi iceceklerin sagliga zararli oldugunu biliyoruz. Tam icindeki seker olsun hem asit sagligi ciddi dercede tehdit ediyor. Gecenlerde bir deney izlemistim. Kolanin icine yuzeyi kirli bir bozuk para atıyorlar ve parayi icinde bekletiyorlar. Kolanin icindeki asit kirli yuzeyleri temizliyor. Yani o tur seyleri yakip yok ediyorsa midemizin halini siz dusunun. Bir baska deney de Amarika da yapildi. Kolanin icine bir parca pismemis et atmislar ve bir gun bekletmislerdi. Bir gun sonra eti cikardiklarinda bembeyaz etin kapkara oldugunu gormustuk. Tabi her asitli icecekte bu deneyler bu sonuclari dogurmayabilir. Bu yuzden cok tartisilan bir konu olan maden suyu zararlimi sorusuna cevap arayacagim. Simdiden faydali bir konu olmasini temenni ediyorum.

Maden suyunu tanıyalım.

Maden suyu, dogal suya karbonbioksit eklenmesiyle olan bir su. Bir cok insan midesi agridigi zaman tuketir ve fayda gordugunu soyler. Peki isin asli nedir?

Maden suyu deneyleri.

Hayatta bazi seyler deneme yanilma yontemi ile ogrenilir. Bunun bilincinde olan bir takim arastirmaci bazi deneyler yapmis. Hazimsizlik sorunu yasayan 30 hastayi bir araya getirmisler. 15 - 15 iki gurup haline ayirmislar. Her iki guruptan birine duzenli.olarak maden suyu diget gruba ise dogal su icirmisler. Varilan sonucta ise maden suyu icenlerde iyiye giden bir hal, dogal su icenlerde degismeyen bir tablo gormusler.

Bunun yani sira Japonya’da bir inceleme daha yapilmis. Bu incelemede yine belirli sayida insan toplayip iki grup haline ayirmislar. Bir grup dogal su diger grup maden suyu icmis. Maden suyu icen grup bir siskinlik hissetmis ve bir sure yemek yeme ihtiyaci duymamis. Buradan da anlasildigi gibi maden suyu siskinlik yapar ve asiti mideye pek de zarar vermez. Aksine fayda gosterir.

Diş minesine zararı varmı?

Aslinda maden suyu hakkinda boyle bir arastirma ve kesin varilmis bir sonuc yok. Bu durumda bizim biraz mantik yurutmemizde fayda var. Asitli iceceklerin dis minesine zarar verdigunu biliyoruz. Bu iceceklerin basinda kola ve diyet kola geldigi kesin olarak incelenmis ve gorulmustur. Asiti yuzunden dis minesine zarar veriyorsa bu icecekler, sodada da asit varsa, kola kadar olmasada zarar verecektir. Bu yuzden az ve öz tüketmekte fayda var.

Şan eğitmeni dediki;

Bir san hocasi ile muhabbet ederken konu asitli iceceklere gelmisti. Ne kadar cok tuketirsem sesime o kadar zarari olacagini soylemisti. Yani sese ne gibi zararlari olabilir diye sordugumda ise; ses kisilmasi, nodul olusmasi, ses tellerinin tahris olmasi ve kalici ses bozukluklarina sebep olur diye cevaplamisti. Yatmadan once kesinlikle icme demisti. Bu iceceklerin icine sodada dahildi tabi. Eger sizde sesinizi seviyorsaniz ve kaybetmek istemiyorsaniz mideniz agrimadikca icmeyin.

Duruma gore faydali, duruma gore zararli.

Bazi seyler var mesela alkol, bildigimiz uzere sagliga zararli. Ancak agriyan bir disin uzerine biraz dokunce agriyi kestigi de bir gercektir. Annemin kucuk yaslarda iken surekli burnu kanarmis. O donemin sartlariyla nenem hastaneye goturmek yerine burnuna sigara uflermis ve kanamasi dururmus. Bunun tabiki bilimsel bir aciklamasi vardir tabiki ama bu doneminde yaygin ve gundelik bir bilgi olarak devam etmis. Yani zararli olan sigaranin bu durumda bir faydasi gorulmus. Maden suyuda iste tam oyledir. Nasil ve ne zaman kullandiginiz bir onemi vardir. Dogru yerde dogru zamanda kurtariciniz olurken, aliskanlik olup farkli zararlarda verebilir. Yani maden suyu yerine gore zararli yerine gore faydali bir icecek. Bunu goz onunde bulundurup tuketmekte fayda var.

Cevrenizde sık tuketenler varmi?

Benim bu konulari ele almamim ve dile getirmemin en buyuk sebebi duayliligi arttitmaktir. Benim cevremde bir dikimeye bir sise maden suyunu bitiren arka arkaya 6 sise maden suyu icen bir abi vardi. O zamanlar ciddi bir ameliyat gecirdi ama ne ameliyatiydi suan hatirlamak pek mumkun degil. Fakat sizin cevrenizde boyle olaylar yasandiysa konu altinda paylasmanizi cok isterim.

Saglicakla kalin keyifli forumlar.

Fazla maden suyu tüketilmesi midede şişkinlik hissi yaratır ve kişilerin kendilerini rahatsız ve huzursuz hissetmelerine neden olur. Mide yanması ve reflü gibi problemleri olan kişilerin maden suyu tüketmeleri ise bu sıvının mide duvarlarına baskı yapmasından ötürü şikayetlerin artmasını mümkün kılabilir. Maden suyunun günlük tüketimi en fazla 2 şişe olmalıdır. 2 şişeden fazla tüketilecek maden suyu vücuda aşırı mineral yüklemesi yapacağından ötürü insan sağlığı için çeşitli tehlikeler yaratabilir.

İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu minerallerin çoğuna sahip olan maden suyu, magnezyum, kalsiyum, sodyum ve potasyum kaynağıdır. Düzenli tüketimi ile vücut ve cilt sağlığına fayda gösteren maden suyu, genellikle sodayla karıştırılır. Soda içilebilir bir suyun karbondioksit karıştırılmış haliyken; maden suyu, yeraltı sularından elde edilen, yer altından yüzeye çıkarken, mineral yönünden zenginleşir.